vineri, septembrie 29, 2023

Cum acționează cremele hidratante

Crema hidratantă sau emolientă este un preparat...

Cum au apărut băncile și sistemul bancar? Puțină istorie

Istoria sistemului bancar a început cu primele...

Câteva idei pentru amenajarea balconului

Da, știm cu toții că balconul este...

De la ADN la psoriazis: Cercetările care explorează legătura genetică în tratarea bolii

De stiutDe la ADN la psoriazis: Cercetările care explorează legătura genetică în tratarea bolii
- Advertisement -

Vom vorbi despre psoriazis și ADN – două subiecte care par să nu aibă nimic în comun. Dar oare este chiar așa? Haideți să descoperim împreună!

Psoriazisul este o afecțiune cronică de piele care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Aceasta se manifestă prin erupții cutanate roșii și solzoase, care pot fi dureroase și inestetice. Deși cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute, cercetările au identificat mai multe gene și variante ale ADN-ului care pot fi implicate în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Psoriazisul poate apărea pe orice parte a corpului, dar este mai frecvent întâlnit în zonele genunchilor, coatelor, scalpului și a lombară. Erupțiile cutanate asociate cu psoriazisul sunt cauzate de o creștere excesivă a celulelor pielii și de inflamație în piele. Aceasta poate duce la apariția unor plăci de piele groase și solzoase, care pot provoca mâncărime și disconfort.

Există mai multe tipuri de psoriazis, inclusiv psoriazisul în plăci, psoriazisul gutat, psoriazisul pustular și psoriazisul inversat. Psoriazisul în plăci este cel mai frecvent tip și poate fi tratat cu o gamă largă de opțiuni terapeutice, inclusiv creme și unguente topice, fototerapie și terapii sistemice, cum ar fi medicamentele imunosupresoare și biologice.

Deși există multe tratamente disponibile pentru psoriazis, acestea nu sunt întotdeauna eficiente pentru toți pacienții. De aceea, cercetările continuă să exploreze noi opțiuni de tratament, inclusiv abordarea genetică.

Studiile au arătat că anumite gene și variante ale ADN-ului pot juca un rol important în dezvoltarea și progresia psoriazisului. De exemplu, oamenii care au o mutație specifică în gena IL36RN au un risc mai mare de a dezvolta psoriazis pustular, o formă rară și severă a afecțiunii. De asemenea, cercetările au identificat mai multe alte gene care pot fi implicate în inflamația și creșterea celulară în piele și care pot juca un rol în dezvoltarea psoriazisului.

Pe baza acestor descoperiri, cercetătorii au început să exploreze opțiuni de tratament care să se concentreze pe aceste gene și procese biologice.

De exemplu, un studiu a investigat eficacitatea unui medicament numit ustekinumab la pacienții cu psoriazis care au avut o mutație specifică în gena IL36RN. Ustekinumab este un anticorp monoclonal care se leagă de o proteină numită interleukina-12 și interleukina-23, care joacă un rol important în inflamație. Studiul a constatat că ustekinumab a fost eficient în tratarea pacienților cu acest tip rar de psoriazis pustular, sugerând că medicamentul poate fi o opțiune promițătoare pentru pacienții cu această mutație specifică.

În plus, cercetările continuă să exploreze modul în care variantele genetice ale ADN-ului pot influența eficacitatea diferitelor tratamente pentru psoriazis. De exemplu, un studiu a investigat modul în care variantele genetice ale unei gene numite TNIP1 pot influența răspunsul la un medicament numit adalimumab, care este un medicament biologic utilizat în tratamentul psoriazisului. Studiul a constatat că pacienții care au avut o anumită variantă genetică a genei TNIP1 au avut un răspuns mai bun la adalimumab decât pacienții care nu au avut această variantă genetică.

Cercetările continuă să exploreze modul în care genele și variantele genetice ale ADN-ului pot influența dezvoltarea și tratamentul psoriazisului. Deși nu există încă tratamente care să implice direct utilizarea ADN-ului, descoperirile din cercetare ar putea ajuta la dezvoltarea de noi terapii și medicamente care să vizeze specific aceste gene și procese biologice implicate în psoriazis. De asemenea, cercetările pot ajuta la identificarea pacienților care ar putea beneficia cel mai mult de anumite tratamente, în funcție de profilul lor genetic individual. Este încă nevoie de cercetări suplimentare și studii clinice pentru a confirma eficacitatea și siguranța noilor opțiuni de tratament și pentru a le face disponibile pacienților care suferă de psoriazis.

Alte titluri