Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca statul roman trebuie sa despagubeasca un bacauan cu suma de 8.000 de euro pentru ca i-a refuzat acordarea unui concediu de crestere a copilului. Cazul dateaza din 2001, cand Gabriel Hulea, care lucra ca electrician la o unitate militara, a depus cerere pentru a primi concediu de paternitate.
Motivul pentru care a solicitat acest concediu a fost ca sotia sa trebuia sa revina la locul de munca pentru a nu pierde beneficiile date de faptul ca era titulara pe un post de invatatoare.
Ministerul Apararii a refuzat cererea de concediu, instantele, la fel. Nici Curtea Constitutionala, care a constatat ca legea privind Statutul cadrelor militare incalca principiile egalitatii si nediscriminarii pe baza de sex, nu i-a dat dreptate barbatului.
CEDO a constatat, în acest caz, încălcarea articolului 14 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care interzice discriminarea, dar şi a articolului 8, care prevede respectul pentru viaţa privată şi de familie, şi a dispus plata către petent a 8.000 de euro, pentru prejudiciul moral adus.
Bacauanul a fost reprezentat de avocatul Minodora Cliveti.
“A fost o munca laborioasa: nu numai ca a trebuit sa fac o analiza detaliata a tuturor deciziilor judecatoresti pronuntate in tara,dar a trebuit sa caut si sa gasesc jurisprudenta CEDO in materia discriminarii, a egalitatii in fata legii, sa construiec un esafodaj complex, solid si convingator in sprijinul solicitarii de daune materiale si morale in favoarea clientului meu” – povesteste Minodora Cliveti, intr-o postare pe blogul personal.
Nu a fost prima oara cand avocatul bacauan s-a implicat intr-o astfel de cauza.
“In urma cu cativa ani,pe cand eram deputat in Parlamentul Romaniei, am primit in audienta un cadru militar care reclama discriminarea de gen produsa de statutul cadrelor militare, care permitea numai femeilor militari sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului.Erau cazuri numeroase de barbati militari victime ale acestei dispozitii legale.
L-am sfatuit sa invoce exceptia de neconstitutionalitate a textului, si,dupa un timp, Curtea Constitutionala a declarat dispozitia neconforma cu Constitutia Romaniei. Am facut o interpelare catre guvern, cerand modificarea textului in cauza, si, vazand ca nu se misca lucrurile, am formulat o initiativa legislativa prin care am obtinut modificarea statutului militarilor in sensul ca militarii (de ambe sexe) puteau beneficia de concediul pentru cresterea copilului” – a mai povestit ea.