Ziua Europeană 112

În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătoreşte ziua numărului unic european de urgenţă „112”, ce reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Numărul pan-european de urgenţă „112” a fost creat în 1991, iar din luna aprilie 2005, Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 a devenit operaţional în toată România.

Începând cu anul 2008, „112” este unicul număr de urgenţă care poate fi folosit de pe orice telefon fix, telefon public sau mobil pentru a ajunge, gratuit, la serviciile de urgenţă (ambulanţă, poliţie, jandarmerie, pompieri) în orice ţară a Uniunii Europene.

Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite constituie o direcţie de acţiune importantă a Jandarmeriei Române.

Astfel, în anul 2012, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, au fost înregistrate 169 solicitări prin sistemul „112”, faţă de 219 câte sau înregistrat în anul 2011, care au constat, în principal în:
intervenţii în cazuri de violenţă;
sustrageri diverse articole din magazine;
tulburarea ordinii şi liniştii publice;
apeluri ale turiştilor aflaţi în dificultate în zona montană.

Acestea au avut ca urmare constatarea unei infracţiuni şi a 73 contravenţii, materializate prin 14 avertismente şi 59 amenzi în valoare de 16450 lei.
Totodată, au fost desfăşurate acţiuni în unităţi de învăţământ care au avut ca scop creşterea gradului de informare a elevilor cu privire la necesitatea existenţei acestui sistem şi la situaţiile în care trebuie utilizat.

Pentru a solicita sprijinul jandarmilor, cetăţenii pot apela non-stop numărul unic de urgenţă 112 sau se pot adresa celor mai apropiate secţii sau posturi de Jandarmerie.