miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarUn soi de...

Un soi de paste alla carbonara

100 copy

Să ne înțelegem de la început: nu am pretenția că aceasta este rețeta autentică de pasta alla carbonara. Din mai multe motive, pe care le-ați putea afla și singuri cu o minimă documentare. În primul rând, circulă mai multe povești despre originea acestui preparat, specific în general regiunii Lazio și în particular bucătăriei romane. Unele surse indică la originea preparatului o mâncare tipică italienilor care preparau cărbune din lemn (carbonaro în italiană). Alte surse afirmă că preparatul a fost numit așa în onoarea membrilor unei societăți secrete, Carbonari, care au contribuit semnificativ la unificarea Italiei. Alte surse, bazându-se pe faptul că preparatul nu apare menționat înaintea celui de-al doilea război mondial atribuie paternitatea sa locuitorilor Romei care au folosit la prepararea pastelor carbonara praful de ouă și bacon-ul oferite localnicilor de către soldații americani care au eliberat orașul în 1944 (această variantă nu explică însă de ce pastele carbonara se prepară cu pancetta și nu cu bacon). Toată lumea este însă de acord că acest mod de a pregăti pastele nu apare în meniul restaurantelor mai devreme de jumătatea secolului XX.

Pastele carbonara se prepară, de regulă, cu spaghetti (dar se pot folosi și alte paste: fettucine, linguine, rigatoni), pancetta sau guanciale (care se pot înlocui cu bacon, diferența nefiind prea mare) prăjite în grăsime (ulei de măsline, untură, mai rar unt), ouă (uneori numai gălbenușuri) și brânză tare (Pecorino Romano ori Parmigiano). Ulterior au apărut, în special în afara Italiei, rețete care includ usturoiul și smântâna.

Acuma, dacă v-am captat interesul, puteți căuta adevărata rețetă italiană de paste carbonara, ori puteți citi mai departe. Continuare…

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....