sâmbătă, septembrie 30, 2023

Unul din patru incendii are drept cauză instalaţia electrică defectă

OrasulUnul din patru incendii are drept cauză instalaţia electrică defectă
- Advertisement -

În cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”, E.ON şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) atrag atenţia asupra riscului major de incendiu sau electrocutare pe care le prezintă instalaţiile de utilizare a energiei electrice neconforme (instalaţii improvizate sau cu deficienţe), folosirea unor receptoare electrice neomologate sau utilizarea necorespunzătoare a aparaturii electrocasnice.

Din datele statistice ale I.G.S.U., principala cauză a producerii incendiilor este cea de natură electrică. Aproximativ 25% din incendiile produse în ultimii doi ani au avut drept factor declanşator instalaţiile/ echipamentele electrice defecte.
Instalaţiile interioare de energie electrică se pot degrada în timp – contacte slăbite, comutatoare, prize, tablouri uzate, ceea ce poate duce la situaţii deosebit de grave: pagube materiale, chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Realizarea de improvizaţii la lucrările de reparaţii, modificări sau extinderi ale instalaţiilor de utilizare a energiei electrice, subdimensionarea unor circuite, utilizarea unor prelungitoare şi siguranţe necorespunzătoare, a unor surse electrice de încălzire neomologate sunt alţi factori ce pot favoriza incendiile.

Instalaţiile de utilizare a energiei electrice se află în proprietatea consumatorilor. De aceea, pentru evitarea unor evenimente nedorite, E.ON şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă recomandă consumatorilor casnici să realizeze lucrările de verificare şi reparare a instalaţiilor electrice doar cu personal autorizat. Totodată, este absolut necesar ca toate componentele ce prezintă defecţiuni să fie înlocuite imediat şi să nu fie folosite improvizaţii.

Pentru evitarea accidentelor în cadrul gospodăriei, solicităm clienţilor casnici să respecte următoarelor reguli minimale:

nu folosiţi instalaţii electrice improvizate;

nu interveniţi asupra contorului;

orice modificare a instalaţiei de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi doar de personal autorizat;

efectuaţi verificarea instalaţiei de utilizare o dată la doi ani, cu personal autorizat;

utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;

instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;

verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

nu utilizaţi receptoare electrice neomologate;

amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de apă; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa.

Alte titluri