miercuri 11 septembrie 2024

.

Cum să alegi între...

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și...

Bolile comune la câini:...

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este...

Ardeiul gras: fruct pentru...

Capsicum este numele genului de plante cu flori și fructele lor pe care...

Căteva ponturi pentru alegerea...

Primul meu ceas a fost un «Racheta» sovietic, primit ca premiu la un...
AcasăActualitateSanatateVinuri și bucate...

Vinuri și bucate perfecte pentru sezonul rece

Avem anotimpuri tot mai capricioase în ultima vreme dar uite că totuși iarna se instaurează încet și sigur. Și uite așa, nimic mai potrivit decât niște recomandări de vinuri, mâncăruri și gustări să meargă cu zilele scurte și înfofolite în pat cu o carte sau cu serile petrecute în living cu prietenii.

Înainte de toate, orice gurmando-iubitor de vinuri trebuie să știe niște – să nu le zicem reguli – sugestii despre cum se asociază vinul cu tipurile de carne și alte preparate. Iată, deci:

„Mâncărurile pe bază de carne roșie (porc, vită și chiar vânat) se potrivesc cu vinurile roșii, preferabil seci, pe când carnea albă (pește, pui) merge, desigur, cu vinul alb sec sau demi-sec; lucru valabil și pentru brânzeturi.” – spun specialisti din cadrul Restaurant ROD, un restaurant foarte apreciat din Cluj-Napoca.

Curcanul se potrivește, contrar așteptărilor, tot cu vinul roșu.

Mai trebuie ținut cont și de aciditatea vinului; aceasta trebuie să fie direct proporțională cu nivelul de grăsime al mâncării.

Cât despre dulciuri, acestea merg bine cu vinuri taninoase (amare) și/sau acide, la fel ca mâncărurile grase datorită echilibrării gusturilor și mai ales proprietății vinurilor cu un conținut mai ridicat de lcool de a ”dizolva” grăsimile.

Acestea fiind spuse, iată câteva recomandări de bucate:

Din categoria ”legume” cele mai indicate sunt usturoiul, rădăcinoasele, anghinarele, dovleacul, conopida și varza sau varza Kale. La ”fructe” cele mai la-ndemână dar și extrem de sănătoase sunt citricele (de la clementine până la pomelo), kiwi, ananas și să nu uităm de merele gutui. La capitolul ”carne” niște idei mai inedite pe care le-ai putea încerca iarna aceasta, pe lângă pui și porc sunt rață, iepure, berbec, mistreț și chiar curcan. Iar pentru fani, bineînțeles, avem mereu murăturile și conservele, compoatele și dulcețurile, nu?!

Revenind la vinuri, ținând cont sau nu de ”regulile” de mai sus, se știe și poate chiar ați observat că pe timp de iarnă se consumă mai degrabă vinurile roșii și rose; să nu uităm de rose! Vorbind de vinuri roșii, cred că sigur v-ați gândit și voi măcar o dată de la începutul acestui articol la vinul fiert. Băutura poate cea mai populară în acest sezon. Băutura care îți încălzește sufletul și mânușile fie că ești la patinoar, în fața șemineului sau la masă într-un pub cu muzică live. Fără prea multe pretenții, vinul fiert îl poți prepara cel mai simplu cu vinul tău roșu preferat sau cu vinul de la țară de la ai tăi, zahăr nu prea mult, scorțișoară și piper. Oh! Și felii de portocală.

Pe final, vrem doar să vă mai lasăm o rețetă de ”ceva dulce” pe care musai să-l reinterpretați sau să-l gustați dacă nu ați apucat încă. Multă lume îl vede ca pe un desert pretențios însă este chiar simplu și rapid de preparat și să nu mai vorbim de gustos! Doamnelor și domnilor: LavaCake.

Veți avea nevoie de 350 de grame de ciocolată, 120 de grame de zahăr, 60 de grame de făină, 4 gălbenușuri, 4 ouă întregi și formele de copt fie ele de ceramică sau aluminiu plus niște unt și făină pentru taparea tăvițelor. Ciocolata se topește pe baie de aburi, timp în care ouăle și gălbenușurile se bat cu zahărul. După ce ciocolata este topită se toarnă peste ouă și se mixează. Peste acestea, se cerne făina și asta-i tot. Mai trebuie doar să dați tăvițele cu unt peste care să pudrați puțină făină și să puneți copoziția în ele. Se dau la cuptor la 180⁰ pentru 15-20 de minute. Se servesc cu înghețată, fructe sau ce vă mai trece prin cap. Lângă, va merge de minune și un pahar de vin roșu sec/ demi-sec.

În definitiv, știm cu toții că gusturile nu se discută dar sper că v-am dat niște idei noi sau v-am reamintit de unele vechi.

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...