Tăiețeii șvăbești – Schwäbische Spätzle (Spätzle fiind termenul șvăbesc pentru vrăbiuță) sunt niște paste (găluscuțe) preparate din făină de grâu sau de grâu spelt (alac spelt), cu mult ou (18%), apă sau lapte și un praf de sare: 1 ou la 100 g făină și 50 mL apă sau lapte. Sunt produse cu indicație geografică de proveniență din Suabia (Schwaben) întâlnite în preparatele culinare din sudul Germaniei, Austria, Elveția, Tirolul de Sud, Alsacia, Moselle, dar și din Ungaria, Slovacia, Slovenia, Ardeal ori Banat. Se pot servi (fierte în apă) ca garnituri la tocănițe (sau papricaș), se pot pune în supe sau pot fi gătite ca fel independent – trase la tigaie cu unt și brânzeturi (sursa). Aluatul de Spätzle se poate modela manual (găluscuțe rupte cu lingura), se poate trece prin prese sau răzătoare speciale. Cum se fac Spätzle de casă puteți vedea aici. Chiar dacă nu sunt greu de “fabricat”, mult mai simplu e să le cumpărați gata făcute. Va trebui doar să le fierbeți, exact ca pe pastele obișnuite. Se găsesc de cumpărat în majoritatea hypermarketurilor, dar și în magazinele on-line. Cele pe care le-am folosit eu sunt achiziționate din Lidl.
Supele limpezi “clasice”, de legume, de pui, de vită, îmi place să fie mai fluide. Pun în ele găluște de griș sau paste, iar uneori mai “uit” în ele câte-un morcov sau niște bucățele de carne. Supele de roșii nu le fac numai cu roșii (deși, de cele mai multe ori nici măcar nu pun roșii proaspete în ele). Le fac ceva mai consistente, cu rădăcinoase și uneori și cartofi, cu orez ori cu paste.
Articolul integral, AICI.