vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaUn colegiu din...

Un colegiu din Bacău a câștigat cea de-a doua ediție a proiectului ,,Istoria fără manual”

1

Liceul Teoretic ,,Ion Neculce” din orașul Târgu-Frumos, județul Iași, în parteneriat cu primăria localității, au organizat sâmbătă, 21 noiembrie a.c., ediția cu numărul doi a proiectului interdisciplinar regional intitulat ,,Istoria fără manual”.
În activitatea de la Târgu-Frumos au fost implicate cadre didactice și oameni de cultură din șase județe, 11 școli, 15 profesori participanți și aproximativ 35 de elevi din ciclul liceal și gimnazial. 
,,Acest proiect cultural, artistic și științific se desfășoară bianual, o dată pe semestru și constă în întrebări de istorie generală, recunoașterea unor locuri celebre din România și din lume, prezentări power-point pe tematica proiectului, excursie documentară. Totodată, coordonatorii proiectului și-au propus să realizeze o serie de activități cultural-artistice, în care să fie îmbinate teme comune din istoria românilor, în urma cărora elevii să își verifice cunoștințele actuale și să dobândească unele noi. `Istoria fără manual` urmărește implicarea unor factori esențiali precum familia, școala și comunitatea, ca și asigurarea calității demersului didactic, pentru punerea în practică a noului curriculum și formarea competențelor necesare studierii istoriei altfel”, a precizat prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, de la Liceul Teoretic ,,Ion Neculce” Târgu-Frumos.
După primirea participanților și cuvântul de bun venit rostit de prof. Corina-Diana Alexa-Angheluș, directorul Liceului Teoretic ,,Ion Neculce”, a urmat viceprimarul orașului Târgu-Frumos, prof. Alexa-Angheluș Ion, care a adresat cuvântul de salut din partea autorităților locale, dorind proiectului o viață lungă și frumoasă.
Activitatea a debutat cu un program artistic pus în scena de  Ansamblul Moldovenesc ,,Hora” de pe lângă Casa de Cultură ,,Garabet Ibrăileanu” din localitate, din care fac parte elevi ai liceului amintit. Şi pentru că la Târgu-Frumos se poate vorbi și de interculturalitate, este demn de reținut că aici se află o importantă comunitate lipovenească. În acest sens, o altă elevă a liceului şi reprezentantă a minorităţii la care s-a făcut referire, pe numele ei Anca Fadei, a interpretat o frumoasă melodie din folclorul lipovenesc, ca mai apoi Raluca Damian, elevă a aceluiași liceu, să interpreteze câteva melodii moldoveneşti.
Concursul propriu zis a constat în teste de cultură generală din domeniul istoriei, proba ,,recunoaşteti monumentul istoric” şi un concurs de desene pe teme istorice, care a conţinut cinci elemente obligatorii, respectiv omul preistoric, scut, rege, oaste şi ţăran.
După cumularea punctelor adunate la toate cele trei probe, câștigătorul ediției a fost declarat echipajul Colegiului ,,Grigore Antipa” din Bacău, urmat de echipajul școlii din Orășeni – Deal, jud. Botoșani. Pentru locul trei s-au înfruntat Şcoala Gimnazială nr. 1 Răuceşti, jud. Neamţ şi Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” din Botoşani, departajate în final, de o serie de întrebări suplimentare, care au dat câștig de cauză elevilor de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Răuceşti, jud. Neamţ, ocupanții locului al treilea.
Mențiuni – Școala ,,Sfântul Andrei” – Tăcuta, jud. Vaslui, Școala Gimnazială Sănduleni, jud. Bacău (coordonator prof. Maria-Cristina Popa), Liceul Teoretic ,,Ion Neculce”, Târgu-Frumos, jud. Iași (coordonator prof. dr. Sergiu-Constantin Enea), Școala Gimnazială nr. 1 Săveni, jud. Botoșani (coordonator prof. Ciprian Băetu), Școala Gimnazială Preutești, jud. Suceava (coordonator prof. Neculai Șchiopoaia), Școala Gimnazială Trifești, jud. Neamț (coordonator prof. Petrea Pavel).
Juriul a fost alcătuit din prof. Liliana Loghin (Liceul Teoretic ,,Ion Neculce” Târgu-Frumos), prof. Virgil Scripcaru (Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” Botoşani) și Mihaela Băbuşanu, muzeolog, expert bunuri cu valoare memorialistică/conservator bunuri culturale (Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău).
La finalul activității a avut loc festivitatea de premiere, în cadrul căreia au fost decernate diplomele pentru elevii şi profesorii participanţi iar câștigătorilor trofeele inscripţionate cu numele proiectului „Istoria fără manual” (realizate cu sprijinul primăriei oraşului Târgu-Frumos), s-au realizat poze de grup și schimburi de idei, și s-au pus în discuție planuri de viitor.
,,Proiectul reprezintă o încercare de învăţare a istoriei într-un alt mod decât cel din manuale. Într-un altfel de cadru, nonformal, elevii se simt mai degajaţi şi participă intens şi cu plăcere la activităţi. Necesitatea implementării acestui proiect rezultă din viziunea şi misiunea şcolii conform căreia nevoile şi înclinaţiile fiecărui copil vor fi dezvoltate, astfel încât fiecare să-şi recunoască valoarea şi să aibă încredere în potenţialul propriu.
Vorbind despre proiectul `Istoria fără manual`, vorbim de o fericită îmbinare între tradiţie şi neconvenţional în demersul didactic, cunoştinţele de istorie împărtăşite în această formă fiind extrem de uşor asimilate. Concluzionând , `Istoria fără manual` se dovedeşte a fi un proiect inedit dedicat elevilor care vor să se dezvolte şi să-şi descopere punctele forte, dobândind curajul de a fi ei înşişi. Mai mult, acest proiect instigă la autenticitate ajutând elevii să-ţi descoperi valorile, oferindu-le îndrumare şi susţinere în procesul de autocunoaştere iar ca bonus: prieteni noi, locuri noi de văzut, socializare şi chiar puţină distracţie”, a declarat muzeologul Mihaela Băbușanu.
Inedit este faptul că toţi cei implicaţi în proiect au ceva în comun: sunt absolvenţii aceleaşi instituţii de învăţământ superior: Facultatea de Istorie a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. 
Instituţiile implicate: Colegiul ,,Grigore Antipa” Bacău, jud. Bacău ; Liceul Teoretic ,,Ion Neculce”,Târgu-Frumos, jud. Iaşi; Şcoala Gimnazială Nr.1 Sănduleni, jud. Bacău; Şcoala Gimnazială nr. 1 Răcuceşti, jud. Neamţ; Şcoala Gimnazială Preuteşti, jud. Suceava; Şoala Gimnazială ,,Sfântul Andrei” Tăcuta, jud. Vaslui; Şcoala Gimnazială Trifeşti, jud.Neamţ; Școala Gimnazială Orășeni Deal, jud. Botoșani ; Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, jud. Botoşani ; Liceul Pedagogic ,,Nicolae Iorga” jud. Botoşani ; Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”, Bacău; Societas ,,Pro Patrimonium”, Târgu-Frumos.
Coordonatorii proiectului: prof. dr. Sergiu-Constantin Enea, prof. Florentin Botezatu, prof. Traian Anton, prof. Radu-Bogdan Tanasă, prof. Lucian-Ovidiu Iftene, prof. Petrea Pavel, prof. Neculai Şchiopoaia, prof. Nicolae Robu, prof Ciprian Băetu, prof. Dragoş Balasan, muzeolog Mihaela Băbuşanu.
Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...