miercuri 11 decembrie 2024

.

Cum ne iluminăm casa....

Zice o vorbă veche cum că acolo unde intră soarele, nu intra doctorul....

Top 10 măsuri ca...

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri...

Tratament eficient pentru varsaturile...

Indiferent cât de atent îți îngrijești câinele, este posibil ca, din când în...

Sfaturi pentru un sunet...

   Configurarea unui sistem de sunet frumos este unul dintre acele lucruri care pot...
AcasăCulinarTochitură cosmopolită plus...

Tochitură cosmopolită plus mămăligă cu cartofi

Poate vă întrebați de ce i-am zis tochitură cosmopolită. Sau poate nu. Oricum vă spun.  Din cunoștințele mele gastronomice (limitate, ce-i drept) știu că tochitura este o mâncare specific românească, un fel de piță națională. Dacă italienii fac repede un aluat și pun pe el ceea ce au la îndemână și zic c-au gătit un fel principal, cam la fel fac și românii, însă la un nivel superior: pizza fără carne mai văzut-am, dar tochitură vegetariană, ba! Ca și aluatul la pizza, mămăliga-i nelipsită la orice tochitură care se respectă. Pentru diversificare, tochitura se înnobilează cu brânzeturi: uneori caș, alteori telemea sau brânză de burduf. Naționale și astea. Acu’ urmează partea cosmopolită din tochitura de mai la vale: niște cârnăciori chorizo, subțiri, uscați și pișcăcioși, de pe meleaguri iberice precum și o dușcă zdravănă (mai bine zis un pahar de-a dreptul) de Cabernet-Syrah de Pays d’Oc (zona asta vine undeva prin Franța, de la Nîmes și Montpellier mai la vale, pe coasta Mediteranei până la Pirineii Orientali).

_105

Mai multe detalii găsiți numai și numai AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....