VALEA TROTUȘULUI, SPAȚIU EUROPEAN OGLINDIT ÎN FOTOGRAFII

forto

Aflat în centrul Capitalei și gestionat de Reprezentanța Comisiei Europene în România și de Biroul de Informare al Parlamentului European în România, Spațiul Public European (SPE) găzduiește în perioada 10 februarie – 18 martie a.c., expoziția de fotografie ,,De la prispă până-n grindă”, în fapt, o poveste cu ilustrate ce oglindesc aspecte din viața, activitățile, tradițiile și obiceiurile locuitorilor de pe Valea Trotușului, dar și frumusețea cu totul aparte a acestei zone străbătută de apele zglobii ale râului Trotuș, aducător de belșug și fertilitate.

Expozitța este organizată de Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct Comănești”, Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comănești și Asociația Cultural-Științifică ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, cu sprijinul Primăriei orașului Comănești și a Reprezentanței Comsiei Europene în Romania.

În zilele de 12 și 13 februarie 2014, doi dintre realizatorii fotografiilor, elevii Andrei Merlușcă și Nicolae Popa de la Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comănești, împreună cu coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești”, ing. Narcis Jitaru, au fost prezenți în sala expozițională a SPE pentru a-i întâmpina pe vizitatorii expoziției, printre aceștia numărându-se și comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, dl Dacian Cioloș, aflat în vizită oficială în Romania (10-12 februarie).

,,Am avut ocazia să povestim cât de frumoasă este Valea Trotușului, ce tradiții se mai păstrează și astăzi, ce meșteri iscusiți sunt oamenii locului, concluzii împărtășite și de comisarul european Dacian Ciotloș, care a admirat îndelung imaginile expuse și măiestria fotografilor. Modul cum au fost realizate aceste fotografii, locația lor și îndrumătorii pe care aceștia i-au avut, au fost întrebările adresate de către comisar tinerilor autori. Expoziția a fost apreciată și vizitată și de Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, dna Angela Filote, de coordonatoarea Rețelei ,,Europe Direct România”, dna Ioana Marchiș, precum și de echipa cu care comisarul european organizează vizitele oficiale în țările UE”, a declarat ing. Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești”.

Expoziția de fotografie ,,De la prispă, până-n grindă” a avut loc pentru prima dată la Muzeul Național al Țăranului Român în luna decembrie 2013, unde organizatorii au prezentat numerosului public și un inedit program artistic din care nu au lipsit dansurile populare, cântecul tradițional al zonei, dar și străvechiul obicei ,,Dansul ursului”.

Imaginile expuse în cadrul expoziției de la București au fost realizate de cei doi elevi, în colaborare cu alți pasionați de arta fotografică, respectiv înv. Angela Bandea și ing. Nicolae Bîlbîe, cu toții, reprezentanți ai comunității comăneștene.

ROMULUS DAN BUSNEA