Am asistat în ultimele zile la tot felul de luări de poziții din partea societății civile, a mass-media, cu privire la tragedia din clubul bucureștean, soldată, din nefericire, cu zeci de morți și sute de răniți. Nu cred că mai e cazul să repet și eu că această nefericită și cutremurătoare întâmplare nu este altceva decât consecința unei crase indiferențe față de semeni, a incompetenței și corupției din sânul sistemului care guvernează România de ani buni de zile, și care a atins apogeul în perioada 2004 – 2014, alți zece ani de tristă amintire, când știți bine cine s-a aflat la butoane…
Din păcate însă, nu doar politicienii noștri se fac vinovați de toate relele, ci și cea mai mare parte dintre cetățenii acestei țări, la fel de indiferenți, la fel de ignoranți față de ceea ce se petrece în jurul lor, la fel de lipsiți de viziune, de credință și de iubire față de semeni.
Divertismentul ieftin, abracadabrant și senzaționalist, talk-show-urile fără de finalitate, cârcotelile emfatice lipsite de substanță, răutatea, ura și invidia, lipsa de reacție sau reacția întârziată în fața fărădelegilor care se comit la cel mai înalt nivel, sunt tendințele care au acaparat tot mai mult conștiințele și au împietrit sufletele multora dintre noi.
Da, într-adevăr, reacționăm emoțional la marile tragedii, ne solidarizăm cu cei aflați în suferință, ne revoltăm, dar nu ducem mai departe flacăra aprinsă din suferință, nu raționăm, căci nu ne-am lepădat de vechile mentalități, nu avem o cultură a valorilor, a moralității, nu avem precum spunea Mircea Eliade, ,,decât o îndoielnică civilizaţie, care exaltă periferia, viciază politica şi chinuie elita”.
În ciuda ,,faptelor mărețe” și ai atâtor ,,eroi ai neamului”, care ni se inoculau în conștiințe în perioada comunismului prin intermediul unei istorii cosmetizate, trucate, realitățile trecute, ca și cele prezente ne înfățișează o Românie a veșnicelor neajunsuri și dificultăți. O Românie aflată printre țările UE cu cea mai scăzută speranță de viață, cu o natalitate în scădere continuă, dar cu o rată a mortalității printre cele mai ridicate în ceea ce privește frecvanța bolilor cardiace, a tumorilor maligne și a afecțiunilor aparatului respirator.
Dezarmantă perspectivă!
După atâția ani, în care toți cei ce s-au perindat pe la putere au promis măsuri de dezvoltare economică și protecție socială, de natură să asigure tuturor cetățenilor acestei țări un nivel de trai decent (potrivit Constituției), constatăm că sărăcia a atins cote alarmante, infracționalitatea a creat psihoze în rândurile populației, birocrația îi dă în cap sistematic oricărui investitor cu bune intenții, iar corupția e ca o tumoare malignă.
Cel puțin, în ultimii zece ani, poporul a asistat numai la disensiuni politice, la scandaluri și critici vehemente de-o parte și de alta a baricadei clasei politice, la acte de distrugere, la promisiuni care au întunecat iluziile, la crearea și dezvoltarea unei rețele subterane de interese obscure și de nepăsare față de valorile reale, autentice. Toate aceste aspecte își au rădăcinile în moștenirile care nu țin numai de demersul politic, ci și de cel educațional și cultural, așa cum am arătat în rândurile de mai sus.
Bineînțeles că politicul s-a aflat într-o permanentă criză cauzată de fragilitatea unui stat expus pericolelor de tot felul: legislație incompletă, incoerentă, greu aplicabilă și în totală neconcordanță cu realitățile concrete; tratamente preferențiale și averi greu de justificat dar și mai greu sau deloc recuperate pentru persoane sus-puse; jaful generalizat, prin săvârșirea de fapte penale comise asupra marilor companii naționale de stat românești, dimensiunea acestuia căpătând forma unei adevărate subminări a economiei naționale, întrucât faptele și dosarele demonstrează că e vorba de miliarde de euro pagubă, prin furt coordonat de unii politicieni, în timp ce se tăiau pensiile, salariile, ajutoarele de șomaj, creștea TVA-ul, se închideau spitale și se făceau concedieri. Dar s-a trâmbițat destul pe astfel de subiecte și nu s-a întâmplat mai nimic, iar ,,băieții șmecheri” își văd nestingheriți de treabă…
Și apropo: unde e strada? Căci și în astfel de cazuri e vorba de banii noștri, de viețile noastre, de viitorul nostru!
Și iată acum, un guvern făcut la comandă sub oblăduirea unui președinte marionetă, după un președinte jucător, cu niște făcături de ți se încrețește și ultimul fir de păr din cap, vezi incredibilul și abominabilul caz Guseth! Noroc de o televiziune care a insistat până aproape de miezul nopții asupra subiectului cu pricina și de deputatul Steluța Cătăniciu, care și-a dat demisia din Comisia Juridică a Camerei Deputaților în semn de protest față de cei care inițial o validaseră pe analfabeta, ingrata și incompetenta madam Mița de Dâmbovița (Guseth). Interesant ar fi fost să aflăm cine i-a împins lui Cioloș hârtia cu propunerea care a lăsat mască până și opinia publică internațională!
Teama unor parlamentari/guvernanți, foști sau actuali cum că am putea avea un adevărat justițiar în fruntea ministerului de resort i-a determinat să voteze o nulitate în materie, tocmai pentru a fi puși astfel la adăpost. Oricum, sunt și voi rămâne sceptic în privința reformării justiției și a statului ,,de drept” în scupma noastră țărișoară…
Vrăji, vrăjeli, vrăjitori și vrăjitoare…
Cred că nimic nu nu se va putea schimba în bine, nu va putea provoca o adevărată renaștere a României, adevărate mutații în comportament și mentalități, fără educație, civilizație și cultură, având la bază valori precum demnitatea, moralitatea și credința.
Cred că mai mult ca oricând, avem nevoie de o regenerare morală ce poate fi înfăptuiă mai întâi printr-o dezavuare a regimurilor corupte, ca un debușeu pentru orice fel de aspirații sociale, evitând astfel, transformarea într-o societate de sclavi robotizați, incompatibilă cu izbăvirea individului în sine.
Altfel, totul se va prăbuși sub presiunea unui regres subuman, de neconceput, cu atât mai puțin de acceptat. Și un sfat prietenesc adresat tuturor celor care se încrâncenează în a slăvi prostia/mediocrația în loc să o ridiculizeze: ozonați-vă neuronii și purificați-vă spiritele!
Romulus Dan BUSNEA