22.3 C
Bacau

Zilele Orașului Târgu-Ocna, 14 – 16 august, 2015

De stiut!

TO3

Vineri, 14 august 2015, la Biblioteca Orășenească din Târgu-Ocna a avut loc festivitatea de lansare a volumului ,, Istoricul Regimentului 14 Dorobanți Roman (1872-1944)”, avându-l ca autor pe Sorin Grumuș. Lucrarea și-a propus să prezinte cele mai importante evenimente din activitatea acestei unități de elită, care a fost înființată în orașul Roman, în contextul extrem de tensionat al situației din zona balcanică din anul 1876.
Sorin Grumuş este romaşcan. După absolvirea Liceului Teoretic ,,Roman-Vodă”, a urmat cursurile Institutului de Intendenţă şi Finanţe de la Sibiu, pe care le-a finalizat în 1983. Ulterior, a urmat cursurile Facultăţii de Relaţii Internaţionale. A scris numeroase articole în revistele militare, precum ,,Magazin istoric”, ,,Cer senin”, ,,România eroică”, ,,Clepsydra”.
La Biserica ,,Precista”, din centrul orașului, a mai avut loc vineri și slujba de ceremonie pentru cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, distinse cu premiul ,,Model de viață – 50 de ani de căsătorie” într-un cadru solemn, moment sărbătorit duminică, 16 august 2015, în Parcul Măgura.

Sâmbătă, 15 august 2015, în Parcul Măgura, a avut loc expoziția regională cu obiecte realizate de catre persoanele private de libertate, în cadrul atelierelor de terapie ocupațională intitulată ,,Artă după gratii’’. La eveniment au participat, pe lângă reprezentanţi ai penitenciarelor din Regiunea N – E şi patru persoane internate în Centru Educativ Târgu-Ocna, care au desfăşurat în timpul expoziţiei activităţi specifice, în cadrul unui atelier de pictură.
Evenimentul a avut drept scop conştientizarea de către opinia publică, a importanţei reintegrării sociale a persoanelor custodiate de centru, ca premisă esenţială în creşterea gradului de siguranţă comunitară.
În cadrul manifestărilor desfășurate cu ocazia manifestării ,,Zilele Orașului Târgu-Ocna”, ediția a 15- ¬ a, un moment emoționant și plin de bucurie a fost prilejuit de întâlnirea cu ,,Fiii orașului”. Sala Consiliului Local, pregătită special, a fost locul de reîntâlnire pentru cei care au dorit să se revadă după ani și ani de zile. Au răspuns prezent invitației adresate de autoritățile locale, un număr de 12 ,,fii ai orașului”, personalități din țară și străinătate: avocați, magistrați, farmaciști, cadre didactice, cadre militare, medici etc. În prezentările lor, invitații au informat pe cei prezenți despre activitatea pe care o desfășoară sau au desfășurat-¬ o (unii dintre aceștia fiind pensionari ), iar primarul Ștefan Șilochi le¬ -a oferit diplome și însemnele specifice evenimentului. Printre cei invitați s-¬ a numărat și Carol¬ -Teodor Peterfi, și el fiu al orașului, membru al O.P.C.W. – Organisation for the Prohibition of Chimical Weapons, instituție care în anul 2013 a luat Premiul Nobel pentru Pace!
Într-un cadru sărbătoresc, domniei sale i-a fost conferit și titlul de ,,Cetățean de Onoare al orașului Târgu-Ocna”. Carol-Teodor Peterfi s-a născut la 13 septembrie 1967 în orașul Târgu-Ocna, iar din 2011, lucrează în Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, pe funcţia de Inspector (Specialist în Muniţii Chimice). Are o experienţă de 24 ani ca ofiţer de chimie militară. A îmbrăcat uniforma militară la vârsta de 14 ani, ca elev al Liceului Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza. După absolvirea liceului, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi ,,Nicolae Bălcescu” din Sibiu, instituţie absolvită în 1989.
Din 1989 până în 1999, a îndeplinit diverse funcţii de comandant de pluton şi companie CBRN, fiind dislocat la Timişoara şi Caransebeş. Între 1999 şi 2003, a activat ca ofiţer cu planificarea învăţământului, comandant al Bazei de Instrucţie NBC şi instructor şef în catedrele de management şi tactică din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru NBC. În 2005, după absolvirea Facultăţii de Comandă şi Stat Major din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare, a fost repartizat în Statul Major General/Centrul Naţional Militar de Comandă, unde a îndeplinit funcţiile de ofiţer 2 şi ulterior şef al Biroului de Răspuns la Crize. Din vara anului 2008 până la trecerea sa în rezervă, prin demisie, în 2011, a lucrat ca instructor pentru planificare şi conducere operaţii întrunite NATO în cadrul Colegiului Baltic de Apărare din Tartu, Estonia.
Educaţia sa acoperă atât domenii strict militare cât şi specializări civile. Cea militară include toate cursurile de carieră inclusiv Colegiul de Război. Pe lângă acestea, a absolvit numeroase cursuri de specializare atât în ţară cât şi în străinătate. Educaţia civilă include Facultatea de Sociologie şi Psihologie, specializarea Asistenţă Socială din cadrul Universităţii de Vest, Timişoara, Master în „Istorie şi Tradiţii” la Facultatea de Teologie Ortodoxă/Universitatea Piteşti şi Master în „Conducere militară şi securitate” la Universitatea Naţională de Apărare din Letonia. Din 2010, activează ca cercetător doctorand al Universităţii din Tartu, Estonia, studiind corelaţia dintre religie şi aranjamentele naţionale şi internaţionale de securitate. În cei patru ani cât a lucrat pentru OPCW, a absolvit peste 12 cursuri de specializare recunoscute internaţional, în diferite domenii printre care: siguranţă şi securitate în muncă, protecţie radiologică, pedagogie (train the trainers), situaţii de urgenţă şi altele. Tot ca membru al OPCW, a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 2013.

Tot sâmbătă, în prezența fiilor orașului a avut loc și lansarea volumelor „Valea Trotușului de odinioară în cărți poștale ilustrate (1899 -1939) /The former Trotus Valley in illustrated postcards (1899 – 1939)” (Onești, Ed. Magic Print, 2014https://ro.wikipedia.org/wiki/2014) și „Trotus Valley, Visual tourist guide” (Onești, Ed. Magic Print, 2014), ambele semnate de cunoscutul istoric și publicist târguocnean, Corneliu Stoica. Despre importanța celor două lucrări, în prezența autorului și ai reprezentanților editurii ,,Magic Print” din Onești au vorbit la modul superlativ, general (r) Vasile Jenică Apostol, conf. univ. dr. Ioan Dănilă și ing. Mihai Ceucă.

- Advertisement -

Ultimele stiri