Sub semnătura profesorului și publicistului târguocnean Corneliu Stoica*, la Editura ,,Magic Print” Onești a văzut lumina tiparului în această vară, ediția în limba engleză a unei ample lucrări turistice de 328 de pagini, intitulată ,,Valea Trotușului Ghid turistic vizual (,,Trotus Valley Visual tourist guide”), primul ghid turistic dedicat prezentarii unui bazin hidrografic din Romania (Valea Trotuşului) ce poate fi comparat prin complexitatea informaţiilor şi modalitatea de ilustrare cu celebra colecţie a ghidurilor verzi Michelin.
,,Trotus Valley Visual tourist guide” este o mică enciclopedie turistică cuprinzând toate elementele unui veritabil şi util ghid turistic destinat unui cerc larg de posibili beneficiari ai acestuia, prezentat într-un format elegant, întrunind caracteristicile unei ediţii de lux din punct de vedere al ţinutei grafice.
Cartea este împărţită în mai multe secţiuni: ,,Modul de utilizare a ghidului” (cu hărţi privind personalitatea geografică şi istorică a acestei zone); ,,Să descoperim Valea Trotuşului” (Bazinul hidrogtafic Valea Trotușului, Cele mai interesante locuri, Peisaje magice, Rezervaţii naturale, Păduri şi parcuri, Situri arheologice renumite, Mănăstiri şi schituri, Biserici de lemn, Biserici de zid, Monumente comemorative, Cele mai frumoase clădiri, muzee şi case memoriale, Staţiuni balneoclimaterice, Personalităţile locului); ,,Invitaţie la călătorie” (Natura locurilor, Istorie trotuşeană, Populaţia şi aşezările umane, Economia, Trecut şi prezent, Căile de comunicaţie, Învăţământul, Ocrotirea sănătăţii, Cultură, artă şi tradiţii populare, Obiective turistice); ,,Locuri şi localităţi” (o prezentare complexă şi completă a celor 216 localităţi de pe Valea Trotuşului grupate în 7 oraşe şi 40 decomune); ,,Informații utile”; ,,Atlas turistic Valea Trotușului” etc.
Ghidul oferă cea mai amplă bază documentară privitoare la geografia, istoria, demografia, economia, cultura, structura şi obiectivele turistice (pensiuni, monumente, biserici etc.) privitoare la bazinul hidrografic Trotuş, fiind un instrument indispensabil pentru promovarea turistică a a acestei zone în plan internaţional.
Din punct de vedere tehnic, ,,Trotus Valley Visual tourist guide” este o lucrare de format mic (21×13 cm), cuprinzând 328 pagini color, peste 900 de ilustraţii, 7 planuri de oraşe şi 25 de hărţi tematice. Cartea este legată şi are copertă lăcuită; totodată, este o carte de informare turistică, dar şi de patrimoniu, prin tezaurul documentar referitor la locurile, localităţile, monumentele naturale şi istorice, destinată tuturor categoriilor de cititori, de la specialişti până la turiştii străini care vor vizita sau vor dori să se informeze despre această zonă turistică.
Referințe
,,Profesorul și istoricul Corneliu Stoica, unul dintre cei mai activi animatori culturali ai orașului Târgu-Ocna, a obținut, recent, premiul `Vermeil Mare` (medalie de argint) la cea de a cincea ediție a expoziției internaționale Librafila 2015, de la Cluj-Napoca.
Premiul a fost acordat pentru albumul `Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939)`, apărut la Editura Magic Print, din Onești.
`Este – spune autorul – un album de cărți poștale ilustrate. Pot fi văzute, acolo, patru decenii din viața localităților din Bazinul Trotuș-Oituz-Tazlău, imagini din Adjud, Agăș, Asău, Berești-Tazlău, Bogdănești, Brusturoasa, Căiuți, Comănești, Dărmănești, Ghimeș-Făget, Livezi, Mănăstirea Cașin, Moinești, Oituz, Onești, Palanca, Slănic-Moldova, Ștefan cel Mare și Târgu Ocna. Singura obiecție a juriului Librafila a fost că lucrarea nu este suficient de tehnică. Ar fi putut lua, astfel, medalia de aur, dar eu am conceput o carte destinată mai ales publicului larg`.
Albumul reproduce ilustrate inedite pe care le dețin patru colecționari băcăuani foarte cunoscuți, Ioan Catană, Mihai Ceucă, Aurel Stanciu și Corneliu Stoica, și vine ca o completare la alte cărți pe care le-a publicat autorul despre Valea Trotușului, între care primează `Valea Trotușului Enciclopedie`, lucrare care a obținut numeroase premii, între care și premiul `Eudoxiu Hurmuzaki` al Academiei Române, în anul 2006.
`Albumul – a mai precizat autorul – este a 22-a carte a mea și a doua realizată în această manieră, pentru că în 2012 am mai scos și «Târgul anilor romantici Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu-Ocna», premiată la Salonul de carte de la Chișinău și medaliată cu aur la o expoziție de la Piatra Neamț. Acesta este un domeniu nou abordat de mine, pe lângă cel legat de istorie și de turism`.
Tot în acest an a apărut, sub semnătura lui Corneliu Stoica, și o ediție în limba engleză a unei ample lucrări de turism, de 328 de pagini, `Trotus Valley Visual Tourist guide`, la Editura `Magic Print` Onești”. (Petru Done – ,,Premiul `Vermeil Mare` pentru un album de ilustrate vechi de pe Valea Trotușului”, ,,Bacăul economic”, iunie 2015)
* Corneliu STOICA (n. 18 septembrie 1950, Comănești), istoric. Profesor. Scriitor.
Debutul științific și literar s-a produs în anii liceului cu proză, poezie și diverse articole. A activat în numeroase cenacluri literare liceale și studențești: „Incertitudini solare”, „Solaris” (condus de cunoscutul scriitor de literatură SF Ion Hobana), „Climate“, „Ecouri”, etc.
Aprecieri despre lucrările publicate s-au făcut în numeroase reviste de specialitate, literare sau cotidiene („Ateneu”, „Acta Bacoviensia”, ,,Anuarul Arhivelor Naționale Bacǎu”, „Ararat”, „Curentul”, „Deșteptarea”, „Vitraliu”, „Ziarul de Bacău”, „Monitorul de Bacău”, etc).
Este președintele Asociației „Costache Negr” din Târgu-Ocna (2002) și membru în conducerea Fundației Naționale „George Călinescu” din Onești (1995).
Unul dintre cei mai activi animatori culturali ai orașului Târgu Ocna, inițiatorul unor activități culturale de prestigiu și factor important în promovarea valorilor patrimoniului local. Pentru laborioasa și prodigioasa sa activitate a fost distins cu numeroase premii și diplome: „Premiul Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române (2006); „Premiul B. P. Hașdeu” la Salonul Internațional de Carte SIC 2010, Chișināu; Diploma de Excelențǎ a Societǎții de Științe Istorice din România, Filiala Bacău (toate pentru lucrarea „Valea Trotușului. Enciclopedie”); Diplome de Excelență și Membru de Onoare acordate de Asociația Națională „Cultul Eroilor” (Consiliul Director București și Filiala Județeană Bacău, 2007, 2011, 2012); „Distincție de vrednicie” din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, 2012); Diplome de excelență și aniversare din partea localităților Târgu-Trotuș și Târgu-Ocna, 2008, 2010, 2012); „Diploma de Cetățean de Onoare” al orașului Târgu-Ocna (2009), Diplomă de merit pentru promovarea prin culturā a orașului-stațiune Târgu-Ocna (2013) etc.
Volume publicate:
„Valea Trotușului Enciclopedie” (Onești, Ed. Magic Print, 2006)
„Valea Trotușului Enciclopedie”, Ediția a II-a, (Onești, Ed. Magic Print, 2008)
„Dicționarul istoric al localităților trotușene” (Onești, editura Aristarc, 1997)
„Dicționarul istoric al localităților trotușene”, ediție revăzută și completată, Onești, Editura Aristarc, 1998)
„Dicționarul istoric al localităților trotușene”, Ediția a III-a, Onești, Editura Aristarc, 2002)
„Istoria orașului Târgu-Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918” (Bacău, 1995)
„Istoria orașului Târgu-Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918” (Onești, Editura Aristarc, 1999)
„Istoria ilustrată a orașului Târgu-Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918” (Onești, Editura Aristarc, 2003)
„Istoria ilustrată a orașului Târgu-Ocna din cele mai vechi timpuri pînă la 1918”, Ediția a 2-a, revăzută și completată (Onești, Editura Magic Print, 2009)
„Monumente istorice bisericești din Târgu-Ocna” (Târgu Ocna, 1992)
„Târgu-Ocna, oraș istoric și turistic” (ghid turistic), 2002 – 2003, 2005 – 2012)
„Târgu-Ocna Historic and Touristic Town” (Tourist guide, 2003)
„Târgu-Ocna Ville historique et touristique” (Guide touristique, 2003)
„Biserica Buna Vestire – Răducanu 1694, 1763” (2005)
„Târgu-Ocna Salzburgul României” (Târgu-Ocna, 2007, DVD)
„Valea Trotușului Bibliografie” (Onești, Ed. Magic Print, 2011)
„Valea Trotușului Ghid turistic vizual”, (Onești, „Ed. Magic Print, 2012)
„Bicentenar Costache Negri (1812 – 2012)” (Onești, Ed. Magic Print, 2012)
„Biserica „Buna Vestire” („Răducanu”), fostă Mănăstirea „Răducanu” (1694; 1763), (Onești, Ed. Magic Print, 2012)
„Centenar Palatul Administrativ (clădirea Primăriei orașului Târgu-Ocna” (Onești, Ed. Magic Print, 2012)
„Târgul anilor romantici Un secol de istorie ilustratā a orașului Târgu-Ocna/Town of the romantic years, A century of Târgu-Ocna illustrated history” (Onești, Ed. Magic Print, 2013)
„Mānāstirea Mǎgura Ocnei” (Onești, Ed. Magic Print, 2013)
„Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 – 1939) /The former Trotus Valley in illustrated postcards (1899 – 1939)” (Onești, Ed. Magic Print, 2014)
„Trotus Valley Visual tourist guide” (Onești, Ed. Magic Print, 2014)
La împlinirea vârstei de 65 de ani, toți cei apropiați profesorului Corneliu Stoica îi doresc sănătate și împliniri depline! LA MULȚI ANI!
Romulus Dan BUSNEA