sâmbătă, decembrie 2, 2023

Câteva idei pentru a obține o locuință

Ești proaspăt însurat și vrei să ai...

Mergem pe Mare. Ce punem în bagaje?

Chiar dacă sunteți prima dată pe o...

Ce alegem să îmbrăcăm?

E timpul să alegeți. Și este chiar...

Un nume legat de istoricul statiunii Slanic-Moldova: Dr.Epifanie Cozarescu

CoolturaUn nume legat de istoricul statiunii Slanic-Moldova: Dr.Epifanie Cozarescu
- Advertisement -

O importanta contributie la istoricul fondarii statiunii Slanic-Moldova si la istoricul ctitoririi bisericii “Sf.Ilie” din localitate, l-a avut fara indoiala, reputatul medic romascan Dr.Epifanie E.Cozarescu (n.Cernauti, 24 ianuarie 1914-d.Roman, 4 martie 2010) creatorul muzeului medico-farmaco-istoric al spitalului din Roman.

Cea mai importanta lucrarea a sa, o carte-document intitulata “Paramedicalia-Proza scurta paramedicala si de alte origini cu nuanta literar-istorica” (2007), contine pe langa insemnarile medicale si paramedicale, si o serie de date si documente cu privire la istoricul unor unitati spitalicesti si stabilimente balneare, precum cel de la Slanic-Moldova.

Printre altele, aflam din aceasta interesanta lucrare ca domnitorul de origine fanariota Constantin Cehan Racovita s-a dedicat in ultimii ani ai vietii operelor de binefacere, contribuind la dezvoltarea asezamintelor spitalicesti din Moldova si aceasta, ca urmare a pierderii sotiei sale, Sultana Doamna, care a murit de timpuriu, in urma unor dificultati survenite in timpul nasterii. Astfel, se considera ca la temelia fondarii Bailor Slanic-Moldova, a stat “Hrisovul gospod din anul 1757, ghenar 1”, dat de domnitorul Cehan Racovita, prin care acesta a donat Epitropiei Sfantul Spiridon de la Iasi, intreaga mosie a domeniului “Ocna”, care cuprindea si padurile din muntii care marginesc Valea Slanicului.

De asemenea, autorul aduce in atentia cititorului si faptul ca apele minerale de la Slanic au fost analizate pentru prima data din ordinul generalului rus Pavel Kiseleff, presedinte plenipotentiar al divanurilor Moldovei si Tarii Romanesti in timpul administratiei militare ruse, ambasador al Rusiei la Paris, care a sprijinit unirea Principatelor Romane. In semn de recunostinta, Izvorul Nr.1 descoperit la 20 iulie 1801 de catre serdarul Mihalache Spiridon, a purtat o perioada denumirea de “Izvorul Sfantul Pavel”, sau “Izvorul Presedintelui” dupa numele genralului rus care a vizitat statiunea in anul 1833. Medicul Cozarescu vorbeste in aceasta carte si “Despre ctitorirea bisericii din vatra Bailor Slanic”, aducand o serie de noi date si fapte legate de istoria acestui asezamant religios, una dintre cele mai zbuciumate din zona Moldovei.

Autorul face si o binemeritata corectura, precizand ca in ciuda bombardamentelor de la 1917 cand Slanicul a fost transformat intr-un morman de ruine, printre putinele cladiri care au ramas in picioare, s-a numarat si bisericuta din parcul statiunii. Epifanie Cozarescu a inaugurat la Roman hidroterapia, cu ape de la Strunga, în special prin aerosoli. A fost medic specialist în boli pulmonare, fiind numit de conducerea Directiei Sanitare Bacau, ca medic de specialitate pneumolog pentru bolnavii din regiune cu afectiuni pulmonare acute. Câtiva ani a fost detasat la Sanatoriul Balnear Slanic-Moldova pentru perioada sezonului de vara, acordând asistenta de medicina interna, dar în special de pneumologie.

A fost membru al Societatii de Medicina si Farmacie timp de peste 30 de ani, apoi Presedinte de Onoare al Societatii de Istorie a Medicinei si Farmaciei din Roman, in 2007 fiind distins cu titlul de “Cetatean de Onoare al Municipiului Roman”.
Romulus Dan Busnea

Alte titluri