sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăFapt diversUn proiect de...

Un proiect de integrare socială și școlară prinde contur la Comănești

Proiectul ACES ,,Trăim și învățăm împreună pentru o viață mai bună” (Living and learning together for a better life), desfășurat de un grup de elevii de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești, are ca scop integrarea socială și școlară a tinerelor cu vârsta cuprinsă între 14 – 17 ani ce trăiesc timpuriu o viață de familie sau în concubinaj.

Trecerea de la nivelul gimnazial la cel liceal este adesea urmată de probleme de integrare școlară și socială. Aceste probleme sunt corelate cu faptul că tinerele din mediul rural se confruntă în mediul familial cu lipsuri financiare, neintelegeri în familie sau au părinții plecați în strainătate și locuiesc cu bunicii, astfel devin vulnerabili în noua comunitate încercând să-și facă prieteni, să se integreze social.

În încercarea lor de a se integra ajung ca de la vârste fragede, 14-17 ani, să părăsească familia, să conviețuiască în concubinaj cu tineri de vârsta lor sau mai mari.
Ideea acestui proiect a pornit de la numarul în creștere a tinerelor cu vârstă cuprinsă între 14 și 17 ani ce frecventează cursurile Colegiului Tehnic ,,D. Ghika” din Comănești, din postura tinerei plecate în familia partenerului de viață. Statutul acesteia este mai aparte față de colegii ei lipsiți de griji și motivați numai să învețe și să se distreze. Aceste tinere duc pe umeri grijile materiale și finaciare, relațiile lor interumane se rezumă doar la câteva persoane cum ar fi iubitul și rudele de sânge.

,,Proiectul urmarește incluziunea socială a acestor tinere prin valorizarea demnității umane, promovând principiile democratice : nediscriminare, toleranță, egalitate de șanse, libertate. Elevii sunt încurajați să vină la școală, să învețe pentru a obține un certificat de absolvire, să aibă acces la educație, să li se respecte drepturile, cultivând colaborarea și comunicarea astfel încât să nu se simtă marginalizați”, a precizat prof. Lavinia Misăilă, de la Colegiul Tehnic ,,D. Ghika” Comănești, unul dintre coordonatorii proiectului.

În data de 16 mai 2017, a avut loc prima activitate de proiect ,,Igiena personală modalitate de păstrare a sănătății”, de tip workshop la care au participat un număr de 25 de elevi, 7 cadre didactice și partenerii, dr. Laștur Ana și asistent medical Iov Cătălina. Scopul activității a fost de a prezenta regulile de igienă personală, insistându-se pe igiena intimă și cea a bolilor cu transmitere sexuală.
Vineri, 9 iunie 2017, un grup de elevi ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești au efectuat cea de a doua activitate inclusă în calendarul activităților proiectului ACES, sub coordonarea prof. Camelia Popa, Lavinia Misăilă și Mărioara Pașcu.

Elevii au vizitat Muzeul de Științe Naturale „Ion Borcea” din Bacău și Cabinetul de planificare familială și contracepție de la Spitalul Județean Bacău unde dna. dr. Frunză Irina, le-a oferit informații despre prevenirea incidenței unor afectiuni cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite.
Proiectul Colegiului Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești – Trăim și învățăm împreună pentru o viață mai bună, a fost selectat alături de alte 9 proiecte din țară dintr-un număr de 122 de aplicații din 15 țări partenere. Proiectul ACES – Living and learning together for a better life, este finanțat de ERSTE Foundation (Vienna, Austria), Interkulturelles Zentrum (Vienna, Austria), Nadácia Slovenskej sporitel’ne (Bratislava, Slovakia), are ca parteneri Cabinetul de planificare familială și contracepție Bacău, AJOFM Comănești și Asociaţia Cultural Ştiinţifică „Dimitrie Ghika-Comăneşti”.

Text adaptat și actualizat de Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...