Toata lumea ia premii?

Acum cateva zile s-a incheiat anul scolar. S-au tinut obisnuitele festivitati de premiere, asa, mai pe fuga, ca sa scape lumea de o corvoada si s-au dat si premiile: niste bucati de carton, trase frumos la imprimanta. Pe ici-colo, niste coronite.

Acum, dragii mosului, sa va spun ca pe vremea mea, coronita nu lua decat elevul care obtinea Premiul I. La unele scoli, coronita nu se dadea decat daca Premiul I era luat cu media 10. Bine, coronita nu conta prea mult pentru elevi, mai mult parintii se mandreau cu asta. Nici diplomele nu contau foarte mult, in schimb erau apreciate cartile care se dadeau ca premii.

Pentru ca, da, la finele anului scolar, elevii cei mai buni la invatatura primeau cadou cate un pachet cu carti. Din banii scolii, evident, nu din banii parintilor. Iar dupa festivitatea de premiere urma o servare, in care parintii asistau emotionati si entuziasti. Era un pic de chin cu serbarea de final de an, pentru ca trebuiau invatate poezii, cantece si dansuri, ba se mai juca si cate o sceneta.

Revenind la intrebarea din titlu, am vazut ca acum este la moda ca toti elevii sa primeasca premii. Iar la clasa intai, e jale: toata lumea primeste cununita. Si se dau premii care mai de care mai ciudate: de la cel mai de gasca elev, pana la cel mai pontos.

Cica pentru ca elevii sa nu se simta discriminati. Desigur, cu metodele astea punem capac spiritului de competitie. Dar, ce conteaza? Traiasca nediscriminarea!