Trusă medicală sau de supraviețuire? Ce luăm cu noi când mergem în drumeție

Mergeți pe munte, în pădure sau doar la iarbă verde, la marginea orașului? În cele mai multe cazuri, aceste ieșiri se termină cu bine, fără cine știe ce evenimente. Dar, dacă s-ar întâmplă ceva, nu ați dori să fiți prinși pregătiți?

Mulți își pun speranțele în trusa medicală din mașinăcare, în cele mai multe cazuri este perfectă pentru o zgârietură, o julitură sau ceva de genul acesta. Însă, trusa nu te ajută, de exemplu, dacă te rătăcești prin pădure, te prinde ploaia sau ai rămas blocat.

În plus, trusa din mașină este, în cele mai multe cazuri… în mașină. Care se poate să fie la kilometri distanță de tine. Chiar și în oraș, tot e posibil să ai nevoie, uneori, de ceva ajutor la îndemână.

Așa că poți combina o mică trusa medicală cu un kit de supraviețuire și să obții o trusă bună pentru aproape orice situație care se poate petrece în mediul urban sau în drumeție.

Pentru trusă ai nevoie de o cutie cât de cât încăpătoare și fermă, de plastic sau de tablă, care să păstreze integritatea lucrurilor dinăuntru.

Pe partea medicală, este bine să existe comprese sterile, poate și o rolă de tifon, bandaje adezive, un dezinfectant, de exemplu Rivanol, o mănușă de cauciuc, un foarfece, ceva medicamente de calmare a durerii, împotriva reacțiilor alergice, aspirină, paracetamol. Niște leucoplast sau un săpun nu strică.

Pe parte de supraviețuire, o lanternă este binevenită. Un briceag și/ sau o unealtă multifuncțională trebuie să existe. O brichetă pentru aprins focul, o rola de bandă adezivăși una de bandă izolatoare nu ocupă loc prea mult.
Eu am mai pus un telefon mobil cu baterie foarte mare (14.000 mA) care poate fi folosită și ca baterie externă; telefonul având și o lanternă. Chiar și fără cartelă tot poate fi folosit pentru a suna la 112.

În pachet mai am o brățară tactică, dotată cu fluier pentru semnalizat și care poate fi desfăcută pentru a folosi cei câțiva metri de coardă pentru legat crengi ca să faci un adăpost improvizat sau… un arc pentru vânat. Deși acest din urmă caz e destul de puțin probabil.

Pentru orice eventualitate am mai pus și un băț luminos, care odată activat, oferă câteva ore de lumină.

Dacă doriți să mergeți mai departe de această trusa simplă, puteți completa inventarul cu o trusă de cusut sau/ și cu un kit de supraviețuire.

Acesta din urmă conține o busolă, un fluier, o unealtă multifuncțională cu lanternă, un fierăstrău de buzunar, cremene și amnar pentru aprins focul și o altă unealtă multifuncțională care e, de fapt, o bucată de tablă de oțel decupată astfel încât să poată desface sticle, conserve, să fie șurubelniță, cheie pentru piulițe sau un mic ferăstrău.

Dacă sunteți în drumeție, puteți adăuga și un cuțit mai mare sau mai mic, însă atenție la prevederile legii care spune că nu aveți voie să-l purtați în adunări publice, manifestări cultural-portive, în locuri special amenajate și autorizate pentru distracție ori agrement sau în mijloace de transport în comun.