Fisticul, un membru al familiei caju, este un copac mic originar din Asia Centrală și Orientul Mijlociu. Arborele produce semințe care sunt consumate pe scară largă ca hrană. Fisticul crud conține 4% apă, 45% grăsime, 28% carbohidrați și 20% proteine. Într-o sută de grame de fistic sunt 562 de calorii și reprezintă o sursă bogată (20% sau mai mult din valoarea zilnică) de proteine, fibre alimentare, câteva minerale dietetice și vitaminele B, tiamină (76% din doza zilnică) și vitamina B6 (131% din doza zilnică). Fisticul este o sursă moderată (10-19% din doza zilnică) de calciu, riboflavină, vitamina B5, acid folic, vitamina E și vitamina K.
În comparație cu alte nuci, fisticul are o cantitate mai mică de grăsimi și calorii, dar cantități mai mari de potasiu, vitamina K, și anumite substanțe fitochimice, cum ar fi carotenoidele și fitosterolii.
Nucile precum fisticul sunt una dintre componentele principale ale unei diete mediteraneene sănătoase, care este asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă, boli respiratorii și cancer. Așadar, fisticul nu ajută doar la sănătatea inimii și a intestinelor, dar vă poate ajuta și să vă mențineți greutatea sub control.
Care sunt beneficiile pentru sănătate ale fisticului?
Fisticul este o sursă bună de proteine, cu aproximativ 6 grame de proteine pe 30 de grame. De asemenea, au un conținut scăzut de calorii. Datorită acestei combinații bogate în proteine și cu conținut scăzut de calorii, sunt o gustare satisfăcătoare care vă poate ajuta să pierdeți kilogramele în plus.
Fisticul este, de asemenea, considerat un aliment cu indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că te menține sătul mai mult timp și provoacă o creștere lentă a nivelului de zahăr din sânge. Deci sunt deosebit de bune pentru tine dacă suferi de diabet.
Fiind bogat în vitamina B6, fisticul ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos și a unui sistem imunitar puternic.
Fisticul conține, de asemenea, antioxidanți precum vitamina E, polifenoli și carotenoizi, luteină și zeaxantina. Antioxidanții sunt compuși pe bază de plante care ajută la eliminarea radicalilor liberi de oxigen din organism și au proprietăți anti-îmbătrânire. Doi dintre acești antioxidanți, luteina și zeaxantina, care nu se găsesc în alte nuci, au fost legați de o scădere a riscului de a dezvolta degenerescență maculară (pierderea vederii legată de vârstă).
Fisticul ajută la îmbunătățirea nivelului de colesterol bun (HDL), fiind o sursă bună de grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Cu o porție de fistic, organismul primește 13 grame de grăsime, dintre care majoritatea (11,5 grame) provin din aceste grăsimi sănătoase pentru inima. Studiile sugerează că aceste nuci ajută și la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) datorită conținutului lor ridicat de grăsimi mononesaturate. Desigur, este mai bine să alegeți tipul nesărat pentru a reduce cantitatea de sodiu din dieta dumneavoastră.
Ca toate celelalte nuci, fisticul este bogat în fibre. Aportul bun de fibre este benefic pentru intestin, deoarece previne constipația.
Fisticul conțin biotină, care promovează creșterea sănătoasă a părului, precum și vitamina E, promovează sănătatea pielii.
Cât fistic ar trebui să mănânci pe zi?
Fisticul are o aromă bogată, untoasă, care poate crea dependență. Și, deși are beneficii pentru sănătate, este întotdeauna o idee bună să nu exagerați. Aproximativ o mână (40 de grame) este o cantitate bună de trage pentru fiecare zi.
Dacă vă îngrijorează limitarea consumului de fistic, alegeți cele care au coji pe ele în loc de cele pre-decojite. Ar trebui să fii atent și dacă ai intoleranță la fructan.
Deoarece fisticul conțin fructani, consumul prea mulți dintre ei poate provoca balonare, greață sau dureri abdominale.
Fisticul este bun pentru pierderea în greutate?
Un studiu din 2020 sugerează că este. Cercetătorii au descoperit că un grup de persoane cu exces de greutate sau obezitate care au mâncat o porție de fistic în fiecare zi aveau un indice de masă corporală și circumferința taliei mai mici decât cei care nu au mâncat fistic.
Ei au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat fistic a dezvoltat schimbări sănătoase în alegerile lor alimentare, crescând fibrele alimentare în general și scăzând consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi.
Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că cercetătorii au considerat că aceste rezultate se datorează faptului că consumul de fistic însemna un aport crescut de fibre alimentare și un consum redus de dulciuri. Desigur, există un număr destul de mare de rețete cu fistic pentru persoanele care sunt pasionate de acest aliment.