Urechi de lemn pregătite la wok

Urechile de lemn sau urechile de copac sunt nişte ciuperci crescute pe lemn mort, provenite din Asia, mai precis din China. Se folosesc adesea în mâncărurile chinezeşti, nu atât pentru gustul lor (căci nu prea au gust), cât mai ales pentru textura specifică pe care o conferă preparatului. O să vă explic în cele ce urmează cum se poate realiza o garnitură simplă din acest material ciudat care, în stare uscată arată ca scoarţa de copac, iar după hidratare zici că este ori cauciuc, ori şoric de porc.

Găsiţi urechi de lemn uscate (deshidratate) la raioanele cu alimente asiatice din supermarketuri (inclusiv la Lidl). Pentru a putea fi gătite necesită hidratare. Cel mai bine se face hidratarea cu apă rece, numai că necesită un timp îndelungat (5 – 6 ore). Dacă vreţi să grăbiţi procesul, le puteţi hidrata în apă caldă sau fierbinte, cu reducerea corespunzătoare a duratei de hidratare: 1 oră în apă la 40°C, 15 – 20 minute în apă la 60 – 70°C. Vă recomand hidratarea lentă, în apă rece; în acest mod se păstrează foarte bine textura şi nici nu trec prea multe componente ale ciupercii în apă.

Ce vă trebuie?

O jumătate de pachet de ciuperci deshidratate (adică vreo 25 g) vă ajung pentru două porţii de garnitură. Mai aveţi nevoie de …