luni 20 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarSupă rece de...

Supă rece de fasole roșie cu ton

Bine, ar fi trebuit să pun ghilimele la “supa” din titlu, dar n-ar mai fi fost atât de “momitor de apăsări cu degetul pe șoarec” (bănuiesc că așa se traduce “click-bait” pe moldovenește). Din ce-am mai văzut pe canalele culinare, pe bloguri și pe rețelele de socializare (enumerare nonexhaustivă și nonexclusivă), termenul “supă” are conotații și percepții diferite în România (ori cel puțin în Moldova acesteia) față de restul lumii.

103

Pentru noi, supa (ori zupa, cum zic moldovenii naturalizați în Ardeal) este o zeamă limpede și subțire, obținută fierbând în apă legume și sau carne (vită, porc, pui, rață, gâscă, fazan, clapon, curcan, bibilică, dropie, …. ați prins ideea, da?), în care mai adăugăm, la final, fidea, tăieței (alte paste) ori găluște, presărăm pătrunjel tocat din belșug și servim, cu sau fără carne/bucăți de legume într-ânsa. Inclusiv la nunți, botezuri, parastase.

La alte nații (in the rest of the world, cum s-ar zice pe la noi), o supă este un conglomerat de diverse chestii precum rădăcinoase (morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină), tuberculoase (cartofi, napi, gulii), boboase (mazăre, fasole, linte, bob, năut), paste (uzual tăieței, dar nu numai), frunze (țelină, spanac, ridichi, nap, sfeclă, varză), cărnuri/organe și/sau pește/fructe de mare, eventual și ouă fierte. De regulă, aceste supe sunt neînăcrite. Când încearcă să facă ceva gen ciorbă/borș, adăugând în compoziție zeamă de lămâie, oțet, lapte acru, acid citric (E-330), borș magic, măcriș, sau alte chestii acre (adică având un pH sub 5) îi zic “sour soup”, adicătelea supă acră. De parcă chorba arabică ori borsh-ul slavon le-ar sta în gât.

Toată această poliloghie (numită elegant “introducere”) am făcut-o cu scopul de a vă arăta că “preparatul” pe care tocmai l-am realizat nu este altceva decât o supă. Realizată conform standardelor neromânești.

Pentru rețetă ori explicații suplimentare, click aici.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....