Uniformele in scoli. Pro sau contra. Dezbatere la Colegiul Economic. Spuneti-va parerea!

Sunt uniformele o necesitate in unitatile de invatamant? Au acestea vreun rol in procesul educativ, ajuta elevul sa invete mai bine si sa aiba un comportament mai bun sau sunt doar niste motive pentru ca unii sa castige niste bani?

Doua echipe de elevi din clubul de dezbateri al Colegiului Economic Ion Ghica din Bacau, coordonat de profesorul Gabriel Gabor, au incercat joi sa gaseasca un raspuns acestor intrebari.

Intre argumentele pro introducerea uniformei au fost cele conform careia aceasta ar sugera elevilor apartenenta la o unitate scolara de elita, ar denota seriozitate si ar reduce violenta. Reducerea violentei ar fi posibila prin evitarea tachinarilor la care recurg unii levi atunci cand colegii lor nu reusesc sa fie suficient de “trendy” cu hainele pe care le poarta.

Un alt argument ar fi ca se evita distragerea atentiei de la studiu: elevii nu si-ar mai pierde timpul gandindu-se cu ce sa se imbrace a doua zi la scoala. Uniforma, ar fi, apoi, mai ieftina decat hainele “de firma” si mai rezisntenta.

Contra introducerii uniformei in scoli au fost aduse argumente de ordin economic: uniformele scolare ar fi prea scumpe in aceste vremuri, in care parintii elevilor oricum nu au suficienti bani iar cumpararea unei uniforme ar insemna, de fapt, plata unei taxe de scolarizare.

Un alt argument adus de opozanti ar fi ca prin introducerea uniformei s-ar incalca libertatea de exprimare: elevul, prin hainele pe care alege sa le poarte isi exprima, de fapt, ideile dar, in acelasi timp, si invata sa ia decizii. In plus, au argumentat cei care se opun introducerii uniformei, nu ar exista nici un studiu care sa demosntreze o legatura intre cresterea rezultatelor la invatatura si portul uniformelor.

Fara indoiala, subiectul uniformelor este unul sensibil in invatamantul romanesc. Ce spuneti, este necesara introducerea unoformelor sau nu?

+ Album foto de la dezbaterea de astazi

23 COMENTARII

 1. Intr-adevar, uniformele nu ajuta la obtinerea unor rezultate mai bune la invatatura si nici nu opresc violenta in scoala. Haideti sa fim seriosi ! Cu ce reduc niste “haine” ,violenta ? Indiferent daca elevii le vor purta sau nu, diferentele de natura materiala, tot se vor face . Sincer, inteleg si beneficiile acesteia, dar in ziua de astazi , copiii sunt foarte creativi , au o imaginatie bogata si sunt mereu dornici de schimbare. De ce vreti sa oprim acest lucru? Acum traim intr-o lume foarte colorata si nu cred ca exista o persoana care doreste sa se imbrace in fiecare zi cu aceleasi haine ! Atat fizic cat si psihic este neplacut sa vezi o persoana imbracata mereu, mereu si mereu la fel. Acum referindu-ma strict la mine, culorile sunt pline de viata, imi dau energie si ma fac sa gandesc pozitiv. Fiecare om are un stil anume, modul de a se imbraca si a se comporta il caracterizeaza , il diferentiaza de ceilalti. Nu credeti ca este bine sa stim ca suntem diferiti de ceilalti ? Dupa cum se spune..fiecare persoana este speciala in felul ei. Inteleg ,ca totusi scoala este o institutie de invatamant si nu ar fi frumos din partea noastra ( a elevilor ) sa venim imbracati intr-o vestimentatie ” deocheata” Dar ..cred ca majoritatea persoanelor cunosc cuvantul “decenta” ! Prin urmare ” Jos uniformele ” ! :))

 2. ” Jos Uniforma” ,eu inca nu am inteles de ce sunt obligati elevii sa cumpere uniforma , daca nu o poarta, de ce sa facem scoala cu niste bani? Cu sau fara uniforma , liceul ramane la acelasi nivel, in loc sa se ia in calcul faptul ca media de admitere a ajuns la 4 , se ia in calcul uniforma…O mare porcarie. Oricum 80% din elevi ,o au aruncata in dulap , incepand cu clasa a 9a pana in clasa a 12a.In loc sa-si bata lumea capul cu asta, sa si-l bata cum sa avem si noi o sala de sport, sa amenajeze salile din corpul B , si mai sunt multe altele de facut. Daca noi avem uniforma , ar insemna ca nivelul liceului sa fie mai presus de Vranceanu , nu?..Ei bine , prin urmare se pare ca nu , deci nu are nici o legatura uniforma cu nivelul liceului si cu rezultatele elevilor.Decenta?Sa fim seriosi ,fusta de la uniforma este ca si cum nu ai avea-o , poti avea decolteu si cu , camasa de la uniforma….Pe langa ca uniforma in sine e oribila, materialul e si mai oribil si incomod. Daca profesorilor le place asa mult, s-o poarte ei!

 3. Prin uniforma reprezinti unitatea la care inveti, prin imbracamintea obisnuita reprezinti caracterul tau, practic iti afisezi personalitatea printr-un stil…cred ca decizia apartine celui care ii pus in ipostaza de a face alegerea…fiecare isi alege ce ii place nu sa fie impus sa-i placa…Uniforma are si avantaje si dezavantaje intr-o unitate de invatamant…

 4. eu sunt pro.
  astfel se evită prostul gust see you care sunt unii dotați, educându-i pe cei mai mulți dintre ei.
  se mai difuzează și din stresul copiilor și al părinților pe tema: „cu ce mă îmbrac mâine?”.

 5. Uniformele nu imbunatatesc procesul educational.Sunt de parere ca ele pot chiar sa incalce un drept al elevilor , si anume "Dreptul la educatie " prin interzicerea accesului in unitatea de invatamant celor ce nu respecta un anumit cod vestimentar.

 6. contra deoarece consider ca uniforma este o forma de inregimentare deoarece uniforma presupune alinierea tuturor elevilor unei institutii la acelasi model de vestimentatie plus ca suntem oameni diversitatea ne caracterizeaza.

 7. Mi se pare o mare prostie toata povestea cu uniforma. Ziceati mai multi ca elevi isi reprezinta unitatea de invatamant prin uniforma, si ca, citez “astfel se evită prostul gust”. De unde atata bucurie??? Ok, poate reprezinta scoala/liceul… dar intrati in liceele cu uniforma sa vedeti cate “eleve” cu fusta pana la limita limitei de scurte cu tocuri de 10-12 cm si camasi decoltate care mai de care. Deci nu stiu cat e de evitat “Prostul gust” in situatia asta.
  Si in plus, in unele licee ar trebui sa se inteleaga ca unii elevi NU AU situatia materiala necesara sa isi cumpere uniforma, sau pur si simplu sunt modele foarte prost croite, care arata oribil pe ei
  ( exemplu: luati uniforma de la C.N. “V.Alecsandri” si imaginati-va o fata supraponderala cu ea. Chiar credeti ca biata fata ar iesi asa pe strada??? si lista poate continua)
  Daca directorii liceelor vad ca uniforma nu este respectata, de ce nu renunta, limitandu-se ca cel de la C.N. “Gh. Vranceanu” doar la un ecuson ?
  citez: “Decenta?Sa fim seriosi ,fusta de la uniforma este ca si cum nu ai avea-o , poti avea decolteu si cu , camasa de la uniforma…”

Comments are closed.