marți 22 octombrie 2024

.

Artă culinara și bucătărie...

Bucătăria este adesea privită ca o formă de artă culinară, un loc în...

Sustenabilitatea și bicicletele: O...

În era noastră modernă, cu schimbări climatice tot mai evidente și o conștientizare...

Problemele cu care se...

Ocuparea unui loc de muncă este esențială pentru capacitatea persoanelor cu dizabilități de...

Ce trebuie să știți...

Există gătitul la soba cu lemne, la mașina cu gaz metan, la reșoul...
AcasăDe stiutMarker, liner, koki......

Marker, liner, koki… Ce sunt și la ce folosesc

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în Coreea de Sud), vivid (în Noua Zeelandă), texta (în Australia), sketch pen (în Asia de Sud) sau koki (în Africa de Sud) desemnează un instrument de scris care are propria sa sursă de cerneală și un vârf din fibre poroase presate.

Un liner este format dintr-un recipient (sticlă, aluminiu sau plastic) și un miez dintr-un material absorbant. Această umplutură servește ca suport pentru cerneală. Partea superioară conține vârful care a fost făcut anterior dintr-un material din material dur și un capac pentru a preveni uscarea.

Marker permanent – Marcatoarele permanente sunt pixuri poroase care pot scrie pe suprafețe precum sticlă, plastic, lemn, metal și piatră. Urmele făcute de astfel de pixuri nu sunt totuși permanente pe unele materiale plastice precum teflon, polipropilenă etc. și pot fi șterse cu ușurință. Cerneala este în general rezistentă la frecare și apă și poate dura mulți ani. În funcție de suprafața și de markerul utilizat, totuși, urmele pot fi îndepărtate deseori fie prin spălare puternică, fie cu substanțe chimice precum acetona. Pot fi folosite pentru scrierea pe CD-uri, DVD-uri, etichete, etc.

Evidențiatoare – Acestea sunt o formă de marker folosită pentru a evidenția și acoperi scrisul existent, lăsând totuși scrisul lizibil. Ele sunt în general produse în culori neon pentru a permite codificarea culorilor, precum și pentru a atrage cumpărătorii către ele.

Markere pentru tablă albă – Acestea utilizează o cerneală care se poate șterge, creată pentru a fi utilizată pe o suprafață de scris neporoasă (sau finisată cu finisaj mat), pentru scrierea temporară pe retroproiectoare, table albe, etc. Sunt concepute astfel încât utilizatorul să poată șterge cu ușurință semnele folosind fie o cârpă umedă, șervețele, o batistă, șervețele pentru copii sau alte articole ușor de curățat sau de unică folosință. Markerele cu ștergere umedă sunt o altă versiune care sunt utilizate pe retroproiectoare, panouri, table albe și alte suprafețe neporoase.

Marker de securitate – Acestea au cerneluri fluorescente, dar altfel invizibile si sunt folosite pentru marcarea obiectelor de valoare în caz de furt. Proprietarul unui obiect furat, dar recuperat poate fi determinat prin utilizarea luminii ultraviolete pentru a face scrisul vizibil.

Marcatorul electoral – Este un marker cu cerneală electorală (un colorant de neșters și adesea un agent fotosensibil, cum ar fi nitratul de argint) folosit pentru a marca degetul alegătorilor pentru a preveni frauda electorală, cum ar fi votul dublu. Pata rămâne vizibilă timp de o săptămână sau două și poate fi folosită și pentru a ajuta la vaccinări.

Pix cu vârf porosUn pix cu vârf poros conține un vârf care este realizat dintr-un material poros, cum ar fi pâslă sau ceramică.

Fine liner – sunt pixuri cu vârfuri din plastic sau din fibre fine, care folosesc în general cerneală pe bază de apă, dar uneori folosesc pe bază de ulei. Vârfurile vin în diferite grosimi, dar toate sunt relativ subțiri – de unde și numele „fineliner”. Dimensiunea vârfurilor variază de la 0,03 mm la 1 mm. Majoritatea au cerneală neagră, dar sunt disponibile și în versiuni colorate. Aceste pixuri se pretează bine pentru a adăuga culoare la desene, agende zu task-urile zilnice și la o mulțime de alte proiecte. Cele mai multe fine linere sunt de unică folosință, deși acum există câteva versiuni reîncărcabile pe piață pentru cei care doresc să fie mai ecologici.

 

 

 

De citit!

Sindromul Marfan și legătura cu epigenetica: O nouă frontieră în înțelegerea bolilor genetice

Sindromul Marfan este o afecțiune genetică rară, dar gravă, care afectează țesutul conjunctiv al organismului. Aceasta poate duce la complicații serioase, inclusiv probleme cardiovasculare, scheletice și oculare. Afecțiunea este cauzată de mutații în gena FBN1 (fibrilina-1), care determină modificări...

Importanța sistemelor de supraveghere în securitatea locuinței și a spațiilor exterioare

Într-o lume tot mai interconectată și cu riscuri în continuă schimbare, securitatea locuințelor și a spațiilor de afaceri a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi. Fie că vorbim despre protejarea bunurilor personale, prevenirea infracțiunilor sau monitorizarea activităților în...

INCENDII MISTERIOASE ÎN GURA VĂII! Două case mistuite de flăcări în aceeași noapte, la doar 200 de metri distanță!

A fost o noapte de coșmar pentru localnicii din comuna Gura Văii, unde două case au fost înghițite de flăcări în condiții suspecte, la o distanță de doar câteva sute de metri una de cealaltă! Totul s-a petrecut în...