marți 9 iulie 2024

.

Cum a fost inventat...

Condiționarea aerului este procesul de îndepărtare a căldurii și de control al umidității...

La ce să te...

Te-ai decis să-ți iei mașină. Ai stat și te-ai gândit, te-ai sucit, te-ai...

Pregătirile pentru Școală: Ghidul...

Chiar dacă școala abia s-a sfârșit și începe vacanța nu e greșit să...

Care ar fi cel...

De ani de zile, de cand am masina, una dintre problemele nerezolvate este...
AcasăDe stiutMarker, liner, koki......

Marker, liner, koki… Ce sunt și la ce folosesc

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în Coreea de Sud), vivid (în Noua Zeelandă), texta (în Australia), sketch pen (în Asia de Sud) sau koki (în Africa de Sud) desemnează un instrument de scris care are propria sa sursă de cerneală și un vârf din fibre poroase presate.

Un liner este format dintr-un recipient (sticlă, aluminiu sau plastic) și un miez dintr-un material absorbant. Această umplutură servește ca suport pentru cerneală. Partea superioară conține vârful care a fost făcut anterior dintr-un material din material dur și un capac pentru a preveni uscarea.

Marker permanent – Marcatoarele permanente sunt pixuri poroase care pot scrie pe suprafețe precum sticlă, plastic, lemn, metal și piatră. Urmele făcute de astfel de pixuri nu sunt totuși permanente pe unele materiale plastice precum teflon, polipropilenă etc. și pot fi șterse cu ușurință. Cerneala este în general rezistentă la frecare și apă și poate dura mulți ani. În funcție de suprafața și de markerul utilizat, totuși, urmele pot fi îndepărtate deseori fie prin spălare puternică, fie cu substanțe chimice precum acetona. Pot fi folosite pentru scrierea pe CD-uri, DVD-uri, etichete, etc.

Evidențiatoare – Acestea sunt o formă de marker folosită pentru a evidenția și acoperi scrisul existent, lăsând totuși scrisul lizibil. Ele sunt în general produse în culori neon pentru a permite codificarea culorilor, precum și pentru a atrage cumpărătorii către ele.

Markere pentru tablă albă – Acestea utilizează o cerneală care se poate șterge, creată pentru a fi utilizată pe o suprafață de scris neporoasă (sau finisată cu finisaj mat), pentru scrierea temporară pe retroproiectoare, table albe, etc. Sunt concepute astfel încât utilizatorul să poată șterge cu ușurință semnele folosind fie o cârpă umedă, șervețele, o batistă, șervețele pentru copii sau alte articole ușor de curățat sau de unică folosință. Markerele cu ștergere umedă sunt o altă versiune care sunt utilizate pe retroproiectoare, panouri, table albe și alte suprafețe neporoase.

Marker de securitate – Acestea au cerneluri fluorescente, dar altfel invizibile si sunt folosite pentru marcarea obiectelor de valoare în caz de furt. Proprietarul unui obiect furat, dar recuperat poate fi determinat prin utilizarea luminii ultraviolete pentru a face scrisul vizibil.

Marcatorul electoral – Este un marker cu cerneală electorală (un colorant de neșters și adesea un agent fotosensibil, cum ar fi nitratul de argint) folosit pentru a marca degetul alegătorilor pentru a preveni frauda electorală, cum ar fi votul dublu. Pata rămâne vizibilă timp de o săptămână sau două și poate fi folosită și pentru a ajuta la vaccinări.

Pix cu vârf porosUn pix cu vârf poros conține un vârf care este realizat dintr-un material poros, cum ar fi pâslă sau ceramică.

Fine liner – sunt pixuri cu vârfuri din plastic sau din fibre fine, care folosesc în general cerneală pe bază de apă, dar uneori folosesc pe bază de ulei. Vârfurile vin în diferite grosimi, dar toate sunt relativ subțiri – de unde și numele „fineliner”. Dimensiunea vârfurilor variază de la 0,03 mm la 1 mm. Majoritatea au cerneală neagră, dar sunt disponibile și în versiuni colorate. Aceste pixuri se pretează bine pentru a adăuga culoare la desene, agende zu task-urile zilnice și la o mulțime de alte proiecte. Cele mai multe fine linere sunt de unică folosință, deși acum există câteva versiuni reîncărcabile pe piață pentru cei care doresc să fie mai ecologici.

 

 

 

De citit!

Intervenție pentru lichidarea unui incendiu produs la o gospodări din municipiul Moinești

În cursul nopții trecute, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Moinești au fost solicitați să intervină în municipiul Moinești, cartier Văsiești, în urma unui apel primit pe SNUAU 112 care anunța producerea unui incendiu la o casă de...

Incendiu devastator în comuna Măgirești: O femeie și-a pierdut viața

În această dimineață, pompierii militari au fost solicitați să intervină de urgență în comuna Măgirești, sat Prăjești, pentru a localiza și lichida un incendiu violent care a cuprins o casă de locuit de tip P.Trei autospeciale de stingere și...

Reținut de polițiștii din Moinești după ce, băut la volan, a provocat accident rutier mortal

La data de 19 iunie a.c, un bărbat de 56 de ani din comuna Zemeș, în timp ce conducea un autoturism pe strada Lucăcești din localitate, a pătruns pe trotuarul din partea stângă a direcției de mers și a...