Foarte populară în Moldova de dincolo de Prut, șuba este o salată de sorginte rusească, având multe în comun cu salata à la Russe ori cu a noastră binecunoscută salată boeuf.
Dacă prima n-are carne și este bazată pe legume fierte înecate în maioneză, iar a doua se baza la origini pe carne de vită (de unde și denumirea), șuba își trage proteina în mare parte din pește, pește care poate fi marinat sau afumat. Este un aperitiv nepretențios și mai rapid de preparat decât salatele înrudite: toate legumele se dau prin răzătoare, nu trebuie tocate la cuțit. De regulă, o astfel de salată conține pește, ceapă (fie albă, fie roșie), cartof, morcov, sfeclă roșie și ceva maioneză. Proporțiile între ingrediente sunt variabile (de gustibus …), însă ideea este de a echilibra cât mai armonios gusturile, aromele și texturile atât de diferite ale ingredientelor folosite. Față de salatele întrudite, șuba se așterne în straturi distincte, a căror ordine este mai puțin importantă atâta timp cât ținem cont de faptul că peștele trebuie să fie în contact cu ceapa, iar cele două ingrediente mai dulci (morcovul și sfecla) n-ar trebui să se învecineze. Are un singur inconvenient: oricât de puțină ai încerca să faci, tot multă iese