În orașul stațiune Slănic-Moldova, localitatea componentă Cireșoaia (la punctul numit ,,Piciorul Porcului”), a avut loc sâmbătă, 11 iulie, prima acțiune de îmbăiere a unui număr de peste 2.000 de ovine, proprietate a fermierilor de pe Valea Slănicului.
Cu această ocazie a fost inaugurat bazinul construit în acest scop, prin captarea mai multor izvoare într-un recipient nou, cu o capacitate de 5.000 de litri. Apa poate fi folosită atât pentru îmbăierea oilor, cât și pentru uzul menajer al locuitorilor din zonă.
Evenimentul a fost organizat de Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna și a prilejuit participarea unor reprezentanți ai autorităților locale din Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, ai Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, alături de fermieri și crescători de animale de pe Valea Slănicului.
,,Totul a decurs normal, iar oile au fost îmbăiate folosind substanțe antiparazitare, cu respectarea indicațiilor fiecărui produs. Sperăm și dorim ca această activitate să fie inclusă în circuitul turistic al stațiunii noastre, alături de `Răvășitul Oilor`, pentru că avem zone frumoase, animale sănătoase și produse pe măsură”, a precizat ing. Andrei Ababei, președintele obștii.
Vis-a vis de punctul ,,Piciorul Porcului” se află Monumentul Eroilor de pe Dealul Cireșoaia (764 m).
Obștea Composesorat ,,Salina” Târgu-Ocna a fost înființată în anul 1932, prin reunirea locuitorilor din Slănic-Moldova, Târgu-Ocna și Târgu-Trotuș, având la desființarea sa (1948), un număr de peste 1.300 membri și în proprietate peste 4.000 ha pășune și pădure.
Obștea a fost reînființată în aprilie 2000, iar în prezent are 500 de membri și peste 600 ha de pășune-pădure.
În România există peste 1.500 de obști/composesorate, cu peste 400.000 de membri, care dețin 873.000 ha pădure și 300.000 ha pășuni, incluzând islazuri și pășuni alpine.
Romulus-Dan BUSNEA