vineri 19 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăDe stiutVSH - ce...

VSH – ce trebuie să știm și la ce ne folosește

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este rata la care celulele roșii din sânge anticoagulat coboară într-un tub standardizat pe o perioadă de o oră. Este un test hematologic obișnuit și este o măsură nespecifică a inflamației. Pentru efectuarea testului, sângele anticoagulat este plasat în mod tradițional într-un tub vertical, cunoscut sub numele de tub Westergren, iar distanța pe care o cad celulele roșii din sânge este măsurată și raportată în mm la sfârșitul unei ore.
VSH este guvernat de echilibrul dintre factorii pro-sedimentare, în principal fibrinogen, și acei factori care rezistă sedimentării, și anume sarcina negativă a eritrocitelor (potențial zeta).

Atunci când este prezent un proces inflamator, proporția ridicată de fibrinogen din sânge determină lipirea celulelor roșii între ele. Celulele roșii formează stive care se instalează mai repede, datorită densității lor crescute. Formarea acestor stive poate apărea, de asemenea, în asociere cu unele tulburări limfoproliferative în care una sau mai multe paraproteine ​​sunt secretate în cantități mari. Deși este anormală la om, formarea rolelor poate fi o constatare fiziologică normală la cai, pisici și porci.

VSH este crescut în inflamație, sarcină, anemie, tulburări autoimune (cum ar fi artrita reumatoidă și lupus), infecții, unele boli ale rinichilor și unele tipuri de cancer (cum ar fi limfomul și mielomul multiplu). VSH este scăzută în policitemie, hiperviscozitate, anemie falciformă, leucemie, sindrom de oboseală cronică, proteine ​​plasmatice scăzute (datorate bolilor hepatice sau renale) și insuficiență cardiacă congestivă. Deși creșterea imunoglobulinelor crește de obicei VSH, nivelurile foarte ridicate o pot reduce din nou din cauza hiperviscozității plasmei.

Un test VSH vă poate ajuta să determinați dacă aveți o afecțiune care provoacă inflamații. Acestea includ artrita, vasculita sau boala inflamatorie a intestinului. Un VSH poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza o stare existentă.

Medicul dvs. poate comanda un VSH dacă aveți simptome ale unei tulburări inflamatorii.
Acestea includ:
Dureri de cap
Febră
Pierdere în greutate
Rigiditatea articulațiilor
Dureri de gât sau umăr
Pierderea poftei de mâncare
Anemie

Pentru un test VSH vi se va preleva o probă de sânge dintr-o venă din braț, folosind un ac mic. După introducerea acului, o cantitate mică de sânge va fi colectată într-o eprubetă sau flacon. Este posibil să simțiți o mică înțepătură când acul intră sau iese. Acest lucru durează de obicei mai puțin de cinci minute. Nu aveți nevoie de pregătiri speciale pentru acest test. Este posibil să aveți ușoare dureri sau vânătăi la locul unde a fost introdus acul, dar cele mai multe simptome dispar rapid.

Dacă VSH este mare, poate fi legată de o afecțiune inflamatorie, cum ar fi:

Infecţie
Artrita reumatoida
Febră reumatică
Boala vasculară
Boala inflamatorie a intestinului
Boala de inima
Boală de rinichi
Anumite tipuri de cancer

Uneori, VSH poate fi mai lent decât în ​​mod normal. Un VSH lent poate indica o tulburare a sângelui, cum ar fi:

Policitemia
Anemia celulelor secera
Leucocitoza, o creștere anormală a globulelor albe din sânge

Dacă rezultatele dvs. nu se încadrează în intervalul normal, nu înseamnă neapărat că aveți o afecțiune care necesită tratament. O VSH moderată poate indica sarcină, menstruație sau anemie, mai degrabă decât o boală inflamatorie. Anumite medicamente și suplimente vă pot afecta și rezultatele. Acestea includ contraceptive orale, aspirină, cortizon și vitamina A. Asigurați-vă că spuneți furnizorului de servicii medicale despre orice medicamente sau suplimente pe care le luați.

Ce trebuie să mai știți despre ce este VSH-ul: Un VSH nu diagnosticează în mod specific nicio boală, nici cardiopatia, nici boala cardiaca reumatismala sau boala renală cronică dar poate oferi informații despre dacă există sau nu inflamație în corpul dumneavoastră. Dacă rezultatele VSH sunt anormale, medicul dvs. va avea nevoie de mai multe informații și va comanda probabil mai multe teste de laborator înainte de a face un diagnostic.

De citit!

Demersuri importante pentru înființarea unei subunități de pompieri în comuna Hemeiuș

Într-un pas crucial spre asigurarea siguranței comunității locale, astăzi, 29 martie, a avut loc un moment semnificativ în demersul de construire a unei noi subunități de pompieri în comuna Hemeiuș.Prin predarea-primirea unui teren din domeniul public al statului, administrat...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...