Viceprimarul orașului-stațiune Târgu-Ocna, promotor al sportului și turismului românesc

bucuresti-3

Neculai Drăgănuță, viceprimarul orașului-stațiune Târgu-Ocna, nu se dezminte când vine vorba de pasiunea care l-a consacrat în plan sportiv: jocul de backgammon, sportul care l-a fericit cu titlul de campion european, campion național și alte importante distincții. Momente de fericire, în fapt, rezultatul talentului și a unei bune pregătiri tehnice și tactice de care a dat dovadă campionul târguocnean în mai toate competițiile interne și internaționale la care a participat.

Deși funcția publică pe care o îndeplinește astăzi este una importantă, care necesită o preocupare permanentă, Neculai Drăgănuță își rezervă o parte din timpul liber organizării unor turnee de backgamon și table, iar uneori devine el însuși concurent, participând la importante concursuri internaționale, bineînțeles, doar în weekend-uri, în zilele de concediu de odihnă, sau în cele de sărbătoare legală. Mai mult, prin concursurile organizate în diverse localități din țară precum Slănic-Moldova, Târgu-Ocna, Dofteana, Moinești, Onești, Bacău, Iași, Suceava, Buzău, București, Constanța, Olimp, Bușteni, Făgăraș etc, Neculai Drăgănuță poate fi considerat nu doar un promotor al acestui interesant și surprinzător sport, dar și al turismului local, regional și național, atât prin alegerea pentru desfășurarea competițiilor organizate ale unor frumoase și populare destinații turistice, cât și prin atragerea unui număr tot mai mare de competitori din țară și din străinătate. De fiecare dată, Nicu Drăgănuță, care printre altele este și președintele Asociației Române de Backgammon, s-a implicat direct în asigurarea celor mai bune condiții concurenților, în realizarea unor circuite turistice atractive, menite să-i fidelizeze și totodată să-i atragă și spre alte locații, la fel de primitoare și de atrăgătoare.

Și iată, ca o exemplificare a celor mai sus prezentate, voi aminti doar de ultimele două concursuri de table și backgammon desfășurate sub bagheta maestrului Neculai Drăgănuță: Concursul Național de Table și Backgammon, Geoagiu-Băi (24 – 25 sept. 2016), competiție sponsorizată de Primăria Geooagiu-Băi, și care, potrivit expunerii de motive a primarului orașului a avut și rol de promovare turistică și recreativ-distractivă a zonei turistice Geoagiu, și Concursul Open de Table și Backgammon ,,ADDED MONEY PRIZE $ 3000”, București (1 – 4 decembrie 2016), turneu internațional la care au fost acordate premii în valoare totală de 32. 320 lei și la care au participat jucători din România (București, Iași, Cluj, Brașov, Suceava, Ploiești, Onești, Târgu-Ocna, Dofteana, Bragadiru), Bulgaria și Turcia. Concursul a avut și sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 5 București, care a contribuit cu suma de
12. 000 lei, adăugată la premiile totale.

Iată și câștigătorii de la București: Table(63) 1 – Florin Daniel Bălan (Onești), 2 – Radu Vasile (Bragadiru), 3/4 – Cristian Antohe (Târgu-Ocna), Emilian Ciprian Sdrobiș (Onești); Consolare 1- Felix Mugurel Ciumașu (București); Consolare 2 – Marian Mănăilă (București).
Backgammon (32) 1 – Eugen Lincaru (București), 2 – Marian Popescu (Bucuresti), 3/4 – Viorel Gheorghiu (Iași), Marian Mănăilă (București); Consolare 1 – Ion Cocică (București); Consolare 2 – Emilian Ciprian Sdrobiș (Onești).

Demn de menționat este și faptul că Neculai Drăgănuță și-a petrecut trei zile din concediul de odihnă participând la Turneul Internațional ,,19th AUSTRIAN BACKGAMMON OPEN & 29TH ITALIAN CHAMPIONSHIP”, organizat de Federația Mondială de Backgammon, la ,,Casino Seefeld” din Austria (5 – 9 oct. 2016), unde acesta a câștigat turneul de ,,Super-Jackpot”, fiind și singurul jucător din România care a evoluat în cadrul acestei tradiționale competiții, alături de alți concurenți de renume din SUA, Germania, Italia, Austria, Elveția, Turcia, Egipt (pentru confirmare puteți accesa site-ul ,,Chicago Point Backgammon Online”). Și un fapt inedit: La întoarcerea din Austria, maestrul Drăgănuță a invitat un american pe care l-a cunoscut la concursul de la Seefeld să facă o vizită în țara noastră, respectiv la Mănăstirea Prislop, Brașov și București. Un gest admirabil făcut de Neculai Drăgănuță, un român adevărat, un ambasador al sportului și turismului românesc, de care trebuie să fim mândri!

Romulus Dan BUSNEA