Sunt uniformele o necesitate in unitatile de invatamant? Au acestea vreun rol in procesul educativ, ajuta elevul sa invete mai bine si sa aiba un comportament mai bun sau sunt doar niste motive pentru ca unii sa castige niste bani?
Doua echipe de elevi din clubul de dezbateri al Colegiului Economic Ion Ghica din Bacau, coordonat de profesorul Gabriel Gabor, au incercat joi sa gaseasca un raspuns acestor intrebari.
Intre argumentele pro introducerea uniformei au fost cele conform careia aceasta ar sugera elevilor apartenenta la o unitate scolara de elita, ar denota seriozitate si ar reduce violenta. Reducerea violentei ar fi posibila prin evitarea tachinarilor la care recurg unii levi atunci cand colegii lor nu reusesc sa fie suficient de “trendy” cu hainele pe care le poarta.
Un alt argument ar fi ca se evita distragerea atentiei de la studiu: elevii nu si-ar mai pierde timpul gandindu-se cu ce sa se imbrace a doua zi la scoala. Uniforma, ar fi, apoi, mai ieftina decat hainele “de firma” si mai rezisntenta.
Contra introducerii uniformei in scoli au fost aduse argumente de ordin economic: uniformele scolare ar fi prea scumpe in aceste vremuri, in care parintii elevilor oricum nu au suficienti bani iar cumpararea unei uniforme ar insemna, de fapt, plata unei taxe de scolarizare.
Un alt argument adus de opozanti ar fi ca prin introducerea uniformei s-ar incalca libertatea de exprimare: elevul, prin hainele pe care alege sa le poarte isi exprima, de fapt, ideile dar, in acelasi timp, si invata sa ia decizii. In plus, au argumentat cei care se opun introducerii uniformei, nu ar exista nici un studiu care sa demosntreze o legatura intre cresterea rezultatelor la invatatura si portul uniformelor.
Fara indoiala, subiectul uniformelor este unul sensibil in invatamantul romanesc. Ce spuneti, este necesara introducerea unoformelor sau nu?