luni 20 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarTon la tigaia-grill...

Ton la tigaia-grill cu cartofi copți și salată

Am purces întru scrierea acestui articol drept urmare a unui comentariu de tip “mușcă și fugi” la o postare privind tonul roșu. Comentatorul, probabil bine documentat de pe Google, a auzit despre “fake tuna” (ton fals, pentru cei mai puțin inițiați în tainele limbii engleze), subiect pe care l-am căutat printre articolele indexate de “Scholar Google”, adică articole zise și “științifice”. Cam toate aveau aceeași referință, un articol de la oceana.org, un studiu care analiza, în detaliu, peștii vânduți pe post ton în restaurantele din SUA, mai ales în produsele de tip “tuna sushi” (un preparat japonez bazat, în mare, pe orez fiert și pește crud, pentru profani). Există o mulțime de articole pe net care ne arată că tonulvândut de marile lanțuri de restaurante nu este ton. Dar în Statele Unite ale Americii! Dați o căutare pe Google cu “fake tuna in Romania”. O să fiți surprinși de ceea ce veți găsi!

305

Internetul fiind locul în care oricine poate scrie tot ce-i trăznește prin cap, circulă prin el (și datorită conspiraționiștilor care se cred “mai superiori” decât restul pământenilor) o sumedenie de legende care clamează că: 1 – tonul nu este ton; 2 – tonul roșu este de fapt ton “normal” artificial colorat; 3 – somonul de crescătorie este îndopat cu coloranți ca să arate precum somonul sălbatic; 4 – pangasiusul de crescătorie este hrănit cu urină; 5 – mori dacă mănânci pește asociat cu lactate (ori măcar te îmbolnăvești grav și ireversibil), iar exemplele pot continua la nesfârșit… Vă las plăcerea de a le descoperi singuri, dacă aveți timpul și abilitățile necesară pentru asta.

306

Articolul integral îl puteți accesa AICI.

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....