În ceea ce priveşte acest preparat (cunoscut în Italia drept „Melanzane alla Parmigiana”, în Franţa „Aubergines Parmigiana”, sau „Eggplant Parmigiana” în zonele anglofone), singura certitudine o reprezintă provenienţa din sudul Italiei. Campania şi Sicilia îşi dispută paternitatea. Deşi include în denumirea sa cuvântul Parmigiana, care ne trimite fie la parmezan (unul din ingredientele reţetei), fie la zona Parma din nordul Italiei, folosirea vinetelor şi a sosului de roşii sunt in favoarea originii sud-italiene. Indiferent care ar fi adevărul istoric, avem de a face cu un preparat admirabil. Am gustat pentru prima dată o astfel de specialitate acum vreo 12 ani în comunitatea românească (băcăuană mai precis) din Torino. Ceea ce am pregătit eu reprezintă o variantă care implică mai puţin ulei şi două sortimente de brânză: Mozzarella şi Grana Padano (asemănător parmezanului). Cantităţile indicate sunt suficiente pentru două porţii. Dacă doriţi ceva mai mult, multiplicaţi proporţional cantităţile.
Vinete Parmigiana
