miercuri 4 decembrie 2024

.

Pregătiri pentru reînceperea școlii:...

Cu zilele de vară care încep să se retragă treptat și frunzele care...

Conduita preventivă în condiții...

Conducerea sub razele arzătoare ale soarelui poate fi o provocare, punând la încercare...

Bolile rapiței și tratamentele...

Rapița (Brassica napus) este o plantă agricolă deosebit de importantă, cultivată în principal...

Cum să alegi între...

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și...
AcasăActualitateSanatateVă amorțesc mâinile?...

Vă amorțesc mâinile? S-ar putea să aveți probleme cu coloana!

Amorțeala mâinilor, senzația de amețeală, semne apărute după unele mișcări bruște, pot semnala existența unei afecțiuni grave a coloanei vertebrale. De vină pentru toate acestea poate fi compresia rădăcinilor nervoase sau a măduvei spinării, ca urmare a unor perioade stresante, a poziției deficitare sau a unor traumatisme.

Spondiloza cervicală este un termen general pentru uzura legată de vârstă care afectează discurile spinale din gât. Pe măsură ce discurile se deshidratează și se micșorează, apar semne de osteoartrită, inclusiv proiecții osoase de-a lungul marginilor oaselor (pintenii osoși).
Spondiloza cervicală este foarte frecventă și se agravează odată cu vârsta. Peste 85 la sută dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sunt afectate de spondiloză cervicală.

Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome din aceste probleme. Când apar simptome, tratamentele nechirurgicale sunt adesea eficiente.

Simptome

Pentru majoritatea oamenilor, spondiloza cervicală nu provoacă simptome. Când apar simptome, acestea includ de obicei durere și rigiditate la nivelul gâtului. Uneori, spondiloza cervicală duce la îngustarea spațiului necesar pentru măduva spinării și rădăcinile nervoase care trec prin coloana vertebrală către restul corpului. Dacă măduva spinării sau rădăcinile nervoase devin ciupite, s-ar putea să apară:

Amorțeală și slăbiciune în brațe, mâini, picioare sau picioare

Lipsa de coordonare și dificultăți de mers

Pierderea controlului asupra vezicii urinare sau a intestinului

Când să vezi un doctor

Solicitați asistență medicală dacă observați un debut brusc de amorțeală sau slăbiciune sau pierderea vezicii urinare sau a controlului intestinal.

Cauze

Pe măsură ce îmbătrânești, oasele și cartilajele care îți alcătuiesc coloana vertebrală și gâtul dezvoltă treptat uzura. Aceste modificări pot include:

Discuri deshidratate. Discurile acționează ca perne între vertebrele coloanei vertebrale. Până la vârsta de 40 de ani, majoritatea discurilor spinale încep să se usuce și să se micșoreze, ceea ce permite mai mult contact os-pe-os între vertebre.

Discuri herniate. Vârsta afectează, de asemenea, exteriorul discurilor coloanei vertebrale. Apar adesea fisuri, ceea ce duce la discuri bombate (herniate) – care uneori pot apăsa pe măduva spinării și rădăcinile nervoase.

Pintenii osoși. Degenerarea discului are ca rezultat producerea de cantități suplimentare de os într-un efort greșit de a consolida coloana vertebrală. Acești pinteni osoși pot ciupii uneori măduva spinării și rădăcinile nervoase.

Ligamentele rigide. Ligamentele sunt fâșii de țesut care conectează osul la os. Ligamentele coloanei vertebrale se pot rigidiza odată cu vârsta, ceea ce face gâtul mai puțin flexibil.

Factorii de risc pentru spondiloza cervicală includ:

Vârsta. Spondiloza cervicală este o parte normală a îmbătrânirii.

Ocupaţia. Locurile de muncă care implică mișcări repetitive ale gâtului, poziționare incomodă sau multă muncă deasupra capului îți pun un stres suplimentar pe gât.

Leziuni la nivelul gâtului. Leziunile anterioare ale gâtului par să crească riscul de spondiloză cervicală.

Factorii genetici. Unii indivizi din anumite familii vor experimenta mai multe dintre aceste schimbări în timp, în timp ce alții nu.

Fumatul. Fumatul a fost legat de o durere a gâtului crescută.

Dacă măduva spinării sau rădăcinile nervoase devin puternic comprimate ca urmare a spondilozei cervicale, afectarea poate fi permanentă.

În concluzie, dacă aveți o problemă cu amorțeala mâinilor nu strica să faceți un control medical. Poate să nu fie nimic în neregulă, dar, la fel de bine, poate să fie debutul unei probleme de sănătate care, descoperita la timp, poate fi tratată.

De citit!

Top 10 măsuri ca să ne protejăm ficatul

Sănătatea ficatului este esențială pentru buna funcționare a întregului organism. Ficatul are roluri multiple, inclusiv detoxifierea organismului și reglarea metabolismului grăsimilor, inclusiv a colesterolului. Când neglijăm sănătatea acestui organ vital, pot apărea afecțiuni hepatice, care pot duce la complicații...

Top 5 măsuri preventive când cumperi o mașină second-hand

Achiziția unei mașini la mâna a doua poate părea o afacere avantajoasă, însă pentru a evita surprizele neplăcute, este esențial să iei câteva măsuri preventive. Iată un top al celor mai importante aspecte de care să ții cont:1. Verifică...

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism cu permisul suspendat

La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au depistat în comuna Răchitoasa un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic,...