22.3 C
Bacau

ZIUA POETULUI MIHAI EMINESCU CELEBRATĂ DE INSTITUȚIILE PENITENCIARE DIN TÂRGU-OCNA

De stiut!

bex 2

Ziua poetului Mihai Eminescu (164 de ani de la naștere) a fost aniversată printr-o serie de activități desfășurate de către minorii aflaţi la Centrul de Reeducare din orașul Târgu-Ocna. În acest sens, miercuri, 15 ianuarie, la sediul centrului s-au derulat următoarele activități: prezentarea unor materiale referitoare la viaţa şi opera poetului; concurs de recitat poezii derulat pe clase în cadrul orelor de limba şi literatura română, în colaborare cu bibliotecarul Mariana Capătă, minorii câștigători fiind recompensați cu diplome; concursul tematic ,,Mihai Eminescu”, în cadrul căruia cei nouă minori participanţi au avut de completat un chestionar cu întrebări referitoare la viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. De asemenea, un minor custodiat de centru a participat la concursul de recitat poezii eminesciene ,,Când toate-s vechi şi nouă toate…”, organizat de Asociaţia de Tineret ,,Onestin” din municipiul Onești, cu care centrul are încheiat parteneriat de colaborare şi derulat la Biblioteca Municipală ,,Radu Rosetti” din localitate. Alături de acesta, la manifestare au participat mai mulți minori, în calitate de spectatori.

,,Scopul acestor activităţi este de a promova valorile naţionale, de a dezvolta şi cultiva în rândul tinerilor gustul pentru frumos şi cunoaşterea simbolurilor naţionale care s-au proiectat în mit prin lirică”, a declarat subcomisar de penitenciare Nicoleta Triandafil, purtătorul de cuvânt al Centrului de Reeducare Târgu-Ocna.

Ziua poetului a fost celebrată și de către persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Spital Târgu-Ocna, care au participat miercuri, 15 ianuarie, la evenimentul intitulat ,,Ziua Culturii Naţionale”. Cu această ocazie, deținuții au recitat versuri din opera eminesciană, ce îşi are locul propriu nu numai în literatura română, ci şi în cea universală. ,,Scopul acestui eveniment a fost acela de face cunoscută opera marelui `poet al visului cosmic şi mitologic` (poezia, proza, dramaturgia, publicistica, lucrările ştiinţifice, corespondenţa, lucrările de critică, biografiile, traducerile, albumele, volumele de mărturii) în rândul persoanelor private de libertate, care, de cele mai multe ori, pe vremea când erau în libertate, nu au avut acces la aceasta”, a precizat agent șef principal de penitenciare Gabriel Vraciu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital Târgu-Ocna.

,,Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine. Shakespeare cedează bufoneriilor şi dramelor de incest şi adulteriu, cancanul alungă pe Beethoven, ideile mari asfinţesc, zeii mor”, scria în presa vremii Mihai Eminescu, rânduri care ne aduc aminte cât de actuală este publicistica acestuia, genial poet, dar și o personalitate cu viziuni transdisciplinare, plurivalent, un filosof al culturii și literaturii, un om de spirit, un om al credinței în valorile naționale. În fapt, un nemuritor…

Romulus Dan Busnea

- Advertisement -

Ultimele stiri