Tochitură cosmopolită plus mămăligă cu cartofi

Poate vă întrebați de ce i-am zis tochitură cosmopolită. Sau poate nu. Oricum vă spun.  Din cunoștințele mele gastronomice (limitate, ce-i drept) știu că tochitura este o mâncare specific românească, un fel de piță națională. Dacă italienii fac repede un aluat și pun pe el ceea ce au la îndemână și zic c-au gătit un fel principal, cam la fel fac și românii, însă la un nivel superior: pizza fără carne mai văzut-am, dar tochitură vegetariană, ba! Ca și aluatul la pizza, mămăliga-i nelipsită la orice tochitură care se respectă. Pentru diversificare, tochitura se înnobilează cu brânzeturi: uneori caș, alteori telemea sau brânză de burduf. Naționale și astea. Acu’ urmează partea cosmopolită din tochitura de mai la vale: niște cârnăciori chorizo, subțiri, uscați și pișcăcioși, de pe meleaguri iberice precum și o dușcă zdravănă (mai bine zis un pahar de-a dreptul) de Cabernet-Syrah de Pays d’Oc (zona asta vine undeva prin Franța, de la Nîmes și Montpellier mai la vale, pe coasta Mediteranei până la Pirineii Orientali).

_105

Mai multe detalii găsiți numai și numai AICI.