Să ne înțelegem de la început: nu am pretenția că aceasta este rețeta autentică de pasta alla carbonara. Din mai multe motive, pe care le-ați putea afla și singuri cu o minimă documentare. În primul rând, circulă mai multe povești despre originea acestui preparat, specific în general regiunii Lazio și în particular bucătăriei romane. Unele surse indică la originea preparatului o mâncare tipică italienilor care preparau cărbune din lemn (carbonaro în italiană). Alte surse afirmă că preparatul a fost numit așa în onoarea membrilor unei societăți secrete, Carbonari, care au contribuit semnificativ la unificarea Italiei. Alte surse, bazându-se pe faptul că preparatul nu apare menționat înaintea celui de-al doilea război mondial atribuie paternitatea sa locuitorilor Romei care au folosit la prepararea pastelor carbonara praful de ouă și bacon-ul oferite localnicilor de către soldații americani care au eliberat orașul în 1944 (această variantă nu explică însă de ce pastele carbonara se prepară cu pancetta și nu cu bacon). Toată lumea este însă de acord că acest mod de a pregăti pastele nu apare în meniul restaurantelor mai devreme de jumătatea secolului XX.
Pastele carbonara se prepară, de regulă, cu spaghetti (dar se pot folosi și alte paste: fettucine, linguine, rigatoni), pancetta sau guanciale (care se pot înlocui cu bacon, diferența nefiind prea mare) prăjite în grăsime (ulei de măsline, untură, mai rar unt), ouă (uneori numai gălbenușuri) și brânză tare (Pecorino Romano ori Parmigiano). Ulterior au apărut, în special în afara Italiei, rețete care includ usturoiul și smântâna.
Acuma, dacă v-am captat interesul, puteți căuta adevărata rețetă italiană de paste carbonara, ori puteți citi mai departe. Continuare…