vineri 21 iunie 2024

.

Planifică-ți vacanța cu vouchere...

Pe măsură ce vara se apropie și temperaturile cresc, mulți dintre noi încep...

Câteva trucuri pe care...

Pistolul de lipit este un instrument versatil care poate fi folosit pentru lipirea...

Cinci schimbări pe care...

Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimilor, care se găsește în toate celulele...

Pe ce “sol” construim...

Explicaţiile psihologului Laura Maria CojocaruÎn acesta viață, avem de învățat lecția relaționării, lecția...
AcasăDe stiutWSHTF - Ghid...

WSHTF – Ghid de supraviețuire în caz de…

Nu știți de la ce vine WSHTF, nu-i așa? E acronimul de la “When Shit hits the Fan”, când rahatul lovește ventilatorul. Expresia se referă la acel moment când se întâmplă un lucru care-ți pune în pericol familia: atac terorist, război, dezastru natural. Legăturile cu civilizația fiind tăiate, trebuie să supraviețuiești pe cont propriu.

Pe forumurile de “supraviețuitori” este celebru un tip care-și spune Selco și care ar fi supraviețuit în anii ’90 războiului civil din Iugoslavia, într-un oraș asediat din Bosnia. El spune că timp de un an întreg a trăit și a supraviețuit într-un oraș cu 50 000- 60 000 de locuitori FĂRĂ electricitate, combustibil, apă curentă, distribuție de hranăsau distribuție a oricăror bunuri, sau orice fel de lege sau guvern organizat.

“Nu aveam armată sau forță de poliție organizată, existau grupuri de apărători, de fapt oricine care avea o armă, lupta pentru propria casă și pentru propria familie. Unii dintre noi erau mai bine pregătiți, dar majoritatea familiilor aveau mâncare pentru câteva zile, unii aveau pistol, puțini aveau AK-47 când totul a început”, povestește el.

Unele dintre case aveau grădini mici cu unele legume, majoritatea nu. După trei luni au început zvonuri despre primele decese de foame, decese din cauza temperaturilor scăzute. Selco a scos ușile, tocul ferestrelor din casele abandonate pentru a se încălzi, și-a ars toată mobila, mulți oameni au murit de boli, mai ales din cauza apei. Au folosit apă de ploaie pentru a bea, de mai multe ori au mâncat porumbei sau șobolani.

Supraviețuitorii au încropit o piață pentru troc, unde schimbau medicamente, arme, muniție, alimente. Orașul a fost împărțit în comunități iar pe fiecare stradă se organizau patrule (5 oameni înarmați în fiecare noapte) pentru a urmări bandele sau inamicii.

Cine știa să facă ceva valoros, nu murea de foame. El a încropit o mică afacere de încărcat brichetele de unică folosință cu gaz. În schimbul încărcării brichetelor goale, primea ca plata orice avea la îndemână clientul. Un vecin făcea ulei pentru lămpile de iluminat.

Ideea de baza este că oamenii să se adune laolaltă pe familii. “Un om singur nu are nici o șansă de supraviețuire oricât de bine înarmat și pregătit, până la urmă va muri, am văzut asta de multe ori”, spune el.

Pentru a supraviețui, o familie are nevoie să aibă pregătite anumite lucruri. “Cred că, pe lângă obiecte de igienă, alimente și muniție sau acumultaori, trebuie să vă concentrați pe lucruri mici pentru comerț: cuțite de buzunar, brichete, cremene. De asemenea, MULT alcool, din cel care se poate păstra mult timp, mă refer la chestii precum whisky-ul și asta nu contează ce fel, puteți avea cel mai ieftin fel, este un lucru foarte bun pentru comerț.

“La începutul războiului, un proiectil de tanc a spart peretele din față al unei mici distilerii din apropierea casei mele, așa că am luat în jur de 500 de litri de rakia. A fost grozav pentru tranzacționare, oamenii folosesc mult alcool în vremuri disperate, l-am folosit și pentru dezinfecție.

Pahare și farfurii, de hârtie sau plastic, o să ai nevoie de multe. Părerea mea că lucrurile de igienă sunt poate mai importante decât mâncarea, poți să împușți cu ușurință porumbel, dacă ai o bunică, ea cunoaște câteva plante care se pot mânca dar nu poți trage cu dezinfectant pentru mâini.

Pastile de purificare a apei, tot felul de chestii de curățat, dezinfectante, mult săpun, înălbitor, mănuși, măști, toate de unică folosință, ai grijă foarte bine de antrenamentul de prim ajutor, învață cum să tratezi tăieturi mai mici, arsuri sau chiar răni prin împușcătură, nu există spital, chiar dacă ai găsit un doctor pe undeva, probabil că nu are medicamente sau nu ai cu ce să-l plătești. Aflați cum și când să utilizați antibiotice și luați multe. Crede-mă, cu cunoștințe bune și cu o cantitate bună de medicamente, vei fi bogat. Aur și argint? Eu mi-am dat tot aurul pentru muniție în acea perioadă, dar nu a valorat prea mult”.

Pe de altă, dacă ai bani și timp și ai un depozit, probabil este mai bine să cumperi țigări sau lumânări și baterii pentru comerț, sau alimente. Sunt multe lucruri necesare într-o astfel de situație, poate că o lampă uv bactericidă ar fi bună, dacă ai o sursă de energie, dar niște freze diamantate ar fi inutile, în afară de cazul în care le vei putea folosi pentru a face lucruri de valoare necesare schimbului.

De citit!

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...

Traficantă de droguri, reținută

La data de 30 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei femei, bănuită...

Prolapsul organelor pelvine: Prevenție și tratament cu ajutorul exercițiilor Kegel

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune care afectează multe femei, în special pe cele care au avut una sau mai multe nașteri vaginale. Această problemă apare atunci când mușchii și țesuturile care susțin organele pelvine, cum ar fi uterul,...