.

La ce să te...

Te-ai decis să-ți iei mașină. Ai stat și te-ai gândit, te-ai sucit, te-ai...

BMW M5 : Căteva...

BMW M5 este o mașină extrem de interesantă pentru iubitorii de performanță și...

Curajul de a ne...

Ce legătură ar putea exista între Robert Kiyosaki, cunoscut pentru cărțile sale despre...

Evoluția pantofilor de sport:...

Pantofii sport au parcurs un drum lung de la primele modele rudimentare până...
AcasăOpiniiEditorialTelemuncă, teleșcoală... teleprobleme

Telemuncă, teleșcoală… teleprobleme

Sub presiunea pandemiei, anul acesta și anul trecut am experimentat și noi mai pe larg conceptul de telemuncă. Un concept vechi în Occident, dar relativ nou în România, unde foarte puțină lume a avut oportunitatea de a experimenta munca de acasă.
Avantajul României a fost că are o infrastructură de transport date relativ nouă și, din acest motiv, capabilă să transporte mari cantități de informații într-un timp relativ scurt. Dar acesta este, probabil, și singurul avantaj.

Dezavantaje? Cât cuprinde!

În primul rând, economia românească nu are o structură care să permită implicarea unei prea mari părți a populației active în telemuncă. Agricultura, industria – câtă mai este – transporturile și serviciile nu se pretează, cel puțin în acest moment, la așa ceva.

Apoi, o mare parte din populație nu este pregătită din punct de vedere tehnic. Deși smartphonurile și tabletele se bucură de o popularitate foarte mare, există procente însemnate din populație care nu și-au permis așa ceva sau care nu au aplicațiile și pregătirea necesară să lucreze cu acestea.

Un capitol special îl reprezintă școala. Poate că profesorii pot învăța rapid să lucreze online, dar ce facem cu elevii care nu au instrumentele necesare pentru aceasta? Ce ne facem cu zecile de mii de copii din mediul rural care nu au ce mânca, dar să mai aibă tabletă sau smartphone?!

Nu în ultimul rând, există o problema de cheltuieli. Chiar dacă avem legea pentru telemuncă, eu încă nu am auzit de vreun angajator care să pună la dispoziția angajatului telefon, laptop sau tabletă, nici să deconteze cheltuielile cu energia electrică, abonamentul de date sau alte cheltuieli ocazionate de telemuncă.

O altă problemă o reprezintă tendința angajatorului de a încărca norma sau de a prelungi timpul de muncă pentru a crește intensitatea muncii, și, deci, profitul, pe motiv că și-așa angajatul e bine-mersi acasă, nu mai pierde vremea cu transportul la și de la serviciu. Desigur, fără a asigura și o compensație pentru munca suplimentară depusă.

Pe de altă parte, să nu uităm că avem o problema imobiliară și nu toți angajații au posibilitatea să dețină o camera numai a lor în care să lucreze. E foarte greu să te concentrezi pe lucrul tău câtă vreme prin cameră se vântură copii, părinți, se derulează și alte activități și așa mai departe…