luni, decembrie 11, 2023

Vizita de lucru a unei delegatii din Republica Moldova la unitatile penitenciare din Targu – Ocna

Fapt diversVizita de lucru a unei delegatii din Republica Moldova la unitatile penitenciare din Targu - Ocna
- Advertisement -

În perioada 15 – 18 aprilie a.c., o delegatie formata din specialisti din cadrul Penitenciarului Rusca din Republica Moldova si un reprezentant al Departamentului Institutiilor Penitenciare – Republica Moldova, efectueaza o vizita de lucru la Penitenciarul de Minori si Tineri din Bacau precum si la cele trei unitati penitenciare din Targu – Ocna: Penitenciarul Spital, Centrul de Reeducare si Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare (SNPAP).

Vizita se înscrie în activitatile prevazute în Planul de actiuni în domeniul justitiei co-semnat de Ministerele Justitiei din Republica Moldova si România, având are ca principal scop schimbul de experienta privind activitatea educativa, psihologica si asistenta sociala.

Miercuri, 17 aprilie, delegatia s-a aflat la SNPAP Targu – Ocna, subiectele abordate vizand printre altele: cunoasterea particularitatilor sistemului penitenciar românesc si a metodelor de predare existente în institutiile specializate în formarea personalului de penitenciare; prezentarea activitatii didactice desfasurate in cadrul unitatii; aspecte privind procesul de selectie si formare initiala a personalului de penitenciare; promovarea imaginii scolii. De asemenea, membrii delegatiei au avut o întâlnire cu cei 10 elevi din Republica Moldova care se afla la studii la SNPAP Tîrgu Ocna.

Vizita a continuat la Centrul de Reeducare si la Penitenciarul Spital din localitate, unde, delegatia de peste Prut, condusa de directorul Penitenciarului Rusca a avut prilejul de a se familiariza cu problematica atat de diversa a sistemului penitenciar romanesc.

La Penitenciarul Spital din orasul Targu – Ocna, oaspetilor din Republica Moldova le-au fost prezentate unitatea si specificul acesteia, dotarea de exceptie a unei unitati penitenciare spitalicesti recent acreditata, asistenta medicala acordata si modalitatile de tratament, diversitatea diagnosticelor cu care sunt internate persoanele private de libertate etc. “Vizita delegatiei a avut o importanta deosebita pentru noi, toti cei prezenti avand posibilitatea de a se informa cu privire la principalele tipuri de demersuri recuperative asigurate persoanelor private de libertate din România de catre educatori, psihologi, asistenti sociali, urmând ca pe viitor sa fie desfasurate si alte schimburi de bune practici cu caracter lucrativ”, a declarat comisar de penitenciare dr. Anca Denise Olar, directorul Penitenciarului Spital Targu Ocna.

Aceasta actiune se desfasoara sub auspiciile unor relatii de prietenie si buna colaborare între Departamentul Institutiilor Penitenciare din Republica Moldova si Administratia Nationala a Penitenciarelor din România.

Romulus Dan Busnea

Alte titluri