sâmbătă 12 octombrie 2024

.

Cum ne ferim de...

Fie că mergem la un hotel sau la cineva în vizită, e  bine...

Legătura dintre stress și...

O interesantă controversă medicală a fost provocată de un doctor canadian de origine...

Două laturi ale eleganței...

În lumea parfumeriei de lux, două nume ies în evidență datorită creațiilor lor...

De la trotineta de...

Primele trotinete au fost realizate manual în zonele urbane industriale din Europa și...

Un alt traseu din Munții Nemira a fost repus în circuitul turistic

Noutate: În săptămâna 13 – 19 iulie 2015, salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău au terminat marcarea și amenajarea unui alt traseu din Munții Nemira. Este vorba despre traseul turistic montan care face legătura între Slănic-Moldova și Valea Uzului.

Despre traseu: Acest traseu este unul dintre cele mai căutate trasee din Munții Nemira de către iubitorii drumețiilor montane. Are ca punct de plecare stațiunea Slănic-Moldova (în zona fostului camping RAI 11), urcă pe Culmea Căprioarei până aproape de Vârful Șandru Mare (1.639 m), străbate culmea principală a munților Nemira, și se termină la coada lacului de acumulare Valea Uzului. Este un traseu lung, care necesită echipament corespunzător, în funcție de anotimp și o condiție fizică bună. Frumusețea muntelui, peisajele care încântă privirea, sălbăticia locurilor fac să merite tot efortul depus pentru parcurgerea traseului.

SVZ1

Marcajul a fost făcut în așa fel, încât, cu puțină atenție, să nu existe pericol de rătăcire, indiferent de condițiile meteo. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie montate și panourile de informare și săgețile indicatoare.

Date tehnice:
– Marcaj: Bandă albastră
– Lungime: 30 km
– Altitudine minimă: 537 m;
– Altitudine maximă: 1.631 m;
– Timp de parcurs: 9 – 10 ore
– Grad de dificultate: mediu
– Iarna, traseul este recomandat doar turiștilor cu experiență, echipați corespunzător.

Iată și prezentarea completă a traseului Slănic-Moldova – Valea Uzului, oferită de către echipa salvatorilor montani din cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău:

Slănic-Moldova – Culmea Căprioarei – Vârful Şandru Mare – Şaua Nemirei – Vârful Nemira Mare – Vârful Farcu Mare – Vârful Farcu Mic – Valea Uzului (Cascada Nasolea Mare)

Traseul traversează culmea principală a Munţilor Nemira, peste Şandru Mare, de la est la vest, din Valea Slănicului până în Valea Uzului. Este cea mai accesibilă cale de pătrundere în zona înaltă a Munţilor Nemira din staţiunea balneoclimaterică Slănic-Moldova.

SVZ11

Marcajul bandă albastră începe din dreptul fostului Camping ,,Rai”, de unde ne angajăm spre dreapta pe un drum ce urcă uşor aproximativ 50 m, după care intrăm pe poteca care traversează un vâlcel şi urcă în continuare pe pantele estice ale culmii Căprioara.

După aproximativ 1 h și 30 min. de urcare întâlnim cotul unui drum forestier pornit din Valea Slănicului, pe care înaintăm 20 – 30 m, după care intrăm spre dreapta, pe poteca care urcă spre culmea principală. Urcăm prin pădurea de molizi tineri şi în circa 40 min. ieşim într-o poiană de unde admirăm obârşia văii Slănic şi zona sudică a Munţilor Nemira. Trecem pe lângă stâna amplasată în stânga potecii şi ne continuăm traseul prin pădurea de conifere.

Nu după mult timp ne intersectăm cu traseul bandă roşie care vine dinspre Oituz.

Până aici am făcut cca. 3 ore. Facem dreapta pe creasta principală, conduşi de cele două marcaje, bandă albastră şi bandă roşie, şi după cca. 10 min. ne intersectăm cu marcajul punct roşu, care în 5 min. ne conduce până pe Vârful Şandru Mare (1.640 m). Aici găsim un refugiu metalic unde ne putem adăposti în caz de vreme rea.

SVZ2

După o binemeritată pauză revenim pe creasta principală şi continuăm traseul nostru pe bandă albastră. Poteca ocoleşte pe la vest Vârful Nemira Mică (1.627 m), şi după o uşoară coborâre ajungem în Şaua Nemirei (1.440 m).

În aproximativ o jumătate de oră ajungem sub Vârful Nemira Mare (1.649 m), părăsim poteca, şi în cca. 10 min. ajungem pe vârf. Şi aici suntem întâmpinaţi de urmele luptelor din Primul Război Mondial. Pe vârf este amplasată o cruce metalică. Ne bucurăm de o privelişte măreaţă, într-un tur de orizont complet: spre nord, culmea principală cu vârfurile Farcu Mare şi Farcu Mic, iar la orizont, peste Valea Uzului, Munţii Ciucului; spre est, Plaiul Ciungetului; spre sud, culmea principală cu vârfurile Nemira Mică şi Şandru Mare; spre vest, Valea Apa Roșie, iar la orizont Munţii Repatului şi Munţii Bodoc.
De pe Nemira Mare coboară o potecă de legatură pe versantul estic, spre traseul care coboară pe Plaiul Ciungetului spre lacul Bălătău și Sălătruc. De pe vârf coborâm înapoi pe poteca noastră marcată cu bandă albastră, pe care mai avem de mers cca. 4 ore pâna la Valea Uzului. După o oră ajungem pe Vârful Farcu Mare (1.498 m), de unde admirăm imaginea impresionantă a lacului de acumulare Poiana Uzului.
Continuând traseul nostru, trecem pe lângă Vârful Farcu Mic, părăsim culmea principală și începem o coborâre cu o diferență de nivel de cca. 700 m până în Valea Uzului. Ajungem la DJ 123, pe care mergem aprox. 400 m și sosim la podul peste râul Uz, aproape de coada lacului de acumulare Poiana Uzului.
Parcurgerea traseului necesită echipament adecvat sezonului, pregătire fizică bună şi cunoştinţe de orientare turistică. (Sursa: site-ul ,,turism-bacau.ro”)

Romulus Dan Busnea

De citit!

Acțiunea BLOCADA în municipiul Moinești: Peste 50 de autovehicule verificate și sancțiuni în valoare de peste 21.000 de lei

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Moinești, alături de colegii lor din secțiile de poliție rurală arondate, au desfășurat o amplă acțiune de control în municipiu și în comunele limitrofe. Aceasta a avut ca scop prevenirea și combaterea accidentelor rutiere,...

Tusea la copii: cauze, remedii și soluții naturale

Tusea este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la copii, provocând îngrijorare și stres pentru părinți. De multe ori, părinții se confruntă cu situația în care nu mai scapă de tuse la copii, iar această problemă poate...

“Maradonist” reținut după ce l-a lăsat pe un tânăr fără 750 de lei

 Un tânăr de 22 de ani s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a reclamat faptul că, în timp ce se afla în faţa unei case de schimb valutar de pe strada Mihai Viteazu din localitate, a fost...