miercuri 23 octombrie 2024

.

Ghidul complet al hainelor...

Vara este sezonul perfect pentru a-ți actualiza garderoba cu piese vestimentare care nu...

Cum îi învățăm pe...

Bine ați venit la ghidul pentru părinți despre sustenabilitate și consumul responsabil de...

Metode simple de găurit...

O varietate de tehnici sunt folosite pentru a străpunge urechile, variind de la...

Despre șomajul tehnic pe...

Şomajul tehnic este perioada în care salariaţii sunt trimişi acasă deoarece unitatea nu...
AcasăDe stiutDacă se taie...

Dacă se taie curentul, cum vom supraviețui?

Situația nu este tocmai roz și perspectivele sunt destul de sumbre. Dacă se întâmplă “ceva” și rămânem fără alimentare cu energie electrică, ce facem? Întrebarea nu este gratuită, putem vedea ce se întâmplă în estul Ucrainei, unde, din cauza războiului, sute de localități au rămas fără energie. În Mariupol, de exemplu, timp de trei luni nu a existat curent electric și abia acum, după ce au încetat luptele, se lucrează la racordarea orașului la rețea.

Fără energie electrică nu vom avea frigidere funcționale, lumină, computerele și televizoarele vor fi niște mobile banale iar restul dispozitivelor vor deveni, la rândul lor, piese de mobilier pe măsură ce li se termină bateriile. Deci, fără telefonie mobilă (oricum, fără curent, nici antenele de retransmisie nu vor funcționa), fără un mp3 player, fără radio, eventual și fără un aragaz electric, pentru că, putem presupune, că și gazul va fi tăiat. Desigur, lemn se găsește prin împrejurimi, mai rupem o scândură dintr-un gard, măcar vom putea face focul să încălzim o conservă, dacă o vom avea.

Poate că fără televizor și smartphone vom trăi, dar, în cazul unui asediu sau al unor distrugeri provocate de război, vor fi probleme și cu apa, deci va trebui măcar să o fierbem. Iar un fierbător ar fi ideal dacă am avea și, evident, niște curent electric.

Așadar, ce putem face pentru a obține energie electrică?

Bateriile. Sunt bune pe termen scurt și pentru dispozitive de putere mică. Dacă le folosim pentru altceva o să vedem că se epuizează foarte repede și nu le mai putem încărca.

Energia hidroelectrică. E complicat, e nevoie de un dinam și, mai ales, de un râu, pârâu sau un canal care să producă rotația dinamului. Dacă aveți râul, e cea mai bună sursă de energie pentru că va furniza curent non-stop. Dar cum prin centrul orașului nu curge, de obicei, nici un râu, mi-e teamă că trebuie să abandonăm ideea.

Energia eoliană. E mai simplu, dar mai scump. Și e nevoie de o zonă prin care să bată vântul cât mai mult timp. Am făcut un calcul, ca să avem un minim de energie ar trebui să cheltuim circa 10.000 de lei pentru o turbină ieftină, stâlpul pe care va fi amplasată, două baterii de înmagazinare a energiei și un controller. Am spus că e scump, da? Și nu există garanția că va produce suficientă energie pentru că depindem foarte mult de vânt.

Energia solară. Cred că e cea mai accesibilă energie, cu toate că e nevoie de zile însorite și de mai multe panouri electrovoltaice pentru a obține o cantitate de energie satisfăcătoare. Dar posibilitățile sunt multiple. De exemplu, există radiouri cu alimentare solară. Mai mult, există dispozitive care combină radio – lanternă – încărcător de telefon dar și alimentare pentru câteva spoturi led capabile să furnizeze circa 8 ore de lumină. Prețul unui astfel de dispozitiv este de circa 150 de lei. Pentru 700 de lei puteți obține un kit format dintr-un panou solar, un controller, o baterie și leduri pe care le puteți atârnă de lustre și care să furnizeze suficientă energie pentru un minifrigider. Mai multe panouri și mai multe baterii înseamnă mai multă energie disponibilă. Prețurile, însă, cresc. Dar e un punct de plecare.

De citit!

10 moduri de a verifica dacă piesele auto sunt de calitate

Când vine vorba de întreținerea sau reparația mașinii, alegerea unor piese auto de calitate este esențială pentru siguranța și performanța vehiculului. Este important să știi cum să verifici dacă piesele pe care le achiziționezi sunt autentice și durabile. Iată...

Pericol de explozie! O cisternă a acroșat o autoutilitară cu butelii!

Polițiștii Serviciului Rutier Bacău intervin în cazul producerii unui accident rutier pe DN2-E85, în localitatea Nicolae Bălcescu.Din primele verificări a reieșit faptul că, o cisternă ce transporta substanțe chimice, condusă de un bărbat de 40 de ani, a acroșat...

Cum să te ferești de „țepe” când cauți case de vânzare

Achiziționarea unei case este una dintre cele mai importante investiții din viața unei persoane. Trebuie să fii foarte atent la detalii și să te asiguri că faci alegerea corectă. În spatele unor anunțuri atrăgătoare pot ascunde capcane care să-ți...