miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaLa trecutValeriu Gafencu si...

Valeriu Gafencu si alti eroi martiri anticomunisti, comemorati la Targu Ocna si Paris

La Targu Ocna, a avut loc sambata, 16 februarie a.c., comemorarea anuala a lui Valeriu Gafencu si a fostilor detinuti politici morti in timpul detentiei la Penitenciarul Spital din localitate, printr-un parastas savarsit la Biserica “Sfintii Imparati Constantin si Elena” si inchinarea la Troita inalltata in cimitirul unde au fost ingropate cele peste 120 de victime ale comunismului cazute in temnita de la Targu Ocna.

La manifestarea organizata de Asociatia “PREZENT” si sprijinita de familia lui Valeriu Gafencu precum si de fostii detinutti politici care au impartasit acelasi crez romanesc, cel al credintei si libertatii neamului romanesc, au participat preoti din imprejurimi, calugari de la Manastirea Petru Voda, parintele Amfilohie Branza impreuna cu un grup de maici de la Manastirea Diaconesti – punct de reper pe harta spiritualitati romanesti, buni crestini, fosti detinuti politici, reprezentanti ai diverselor organizatii nationaliste romanesti.

Printre acestea din urma s-au numarat si mai multi membri voluntari si reprezentanti ai asociatiilor “Salvati Identitatea Satului” si “Renastem Împreuna”, ambele cu sediul în comuna Vulpeni (jud.Olt). Dupa parastas, participantii la intrunire au ascultat predica parintelui Amfilohie Branza, dupa care s-au adunat cu totii la Troita ridicata in memoria celor care au murit in Penitenciarul Spital de la Targu Ocna, la “Acatistul Sfântului Mucenic Valeriu – Sfântul Inchisorilor românesti”.

“Pe 18 februarie s-au împlinit 61 de ani de când Valeriu Gafencu a devenit «Cetatean al Raiului». Valeriu Gafencu a fost omul jertfei totale. Si-a sacrificat, pentru Hristos si neam, tineretea, profesia, familia, libertatea si chiar viata. Ramâne un stâlp al spiritualitatii crestine, stâlp al rezistentei spirituale românesti din timpul opresiunii comuniste, cum frumos îl descria Înalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania. Fericirea traita de Valeriu Gafencu în timpul detentiei, în infernul închisorilor, poate deveni pentru noi, cei care traim în libertate, o lectie si trebuie sa învatam ca nu mai avem dreptul sa ne plângem de nimic când fericirea este la îndemâna fiecaruia. Valeriu Gafencu ne îndemna sa cautam fericirea în sufletele noastre. Sa nu o cautati în afara noastra.

Sa nu asteptam fericirea sa vina din alta parte, decât dinlauntrul nostru, din sufletul nostru, unde salasluieste Domnul Iubirii, Hristos. Caci, daca vom astepta fericirea din afara noastra, vom trai deceptii peste deceptii si niciodata nu o vom atinge. Valeriu Gafencu este unul din tinerii eroi martiri care au murit în închisorile regimului comunist din România”, a declarat Viorel Calugaru, presedintele asociatiei “Salvati Identitatea Satului”, din Vulpeni-Olt.

In memoria luptatorilor anticomunisti, in cripta Bisericii “Saint Sulpice” din Paris, unde fiinteaza Parohia romaneasca “Sfanta Parascheva si Genoveva”, cu binecuvantarea I.P.S. Iosif – Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, s-a desfasurat sambata, 9 februarie a.c., cea de-a patra editie din ciclul de conferinte si comemorari “Martor”, simpozion dedicat in acest an marturisitorului crestin Ioan Ionalide si celor intemnitati in perioada comunista, la care au participat inalte fete bisericesti, fosti detinuti politici, credinciosi ortodocsi romani si francezi. In final, a fost difuzat filmul “Trei Craciunuri”, realizat de Cristina Chirvasie de la Televiziunea Romana, dupa un scenariu propus de Ioan Ianolide în cartea “Întoarcerea la Hristos”.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...