vineri, septembrie 29, 2023

Dacă se taie curentul, cum vom supraviețui?

De stiutDacă se taie curentul, cum vom supraviețui?
- Advertisement -

Situația nu este tocmai roz și perspectivele sunt destul de sumbre. Dacă se întâmplă “ceva” și rămânem fără alimentare cu energie electrică, ce facem? Întrebarea nu este gratuită, putem vedea ce se întâmplă în estul Ucrainei, unde, din cauza războiului, sute de localități au rămas fără energie. În Mariupol, de exemplu, timp de trei luni nu a existat curent electric și abia acum, după ce au încetat luptele, se lucrează la racordarea orașului la rețea.

Fără energie electrică nu vom avea frigidere funcționale, lumină, computerele și televizoarele vor fi niște mobile banale iar restul dispozitivelor vor deveni, la rândul lor, piese de mobilier pe măsură ce li se termină bateriile. Deci, fără telefonie mobilă (oricum, fără curent, nici antenele de retransmisie nu vor funcționa), fără un mp3 player, fără radio, eventual și fără un aragaz electric, pentru că, putem presupune, că și gazul va fi tăiat. Desigur, lemn se găsește prin împrejurimi, mai rupem o scândură dintr-un gard, măcar vom putea face focul să încălzim o conservă, dacă o vom avea.

Poate că fără televizor și smartphone vom trăi, dar, în cazul unui asediu sau al unor distrugeri provocate de război, vor fi probleme și cu apa, deci va trebui măcar să o fierbem. Iar un fierbător ar fi ideal dacă am avea și, evident, niște curent electric.

Așadar, ce putem face pentru a obține energie electrică?

Bateriile. Sunt bune pe termen scurt și pentru dispozitive de putere mică. Dacă le folosim pentru altceva o să vedem că se epuizează foarte repede și nu le mai putem încărca.

Energia hidroelectrică. E complicat, e nevoie de un dinam și, mai ales, de un râu, pârâu sau un canal care să producă rotația dinamului. Dacă aveți râul, e cea mai bună sursă de energie pentru că va furniza curent non-stop. Dar cum prin centrul orașului nu curge, de obicei, nici un râu, mi-e teamă că trebuie să abandonăm ideea.

Energia eoliană. E mai simplu, dar mai scump. Și e nevoie de o zonă prin care să bată vântul cât mai mult timp. Am făcut un calcul, ca să avem un minim de energie ar trebui să cheltuim circa 10.000 de lei pentru o turbină ieftină, stâlpul pe care va fi amplasată, două baterii de înmagazinare a energiei și un controller. Am spus că e scump, da? Și nu există garanția că va produce suficientă energie pentru că depindem foarte mult de vânt.

Energia solară. Cred că e cea mai accesibilă energie, cu toate că e nevoie de zile însorite și de mai multe panouri electrovoltaice pentru a obține o cantitate de energie satisfăcătoare. Dar posibilitățile sunt multiple. De exemplu, există radiouri cu alimentare solară. Mai mult, există dispozitive care combină radio – lanternă – încărcător de telefon dar și alimentare pentru câteva spoturi led capabile să furnizeze circa 8 ore de lumină. Prețul unui astfel de dispozitiv este de circa 150 de lei. Pentru 700 de lei puteți obține un kit format dintr-un panou solar, un controller, o baterie și leduri pe care le puteți atârnă de lustre și care să furnizeze suficientă energie pentru un minifrigider. Mai multe panouri și mai multe baterii înseamnă mai multă energie disponibilă. Prețurile, însă, cresc. Dar e un punct de plecare.

Alte titluri