Câteva trucuri utile pentru albitul dinților

Mulți factori fac ca dinții să-și piardă strălucirea. Anumite alimente vă pot păta smalțul. În plus, acumularea plăcii dentare pe dinți îi poate face să arate galben. Acest tip de decolorare poate fi de obicei tratat cu remedii regulate de curățare și albire. Cu toate acestea, uneori, dinții arată galben deoarece smalțul dur s-a erodat, dezvăluind dentina de dedesubt.

Cum albesc stomatologii dinții? Care sunt câteva modalități prin care puteți face acest lucru atunci când nu aveți timp pentru dentist? Iată câteva sfaturi pentru albirea dinților pe care le poți folosi în rutina ta zilnică, așa cum este recomandat de stomatologi.

Pasta de dinți specială

Deși înălbitorul poate ajuta la eliminarea oricărei decolorări care ar putea apărea, ar putea avea efecte dăunătoare dacă dinții tăi sunt sensibili. Unele dintre cele mai comune ingrediente care sunt adăugate la pasta de dinți pentru albire includ:

  • Apă oxigenată
  • abrazivi ușori (adică fosfat dicalcic, carbonat de calciu, metafosfat de sodiu, silicat de zirconiu)
  • Cărbune activat
  • Praf de copt

Rețineți că aceste ingrediente sunt de obicei utile doar pentru îndepărtarea nivelului suprafeței dinților, astfel nu albirea întregului dinte. Singura pastă de dinți pentru albire dovedită că albește în mod intrinsec întregul dinte este pasta de dinți cu hidroxiapatită (HAp). 

Păstrează-ți dinții curați

Dacă vrei să îți albești dinții, dar nu vrei să suporti o factură scumpă de la dentist, una dintre cele mai bune modalități de a-ți menține dinții curați este să eviți consumul de alimente care îți pătează în mod natural dinții. Unele dintre articolele care pătează cel mai mult dinții includ

  • Vin roșu
  • Cafea și ceai
  • Sos de rosii
  • Curry
  • Oțet balsamic
  • Sifon
  • Suc de fructe

Dacă alegeți să le consumați în mod regulat, încercați să le limitați, clătiți-vă gura cu apă după aceea sau folosiți un pai (pentru băuturi).

Fără zahăr!

Alimentele cu zahăr pot fi delicioase pe moment, dar îți pot afecta dinții și igiena dentară pe termen lung. Acest lucru se datorează faptului că zahărul din alimente poate interacționa cu bacteriile din gură pentru a produce acid. Acidul produs este cel care face ca dinții tăi să se îngălbenească și să piardă smalțul. Evitați să mâncați multe alimente care conțin zaharuri adăugate, cum ar fi junk food. Cea mai bună mâncare pentru dinți mai albi sunt fructele și legumele crocante (adică mere, țelină și morcovi) și produsele lactate. Desigur, consumul de alimente potrivite nu înlocuiește spălatul pe dinți în mod regulat de cel puțin două ori pe zi!

Igiena orală

Dinții au potențialul de a se îngălbeni cu cât îmbătrânesc, dar asta nu este o scuză pentru ca nimeni să nu practice o igienă orală bună. O rutină garantată pentru a vă oferi un zâmbet mai bun include periajul dinților de două ori pe zi, folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, răzuirea limbii și un control regulat la dentist. Când practicați o igienă bună, preveniți acumularea plăcii și bolile gingiilor, ceea ce duce la acumularea plăcii și, dacă este severă, la pierderea dinților.

Nu fumați!

Fumatul nu afectează doar plămânii și inima, ci poate afecta și culoarea dinților. Acest lucru se datorează faptului că produsele precum tutunul care sunt prezente în trabucuri și țigări se blochează în șanțurile și deschiderile smalțului dinților tăi. Pentru că se blochează, îți pătează dinții astfel încât să poată părea galben sau chiar maro. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să vă abțineți complet de la fumat. Corpul și gura ta vor fi fericite din cauza lipsei de expunere.

Folosește o placă de albire

Un tratament pe care s-ar putea să ți-l recomande medicul dentist este crearea unei plăci de albire personalizată pentru nevoile gurii tale. Aceasta va fi creată de stomatolog pentru a se potrivi gurii persoanei și un gel de albire cu putere mai mică care funcționează pe parcursul mai multor săptămâni. Prin aceasta, are loc o schimbare mai de durată a culorii, deoarece este lăsată să pătrundă adânc în dinte. Rezultatele pot să apară dupa două până la trei săptămâni de utilizare zilnică, deși poate dura șase până la opt săptămâni pentru dinții galbeni care sunt mai rezistenți la agent de albire.

O programare la dentist

Dacă nu știți exact în ce direcție să luați atunci când vă întrebați cum să albiți dinții, nu există o persoană mai bună pe care să o întrebați decât medicul dentist. Pe lângă curățarea dinților, un dentist poate recomand tipul potrivit de tratament profesional de albire care poate fi făcut doar la cabinetul lor. Un avantaj suplimentar este că pot personaliza nuanța de alb pe care doriți să-ți fie dinții tăi.

Cum să albiți dinții în mod natural

Exersați clătirea cu ulei

Clătirea gurii cu ulei este un remediu tradițional, originar din India, menit sa îmbunătățească igiena orală și să elimine toxinele din organism. Practica implică amestecarea uleiului în gură pentru a elimina bacteriile, care se pot transforma în placă și pot cauza dinții să arate galben. Uleiul de cocos este o alegere populara deoarece are un gust placut si ofera multe beneficii pentru sanatate. Din păcate, niciun studiu științific nu a dovedit că tragerea cu ulei vă albește dinții.

Ungeți cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu are proprietăți naturale de albire, motiv pentru care este un ingredient popular în pasta de dinți comercială. Este un abraziv ușor care poate ajuta la curățarea petelor de suprafață de pe dinți. În plus, bicarbonatul de sodiu creează un mediu alcalin în gură, care împiedică creșterea bacteriilor. Acesta nu este un remediu care îți va albi dinții peste noapte, dar ar trebui să observi o diferență în aspectul dinților tăi în timp.

Mănâncă fructe și legume

O dietă bogată în fructe și legume poate fi bună atât pentru organism, cât și pentru dinți. Deși nu înlocuiesc periajul lor, fructele și legumele crude și crocante vă pot ajuta să îndepărtați placa bacteriană în timp ce mestecați. Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se spune că vă ajută să vă albiți dinții.

Nu subestimați valoarea periajului și folosirii aței dentare

Deși o anumită decolorare a dinților vine în mod natural odată cu vârsta, este în mare parte rezultatul acumulării plăcii. Periajul regulat și folosirea aței dentare vă pot ajuta să rămână albi dinții reducând bacteriile din gură și prevenind acumularea plăcii. Pasta de dinți îndepărtează ușor petele de pe dinți, iar folosirea aței dentare elimină bacteriile care duc la formarea plăcii dentare. Curățările regulate dentare vă pot ajuta, de asemenea, să rămână curați și albi.

Alte metode care nu sunt dovedite

Cărbune activat. Se presupune că periajul cu cărbune pudră trage toxinele din gură și elimină petele de pe dinți, deși cercetările arată că acest lucru este probabil ineficient.

Lut caolin. Susținătorii acestei metode susțin că periajul cu argilă ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți.

Coji de fructe. Frecarea dinților cu coji de portocală, lămâie sau banană îi face mai albi.

Oțet de mere. Nu există dovezi că folosirea oțetului de mere ca apă de gură vă ajută să vă albiți dinții. Dimpotrivă, slăbește smalțul și poate crește cariile dentare.

Susținătorii acestor metode susțin că fac dinții mult mai albi, dar niciun studiu nu le-a evaluat eficacitatea. Aceasta înseamnă, de asemenea, că nu au fost testate pentru efecte secundare atunci când sunt utilizate pe dinți.              

Desigur, când e vorba despre produse pentru albire dinți sau măști de păr sau mai știu eu ce probleme care vă afectează aspectul, soluții sunt o mulțime, iar ideile vă sut oferite câtă vreme sunteți dispuși să plătiți pentru diverse produse și trucuri. Până la urmă, cea mai bună măsură pare să fie prevenția iar în caz de dubiu, apelați cu încredere la medicul stomatolog.