Ce trebuie să știi despre sarcina extra-uterină

Sarcina ectopică este o complicație a sarcinii în care embrionul se atașează în afara uterului. Semnele și simptomele includ în mod clasic dureri abdominale și sângerări vaginale, dar mai puțin de 50% dintre femeile afectate au ambele simptome.

Durerea poate fi descrisă ca ascuțită, plictisitoare sau crampoasă. Durerea se poate răspândi și pe umăr dacă a apărut sângerare în abdomen. Sângerările severe pot duce la ritm cardiac rapid, leșin sau șoc. Cu excepții foarte rare, fătul nu poate supraviețui.

Până la 10% dintre femeile cu sarcină ectopică nu prezintă simptome, iar o treime nu au semne medicale. În multe cazuri, simptomele au specificitate scăzută și pot fi similare cu cele ale altor tulburări genito-urinare și gastro-intestinale, cum ar fi apendicita, salpingita, ruperea chistului corpului galben, avortul spontan, torsiunea ovariană sau infecția tractului urinar. Prezentarea clinică a sarcinii ectopice are loc în medie la 7,2 săptămâni după ultima menstruație normală, cu un interval de patru până la opt săptămâni. Prezentările ulterioare sunt mai frecvente în comunitățile private de abilități moderne de diagnostic.

Semnele și simptomele sarcinii ectopice includ hCG (Gonadotropina corionică umană) crescut, sângerări vaginale (în cantități variabile), dureri abdominale inferioare bruște, dureri pelvine, un col uterin, o masă anexă sau sensibilitate anexă. În absența evaluării cu ultrasunete sau hCG, sângerările vaginale abundente pot duce la un diagnostic greșit de avort spontan. Greața, vărsăturile și diareea sunt simptome mai rare ale sarcinii ectopice.

Ruptura unei sarcini ectopice poate duce la simptome precum distensie abdominală, sensibilitate, peritonism și șoc hipovolemic. O femeie cu sarcină ectopică poate fi excesiv de mobilă cu o poziție verticală, pentru a reduce fluxul sanguin intrapelvic, ceea ce poate duce la umflarea cavității abdominale și poate provoca dureri suplimentare.

Cauza unei sarcini ectopice nu este întotdeauna clară. În unele cazuri, următoarele condiții au fost corelate cu o sarcină ectopică:

– inflamație și cicatrici ale trompelor uterine dintr-o afecțiune anterioară, infecție sau intervenție chirurgicală
– factori hormonali
– anomalii genetice
– defecte congenitale
– afecțiuni medicale care afectează forma și starea trompelor uterine și a organelor de reproducere

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată oferi informații mai specifice despre starea dumneavoastră.

Toate femeile active sexual prezintă un anumit risc pentru o sarcină ectopică. Factorii de risc cresc cu oricare dintre următoarele:

– vârsta maternă de 35 de ani sau mai mult
– antecedente de chirurgie pelviană, chirurgie abdominală sau avorturi multiple
– istoric al bolii inflamatorii pelvine (PID)
– antecedente de endometrioză
– concepția a avut loc în ciuda ligaturii tubare sau a dispozitivului intrauterin (DIU)
– concepție ajutată de medicamente sau proceduri de fertilitate
– fumat
– antecedente de sarcină ectopică
– antecedente de boli cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi gonoreea sau chlamydia
– anomalii structurale în trompele uterine care îngreunează călătoria oului

Dacă aveți oricare dintre factorii de risc de mai sus, discutați cu medicul dumneavoastră. Puteți lucra cu medicul dumneavoastră sau cu un specialist în fertilitate pentru a minimiza riscurile pentru viitoarele sarcini ectopice.

Dacă bănuiți că ați putea avea o sarcină ectopică, consultați imediat medicul dumneavoastră. Sarcinile ectopice nu pot fi diagnosticate de la un examen fizic. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate efectua în continuare unul pentru a exclude alți factori.

Un alt pas către diagnostic este o ecografie transvaginală. Aceasta implică introducerea unui instrument special de tip baghetă în vagin, astfel încât medicul dumneavoastră să poată vedea dacă un sac gestațional se află în uter.

Medicul dumneavoastră poate utiliza, de asemenea, un test de sânge pentru a determina nivelurile de hCG și progesteron. Aceștia sunt hormoni care sunt prezenți în timpul sarcinii.

Dacă aceste niveluri hormonale încep să scadă sau să rămână aceleași în decurs de câteva zile și un sac gestațional nu este prezent într-o ecografie, este probabil vorba despre sarcina ectopică.

Dacă aveți simptome severe, cum ar fi dureri semnificative sau sângerări, este posibil să nu existe suficient timp pentru a finaliza toți acești pași. Trompa uterină se poate rupe în cazuri extreme, provocând sângerări interne severe. Medicul dumneavoastră va efectua apoi o intervenție chirurgicală de urgență pentru a oferi tratament imediat.

Predicția și prevenirea nu sunt posibile în fiecare caz. Este posibil să vă puteți reduce riscul printr-o bună întreținere a sănătății reproducerii. Puneți partenerul dvs. să poarte prezervativ în timpul sexului și limitați numărul de parteneri sexuali. Acest lucru vă reduce riscul de boli cu transmitere sexuală, care pot provoca boala inflamatorie pelviană, o afecțiune care poate provoca inflamații în trompele uterine. Totuși, nu s-a constatat o legătură între candidoza vaginală și apariția sarcinii extrauterine.

Mențineți vizite regulate cu medicul dumneavoastră, inclusiv examene ginecologice regulate și screening-uri periodice ale BTS. Luarea de măsuri pentru îmbunătățirea sănătății personale, cum ar fi renunțarea la fumat, este, de asemenea, o bună strategie preventivă.