vineri 21 iunie 2024

.

Știi cum trebuie să-ți...

Indiferent dacă tocmai ai adoptat un nou cățel sau ai avut câini toată...

O călătorie culinară și...

Toamna, acea perioadă magică a anului, în care natura se transformă în culori...

Cum sa fii mereu...

Grija pentru sanatate trebuie sa devina o prioritate pentru persoanele adulte. Stilul de...

Navigând în era digitală:...

În contextul evoluției tehnologice accelerate, industria transportului de mărfuri se adaptează rapid la...
AcasăOrasulScăldatul oilor de...

Scăldatul oilor de pe Valea Slănicului, o viitoare atracție turistică

În orașul stațiune Slănic-Moldova, localitatea componentă Cireșoaia (la punctul numit ,,Piciorul Porcului”), a avut loc sâmbătă, 11 iulie, prima acțiune de îmbăiere a unui număr de peste 2.000 de ovine, proprietate a fermierilor de pe Valea Slănicului.

Cu această ocazie a fost inaugurat bazinul construit în acest scop, prin captarea mai multor izvoare într-un recipient nou, cu o capacitate de 5.000 de litri. Apa poate fi folosită atât pentru îmbăierea oilor, cât și pentru uzul menajer al locuitorilor din zonă.

Evenimentul a fost organizat de Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna și a prilejuit participarea unor reprezentanți ai autorităților locale din Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, ai Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, alături de fermieri și crescători de animale de pe Valea Slănicului.
,,Totul a decurs normal, iar oile au fost îmbăiate folosind substanțe antiparazitare, cu respectarea indicațiilor fiecărui produs. Sperăm și dorim ca această activitate să fie inclusă în circuitul turistic al stațiunii noastre, alături de `Răvășitul Oilor`, pentru că avem zone frumoase, animale sănătoase și produse pe măsură”, a precizat ing. Andrei Ababei, președintele obștii.

Vis-a vis de punctul ,,Piciorul Porcului” se află Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia (764 m).
Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna a fost înființată în anul 1932, prin reunirea locuitorilor din Slănic-Moldova, Târgu-Ocna și Târgu-Trotuș, având la desființarea sa (1948), un număr de peste 1.300 membri și în proprietate peste 4.000 ha pășune și pădure.

Obștea a fost reînființată în aprilie 2000, iar în prezent are 500 de membri și peste 600 ha de pășune-pădure.
În România există peste 1.500 de obști/composesorate, cu peste 400.000 de membri, care dețin 873.000 ha pădure și 300.000 ha pășuni, incluzând islazuri și pășuni alpine.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Percheziții într-un caz de evaziune fiscală

În cadrul acțiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române, la data de 30 mai a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bacău au pus în...

Traficantă de droguri, reținută

La data de 30 mai 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei femei, bănuită...

Prolapsul organelor pelvine: Prevenție și tratament cu ajutorul exercițiilor Kegel

Prolapsul organelor pelvine este o afecțiune care afectează multe femei, în special pe cele care au avut una sau mai multe nașteri vaginale. Această problemă apare atunci când mușchii și țesuturile care susțin organele pelvine, cum ar fi uterul,...