sâmbătă 12 octombrie 2024

.

Cum să-ți păstrezi Mercedesul...

Un Mercedes nu este doar o mașină, este un mod de viață. Este...

Ce trebuie să avem...

Vine iarna, vine frigul, ai nevoie de o geacă să-ți țină cald. Să...

Câteva trucuri pentru amenajarea...

În secolul al XIV-lea, clasele inferioare dormeau pe saltele umplute cu paie. În...

Scurtă istorie a pantalonilor...

Înainte de Revoluția Franceză, clasa muncitoare purta pantaloni lungi, iar aristocrația purta un...
AcasăCulinarTocană de cartofi...

Tocană de cartofi – mai mult sau mai puțin de post

Care este diferența dintre o tocană de cartofi și o tocăniță de cartofi? Probabil natura și dimensiunea vasului în care se prepară, precum și cantitățile de ingrediente adăugate. Mai pe scurt, scara de operare. Dacă lucrăm la scară de laborator, adică într-o oală de 2 – 4 L, o să rezulte o tocăniță. Dacă ne extindem la scară pilot, iar oala o înlocuim cu un ceaun de 10 – 20 L, deja facem tocană. Asta nu înseamnă că dacă trecem la scară industrială o să facem o tocănoaie.

_DSC2273 ceaun

O puteți face simplă – vegetariană sau de post (depinde cum notați), sau o puteți îmbunătăți (substanțial) cu niscaiva porcării. Dacă vă interesează varianta de tocăniță cu cartofi noi și jambon afumat, o găsiți aici. Pentru varianta “all seasons”, adică cu cartofi care nu sunt neapărat noi dar se găsesc tot timpul anului, citiți în continuare, AICI.

113

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....