miercuri 11 septembrie 2024

.

Trucuri mai puțin cunoscute...

Curățarea bucătăriei poate fi o sarcină laborioasă și consumatoare de timp, dar cu...

Navigând prin finanțe: Creditul...

 În lumea financiară din ce în ce mai dinamică de astăzi, accesul la...

Pregătirile pentru Școală: Ghidul...

Chiar dacă școala abia s-a sfârșit și începe vacanța nu e greșit să...

Bolile rapiței și tratamentele...

Rapița (Brassica napus) este o plantă agricolă deosebit de importantă, cultivată în principal...
AcasăOrasulScăldatul oilor de...

Scăldatul oilor de pe Valea Slănicului, o viitoare atracție turistică

În orașul stațiune Slănic-Moldova, localitatea componentă Cireșoaia (la punctul numit ,,Piciorul Porcului”), a avut loc sâmbătă, 11 iulie, prima acțiune de îmbăiere a unui număr de peste 2.000 de ovine, proprietate a fermierilor de pe Valea Slănicului.

Cu această ocazie a fost inaugurat bazinul construit în acest scop, prin captarea mai multor izvoare într-un recipient nou, cu o capacitate de 5.000 de litri. Apa poate fi folosită atât pentru îmbăierea oilor, cât și pentru uzul menajer al locuitorilor din zonă.

Evenimentul a fost organizat de Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna și a prilejuit participarea unor reprezentanți ai autorităților locale din Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, ai Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, alături de fermieri și crescători de animale de pe Valea Slănicului.
,,Totul a decurs normal, iar oile au fost îmbăiate folosind substanțe antiparazitare, cu respectarea indicațiilor fiecărui produs. Sperăm și dorim ca această activitate să fie inclusă în circuitul turistic al stațiunii noastre, alături de `Răvășitul Oilor`, pentru că avem zone frumoase, animale sănătoase și produse pe măsură”, a precizat ing. Andrei Ababei, președintele obștii.

Vis-a vis de punctul ,,Piciorul Porcului” se află Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia (764 m).
Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna a fost înființată în anul 1932, prin reunirea locuitorilor din Slănic-Moldova, Târgu-Ocna și Târgu-Trotuș, având la desființarea sa (1948), un număr de peste 1.300 membri și în proprietate peste 4.000 ha pășune și pădure.

Obștea a fost reînființată în aprilie 2000, iar în prezent are 500 de membri și peste 600 ha de pășune-pădure.
În România există peste 1.500 de obști/composesorate, cu peste 400.000 de membri, care dețin 873.000 ha pădure și 300.000 ha pășuni, incluzând islazuri și pășuni alpine.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...