Pe timpul vacanţei de vară, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii continuă activităţile destinate copiilor şi adolescenţilor având ca principal scop creşterea gradului de siguranţă a acestora, precum şi reducerea riscului de a adopta comportamente delincvente.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău, a desfăşurat activităţi preventive în cadrul Şcolilor de Vară organizate de către Parohia Galeri în localitatea Recea, comuna Gîrleni.
Alături de polițiști și jandarmi au fost prezenți aproximativ 80 de copii care au putut cunoaşte câteva aspecte ale muncii de polițist sau jandarm. Polițiștii prezenți au subliniat importanța educației în formarea tinerilor și dezvoltarea personală a acestora, atrăgând atenția asupra modalităților de petrecere a timpului liber, astfel încât tinerii să fie implicați în activități pozitive, de comunicare și interacțiune personală.
Copiii au primit recomandarea de a nu încuraja reacţii de agresivitate, să nu se implice în scandaluri sau în discuţii cu persoane necunoscute, să nu se jignească sau să nu provoace astfel de comportamente, să nu circule noaptea prin locuri neiluminate, să nu furnizeze informaţii despre bunurile sau sumele de bani deţinute în locuinţă.
Totodată, polițiștii au prezentat copiilor exemple de fapte ce constituie abateri de la normele de conduită socială, consecințele comiterii unor asemenea abateri, prevederile legale ce sancționează aceste fapte, precum și dispozițiile legale ce se aplică în situația comiterii unor fapte contravenționale sau penale de către minori.
Tot în această săptămână, joi 18 iulie a.c., polițiștii, în colaborare cu reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău, ai Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru Cel Bun” Bacău și Agenției Naționale Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, au desfășurat o activitate sub umbrela Comisiei Județene de monitorizare a activității preventive. Activitatea a avut loc în orașul Buhuși din municipiul Bacău şi a avut ca scop informarea copiilor, părinților, bunicilor, dar și a cetățenilor, în general, cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, măsuri de prevenire a tâlhăriilor, furturilor şi a violenţei, reguli de circulaţie rutieră şi consecinţele nerespectării acestora, dar şi cu privire la prevenirea consumului de alcool și droguri sau prevederile Legii nr. 61 din 1991.