Zarzavat conservat pentru ciorbă

300 copy

În ziua de azi nu mai este o problemă să găsești zarzavaturi și legume în toiul iernii, pentru a încropi o supă, o ciorbă, ori cine știe ce altă minunăție culinară. Găsim și în extrasezon fructe și legume proaspete în orice hypermarket. Găsim, în aceleași locuri, legume sau amestecuri de legume congelate. Sau deshidratate. Ca să nu mai zic de toate acele “baze pentru mâncăruri”, fie pulberi, granule sau cuburi (care, între noi fie vorba, sunt mai mult sare de bucătărie decât legume uscate). Toate cele mai sus amintite, trebuiesc conservate cumva. Fie prin expunere la temperaturi scăzute (cele congelate), fie prin îndepărtarea avansată a apei (cele deshidratate). Uneori le sunt adăugate substanțe care împiedică dezvoltarea bacteriilor, mucegaiurilor sau ciupercilor: acid citric sau citrați, acid salicilic sau salicilați ș.a.m.d. (în special bazele pentru mâncăruri sau “cuburile magice” conțin așa ceva). Dintre toate acestea, cele mai apropiate de cele proaspete sunt legumele congelate. Dezavantajul lor este prețul (destul de ridicat) și faptul că trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute (-18 ˚C).

Dacă toate cele pe care le găsiți amintite mai sus nu vă satisfac, indiferent care-ar fi motivul, puteți să vă pregătiți singuri ingredientele de pus în ciorbă/supă la iarnă. Puteți folosi , pe lângă ingredientele pe care vi le-am enumerat mai jos, și altele: păstârnac, ardei grași, ardei capia.

Continuare…