Există mai multe modele diferite disponibile. Deși este tentant să alegeți primul model văzut pentru a economisi spațiu sau bani, este înțelept să alegeți unul adecvat vârstei pentru copilul dumneavoastră. Acest lucru asigură că va satisface nevoile lor fizice și de dezvoltare unice.
Mai întâi, ce fel de scaune există?
Scaun tradițional – Aceste scaune sunt unități de sine stătătoare, cu picioare lungi, aducând bebelușul la nivelul mesei. Au de obicei un scaun din plastic, ham și o tavă detașabilă. De obicei, în acesta se așează copiii care nu sunt chiar gata să stea complet în poziție verticală.
Scaun cu economie de spațiu – Aceste scaune sunt așezate pe un scaun obișnuit și au catarame atașate în jurul scaunului pentru a-l asigura. Acestea diferă de alte tipuri deoarece au un spate înclinabil reglabil (pentru un sprijin suplimentar) și o tavă detașabilă. Acestea pot fi adesea transformate ulterior într-un scaun de înălțare atunci când copilul dvs. este mai mare.
Scaun cu cârlig – Aceste scaune înalte mici și portabile se agață direct pe masa de masă. Nu au nici o tavă și nici nu se așează, dar majoritatea au o cataramă sau un sistem de ham. Acestea trebuie utilizate numai după ce bebelușul dvs. are un control stabil al capului, gâtului și mijlocului și poate sta în poziție verticală.
Scaun Booster – Scaune fără spate, fără tavă, concepute pentru a permite copiilor mici și bebelușilor mai mari să stea pe scaune obișnuite la masă. Un scaun de înălțare le ridică înălțimea, astfel încât masa este la înălțimea potrivită pentru ei. Acestea nu au un sistem de ham de cinci puncte și, prin urmare, nu sunt adecvate pentru copiii mai mici.
Când cumpărați un scaun , aveți grijă la anumite caracteristici de siguranță:
Ham în cinci puncte – La fel ca la scaunele auto, veți găsi și opțiuni de ham în cinci puncte pe scaunele bebe. Curelele de umăr împiedică trunchiul bebelușului să cadă în față și, de asemenea, împiedică micuțul să se miște (așa cum ar putea face acest lucru într-un sistem de reținere numai pentru centură).
Baza largă – scaunele pot deveni foarte grele datorită greutății copilului dvs. pe măsură ce stau acolo. Pentru a combate acest lucru, alegeți unul cu o bază mai largă și o amprentă mai mare. Poate ocupa puțin mai mult spațiu în casa ta, dar este mult mai sigur.
Roți de blocare – Dacă scaunul dvs. înalt vine cu roți, asigurați-vă că are o încuietoare sigură pentru a-l împiedica să se miște în timpul mesei.
Construcția îmbinărilor metalice – Unele materiale plastice se pot fisura după utilizare. Multe scaune au fost amintite în principal din cauza crăpăturilor rosturilor din plastic. Găsiți unul cu construcție de îmbinare metalică, deoarece tinde să fie mai puternic decât plasticul.
Reguli de siguranță pentru un scaun bebe
1. Căutați o bază largă
Alegeți un scaun cu un centru de greutate scăzut, astfel încât să nu se răstoarne ușor. Cu cât picioarele sunt mai late în partea de jos, cu atât scaunul va fi mai stabil.
2. Asigurați-vă scaunul
Înainte de a vă așeza bebelușul, asigurați-vă că scaunul dvs. înalt nu se va mișca. Dacă are roți, blocați-le înainte de a-l utiliza. Pentru un scaun care economisește spațiu, verificați dacă este fixat bine de scaun.
3. Închideți cureaua
Pentru a fi cât mai sigur posibil, alegeți un scaun cu un ham în cinci puncte (nu un ham în trei puncte sau o simplă centură de poală). Pentru fiecare utilizare, fixați-le întotdeauna și strângeți curelele, astfel încât acestea să nu se miște.
4. Nu urcați copilul cu picioarele pe scaun
Multe căderi se întâmplă atunci când bebelușul urcă cu picioarele pe scaun. Nu lăsați copiii să fie în alte poziții decât cele în care trebuie să stea pe scaunul înalt.
5. Fără timp de joacă pentru scaun
Nu lăsați copilul să stea sau să fie lângă scaun în afară de ora mesei. Copiii pot răsturna scaunul și se pot răni în timpul jocului dacă împing sau urcă scaun. Nu lăsați scaunul la îndemâna copilului atunci când nu îl folosiți.
6. Poziționați scaunul la îndemână
În timp ce doriți ca bebelușul dvs. să participe la mese, fiți atenți la potențialele pericole. Asigurați-vă că scaunul dvs. este suficient de departe, astfel încât picioarele sale să nu poată ajunge să lovească masa și să răstoarne scaunul.
7. Fii foarte atent cu scaunul înalt cu cârlig
Asigurați-vă că cârligele se pot fixa și bloca în siguranță pe masă atunci când cumpărați un scaun cu cârlig. Dacă folosiți un scaun cu cârlig pentru călătorii, asigurați-vă întotdeauna că masa este suficient de grea pentru a vă susține bebelușul fără a se răsturna în scaunul cu cârlig.
8. Căutați pericole potențiale
Căutați orice lucru la îndemâna copilului dvs. pe masă și fie îl scoateți, fie îndepărtați scaun. Exemplele includ obiectele care sunt un pericole de sufocare, obiectele ascuțite, alimentele fierbinți, cadita bebe sau chiar o față de masă care poate fi scoasă.
9. Supraveghează-ți întotdeauna copilul
Deși par siguri, nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat într-un scaun. Sufocarea este un accident tăcut și este destul de obișnuit, deoarece copiii încă învață să mănânce. Puneți întotdeauna copilul pe scaun sau trageți singur copilul afară. Nu lăsați niciodată copiii să încerce să urce singuri în scaun.
10. Curățați scaunul în mod regulat
Vărsăturile alimentare și saliva de la bebeluș fac mediul perfect pentru înmulțirea bacteriilor și a ciupercilor. Un scaun de masă bebe trebuie curățat și dezinfectat în mod regulat pentru a împiedica micuțul să se îmbolnăvească.