marți 21 ianuarie 2025

.

Sustenabilitatea și bicicletele: O...

În era noastră modernă, cu schimbări climatice tot mai evidente și o conștientizare...

Protocolul și ținuta perfectă...

Revelionul este momentul perfect pentru a celebra finalul unui an și pentru a...

Destinații de vacanță: Rânca

Rânca este o stațiune turistică în curs de dezvoltare, aflată pe raza orașului...

Ce trebuie să știm...

Pancreasul vă ajută să reglați modul în care corpul dumneavoastră procesează zahărul. De...
AcasăActualitateSportTROTUȘENII S-AU IMPUS...

TROTUȘENII S-AU IMPUS ÎN CONCURSUL INTERNAȚIONAL DE TABLE ȘI BACKGAMMON DE LA DĂRMĂNEȘTI

bex 1

De curând, orașul Dărmănești a devenit cea mai nouă locație inclusă în circuitul turneelor naționale și internaționale de table și backgammon. Aici s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, concursul internațional open de table și backgammon dotat cu importante premii în bani, în organizarea Asociației Române de Backgammon (președinte Neculai Drăgănuță), cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Dărmănești, care a pus la bătaie premii suplimentare în valoare de 5.000 lei, fondul de premii reprezentând 85% din încasări.

La competiție au participat jucători din Sofia (Bulgaria), București, Iași, Brașov, Galați, Bacău, Suceava, Brăila, Moinești, Comănești, Onești, Dărmănești, Târgu-Ocna, Dofteana (Bacău), Urechești (Bacău), Coțofănești (Bacău).

Iată și câștigătorii (cei situați pe primul loc au intrat în posesia a câte 2.500 lei fiecare!):

Table (50 lei înscrierea) – Locul I – Ion Țiploiu (Onești), Locul II – Cezar Bratu (Dofteana, Bacău);
Backgammon Campioni (150 lei înscrierea) – Locul I – Florin Bălan (Târgu-Ocna), Locul II – Neculai Bânțu (Târgu-Ocna);

Backgammon Master (300 lei înscrierea) – Locul I Dorel Leon (Bacău), Locul II – Marian Mănăilă (București).

bex 2

Campionul european la backgammon, Neculai Drăgănuță (directorul turneului), a oferit din partea asociației pe care o conduce, o distincție specială Primăriei și Consiliului Local din Dărmănești, pentru sprijinul acordat acestei manifestări sportive, o premieră pentru comunitatea locală. Cu acest prilej, competitorii au vizitat principalele obiective turistice din zonă, printre acestea numărându-se Lacul de acumulare și Barajul ,,Poiana Uzului” și Palatul Știrbei.

,,O priveliște cu adevărat încântătoare, care ne va rămâne în amintire. Le mulțumim pe această cale organizatorilor pentru condițiile și serviciile oferite”, a declarat unul dintre participanți. Barajul ,,Poiana Uzului” este o construcție masivă ,,de greutate cu contraforți ciupercă”, este încastrat, are o înălțime de 84 m și o lungime de 507 m, lungimea lacului este de 3,8 km (cu o suprafață de 334 ha), volumul 98 milioane metri cubi apă, iar adâncimea maxima de 64,7 m. El satisface cerințele de apă potabilă pentru toate orașele trotușene și reprezintă o rezervă pentru municipiul Bacău.

Palatul Știrbei a fost construit la sfârșitul secolului XIX și prima jumătate a secolului XX de Gheorghe Știrbei Și Elisabeta Băleanu, fiind amplasat pe un platou aflat la altitudinea de 600 m. Se poate ajunge pe partea stânga a Văii Uzului, pe un drum ce se desprinde din șosea și urcă pe dealul Măguricea. La o distanță de 4 km, înaintând spre înalțimea dealului împădurit cu foioase și conifere, se află amplasat acest frumos castel.

bex 3

Prințul Gheorghe Știrbei (parlamentar, decedat în anul 1916) a amplasat castelul într-o zonă deosebit de pitorească, integrându-se perfect în ambianța locului. Din parcul palatului se intră în pădure și de aici se poate urca pe diferite trasee și chiar pe muntele Nemira. Palatul a fost construit de mari meșteri italieni, după planurile arhitectului Nicolae Ghika Budești, clădirea remarcându-se prin masivitatea elegantă a siluetei sale arhitecturale.

Nicolae Ghica Budeşti este cunoscut în special datorită numeroaselor restaurări de biserici, dar şi pentru clădiri precum Muzeul Ţăranului Român. În timpul războiului, aviatorii răniţi veneau şi se refăceau la palat. Între anii 1950 şi 1977 a fost sanatoriu TBC, apoi tabără pentru pionieri, iar după 1990, tabără de elevi, funcţionând până în 2002.

ROMULUS DAN BUSNEA

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...