Testarea la intervale de rutină vă poate permite să vedeți modul în care corpul dvs. se schimbă în timp și vă poate împuternici să luați decizii în cunoștință de cauză despre sănătatea dumneavoastră. De obicei, medicul dumneavoastră vă va recomanda să efectuați sânge de rutină cel puțin o dată pe an, cam în același timp cu exercițiul fizic anual.Dar acesta este minimul. Există mai multe motive majore pentru care ați putea dori să faceți teste de sânge mai des decât atât. Discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă doriți să faceți anumite teste mai des decât o dată pe an.
Care sunt unele teste de rutină și altele despre care ar trebui să întreb?
Unele dintre cele mai frecvente teste de rutină sunt: hemoleucogramă completă (CBC), panoul metabolic de bază, panoul tiroidian, teste de nutrienți pentru nivelurile de nutrienți vitali, cum ar fi fierul sau vitaminele B.
Câteva alte teste pe care le-ați putea dori includ markeri enzimatici dacă sunteți expus riscului de cancer sau alte afecțiuni precum ciroză hepatică, accident vascular cerebral sau boală celiacă, boli cu transmitere sexuala (BTS), teste în cazul în care aveți mai mulți parteneri sexuali sau un nou partener.
De ce la unele teste de sânge nu trebuie să mâncați înainte? Pentru că tot ceea ce mănânci și bei conține vitamine, proteine și alți nutrienți care pot provoca creșterea sau scăderea temporară a nivelurilor aferente din sânge. Postul timp de 8-12 ore vă asigură că rezultatele testelor de sânge sunt libere de aceste variabile, făcând rezultatele testelor cât mai precise.
Cât durează pentru a obține rezultate?
Rezultatele pot dura de la câteva ore la câteva zile pentru a deveni disponibile. Iată o prezentare generală a duratei unor teste obișnuite:
hemoleucogramă completă (CBC): 24 de ore
panou metabolic de bază: 24 de ore
panou metabolic complet: 24–72 ore
panoul lipidic: 24 de ore.
Acest lucru poate depinde de laboratorul specific în care sunteți testat sau de câte teste faceți simultan. Dacă comandați mai multe teste, este posibil să nu obțineți rezultatele complete până la finalizarea tuturor testelor.
Uneori, un laborator va elibera rezultatele doar medicului dumneavoastră, care le examinează și apoi vi le oferă.
Cine îmi comandă analize de sânge?
De obicei, medicul dumneavoastră vă comandă analize de sânge în timpul unei verificări fizice, a unui control sau a unei întâlniri destinate unei anumite afecțiuni.
Testarea sângelui este de obicei acoperită parțial sau complet de asigurare. Comandați teste prin furnizorul dvs. medical vă asigură că nu plătiți prea mult. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la modul de alegere a instalațiilor de testare care sunt fiabile, bine gestionate sau convenabile pentru dvs.
Este posibil să vă comandați propriile analize de sânge fără medic sau chiar asigurare de sănătate, dar nu este recomandat. S-ar putea să ajungeți să plătiți întregul cost dacă nu parcurgeți un plan de asigurare, care poate fi costisitor.
Și este posibil ca unele facilități de testare a sângelui să nu vă ofere rezultate exacte.
10 analize de sânge importante
Să analizăm mai îndeaproape testele pe care adulții le-au făcut în mod regulat.
1. Hemograma
Un test de rutină verifică nivelurile a 10 componente diferite ale fiecărei celule majore din sânge: globule albe, globule roșii și trombocite. Componentele importante măsurate prin acest test includ numărul de globule roșii, hemoglobina și hematocritul.
Nivelurile anormale ale acestor componente pot indica:
deficiențe nutriționale, cum ar fi vitamina B-6 sau B-12
deficiență de fier
probleme de măduvă osoasă
inflamația țesuturilor
infecţie
afecțiuni ale inimii
cancer
Pe baza rezultatelor dvs., medicul dumneavoastră va comanda teste de urmărire pentru a confirma nivelurile anormale și un posibil diagnostic.
2. Panou metabolic de bază
Un panou metabolic de bază (BMP) verifică nivelurile anumitor compuși din sânge, cum ar fi:
electroliți
calciu
glucoză
sodiu
potasiu
dioxid de carbon
clorură
azot uree din sânge
creatinină
Acest test necesită să nu mâncați cel puțin opt ore înainte de a vă extrage sângele.
Rezultatele anormale pot indica boli de rinichi, diabet sau dezechilibre hormonale. Medicul dumneavoastră va efectua teste de urmărire pentru a diagnostica oricare dintre aceste afecțiuni.
3. Panou metabolic complet
Un panou metabolic complet include toate măsurătorile unui panou metabolic de bază, precum și proteine și substanțe suplimentare legate de funcția hepatică:
albumină
proteine totale
fosfatază alcalină (ALP)
alanina aminotransferaza (ALT)
aspartat aminotransferază (AST)
bilirubina
4. Panoul lipidic
Acest test verifică nivelurile a două tipuri de colesterol:
lipoproteine cu densitate mare (HDL), sau colesterol „bun”
lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterol „rău”
HDL este „bun” deoarece elimină substanțele nocive din sânge și ajută ficatul să le descompună în deșeuri. LDL este „rău”, deoarece poate provoca apariția plăcii în arterele dumneavoastră, crescând riscul de boli de inimă.
Trebuie să nu mâncați cel puțin 8 ore înainte de acest test.
5. Panoul tiroidian
Un panou tiroidian sau testul funcției tiroidiene verifică cât de bine produc tiroida și reacționează la anumiți hormoni, cum ar fi:
Triiodotironină (T3). Împreună cu T4, aceasta reglează ritmul cardiac și temperatura corpului.
Absorbția T3 (RU). Aceasta măsoară cât de bine se leagă un hormon numit globulină care leagă tiroxina.
Tiroxina (T4). Împreună cu T3, acest lucru vă reglează metabolismul și modul în care creșteți.
Hormonul stimulator al tiroidei (TSH). Acest lucru ajută la reglarea nivelurilor de hormoni pe care tiroida le eliberează.
Tiroida ta, o glandă mică în gât, ajută la reglarea funcțiilor corporale, cum ar fi starea ta de spirit, nivelul de energie și metabolismul general.
6. Markeri enzimatici
Enzimele sunt proteine care vă ajută corpul să realizeze anumite procese chimice, cum ar fi descompunerea alimentelor și coagularea sângelui. Acestea sunt folosite pe tot corpul pentru multe funcții vitale. Nivelurile anormale de enzime pot indica multe condiții diferite.
Enzimele obișnuite testate includ:
Creatin fosfokinază (CPK-1). Acest lucru se găsește în plămâni și creier. Nivelurile ridicate pot indica leziuni ale creierului sau cancer.
CPK-2 (CK-MB). Aceste enzime se găsesc în inima ta. Acestea cresc adesea în sângele dumneavoastră după un atac de cord sau alte leziuni cardiace.
CPK-3. Aceste enzime se găsesc și în inima ta. Ele rezultă adesea din inflamații musculare, leziuni sau exerciții intense.
Troponină. Aceasta este o enzimă cardiacă care se poate scurge în sânge și rezultă din leziuni cardiace.
7. Testele bolilor cu transmitere sexuală
Multe boli cu transmitere sexuală (BTS) pot fi diagnosticate folosind o probă de sânge. Aceste teste sunt adesea combinate cu probe de urină sau tampoane de țesut infectat pentru diagnostice mai precise.
Următoarele BTS pot fi diagnosticate cu teste de sânge:
chlamydia
gonoree
herpes
HIV
sifilis
Testele de sânge nu sunt întotdeauna exacte imediat după infectarea. De exemplu, pentru o infecție cu HIV, poate fi necesar să așteptați cel puțin o lună înainte ca un test de sânge să detecteze virusul.
8. Panoul de coagulare
Testele de coagulare măsoară cât de bine cheagurile de sânge și cât durează sângele să se coaguleze. Exemplele includ testul timpului de protrombină (PT) și testul activității fibrinogenului.
Coagularea este un proces crucial care vă ajută să opriți sângerarea după o tăietură sau o rană. Dar un cheag într-o venă sau arteră poate fi mortal, blocând fluxul de sânge la creier, inimă sau plămâni și provocând atac de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Rezultatele testelor de coagulare variază în funcție de starea de sănătate și de orice afecțiuni care pot afecta coagularea.
Rezultatele acestui test pot fi utilizate pentru a diagnostica:
leucemie mieloidă acută
sângerări excesive (hemofilie)
tromboză
afecțiuni ale ficatului
deficit de vitamina K
9. Test de ser DHEA-sulfat
Hormonul dehidroepiandrosteron (DHEA) provine din glandele suprarenale. Acest test măsoară dacă este prea mare sau prea mic.
La bărbați, DHEA ajută la dezvoltarea unor trăsături precum creșterea părului, astfel încât nivelurile scăzute sunt considerate anormale. La femei, nivelurile ridicate pot determina apariția unor trăsături masculine, cum ar fi excesul de păr al corpului, astfel încât nivelurile scăzute sunt normale.
Nivelurile scăzute la bărbați se numesc deficit de DHEA, care poate fi cauzat de:
diabet de tip 2
boală de rinichi
anorexia nervoasă
SIDA
Nivelurile ridicate la bărbați sau femei pot rezulta din:
cancer sau tumoare la nivelul glandelor suprarenale
debut precoce al pubertății din hiperplazia suprarenală congenitală
dezvoltare genitala anormala
sindromul ovarului polichistic (la femei)
10. Testul proteinei C-reactive
Proteina C reactivă (CRP) este produsă de ficat atunci când țesuturile din corp sunt inflamate. Nivelurile ridicate de CRP indică inflamația dintr-o varietate de cauze, inclusiv:
inflamația arterelor
infecţie
boala inflamatorie a intestinului (IBD)
boala de inima
artrita reumatoida
lupus
cancer
Faceți teste de sânge de rutină cel puțin o dată pe an. Puteți alege orice laborator, în orice localitate, poate faceți analize medicale Sibiu. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă există alte teste de care este posibil să aveți nevoie pentru a vă asigura o sănătate optimă.