joi, noiembrie 30, 2023

Sfaturi de la Europol pentru lucrul de acasă

Europol este agenția Uniunii Europene pentru cooperare...

Ruptura musculară și Terapia cu Tehnică Ecografică de Control Asistat (TECAR)

În lumea sportului și a activităților fizice...

Expoziția de Artă Modernă și Contemporană ,,Sursa”

CoolturaExpoziția de Artă Modernă și Contemporană ,,Sursa”
- Advertisement -

În cea de a treia zi a manifestărilor care marchează ,,Zilele Orașului Slănic-Moldova”, sâmbătă, 22 iulie, pe terasa Cazinoului din stațiune a avut loc vernisajul expoziției de artă modernă și contemporană ,,Sursa”, prima de acest gen din istoria localității, parte integrantă a proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova”, inițiat și coordonat de artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu.

Tema principală a rezidenței din acest an a fost apa, ca sursă și resursă esențială a vieții, a biodiversității planetei, a culturii, a memoriei și spiritualității umane. Filtrate prin procese diferite, dar cu semnificații relevante pentru contextul stațiunii Slănic-Moldova, cele 16 lucrări ale artiștilor brazilieni explorează aceste concepte, energiile conținute de materiile organice folosite (sare, piatră, lemn), precum și potențialul artei contemporane de a revitaliza spații și comunități, prin creativitate, participare și generozitate.

Proiectul a fost conceput ca un program anual de patru săptămâni de lucru colaborativ în inima munților Nemira şi a găzduit în prima ediție un număr de șase artiști brazilieni plus un curator invitat. Platforma creată este menită să faciliteze dialogul între artiştii internaţionali şi cei locali, cu scopul de a inspira creșterea exploatării creativității în rândurile comunității locale şi ale tinerilor din școlile din zonă. De asemenea, proiectul se vrea a fi unul multimedia, care să încurajeze și să exemplifice exprimarea prin absolut orice formă de artă, pentru că, arta contemporana este extrem de complexă, ea include artă de la pictura clasică, până la performence, instalații din obiecte găsite, materiale din natură, acțiuni dinamice, video, elemente din natură, absolut tot ce artiștii brazilieni au considerat că se poate include într-o lucrare de artă.

În cuvântul de deschidere rostit în fața unui numeros auditoriu, primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, a ținut să sublinieze importanța acestui proiect, ca un nou și eficient instrument de promovare turistică, după care a mulțumit tuturor celor implicați în realizarea acestei prime ediții a proiectului, artiștilor brazilieni pentru creațiile realizate, și nu în ultimul rând, Alinei Teodorescu, sufletul și creatorul acestui proiect.

Printre invitații evenimentului s-au numărat Viorel Ilie, ministrul pentru Relația cu Parlamentul; Marius-Gabriel Gheorghiță, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău (CJ); Constantin Avram, deputat și vicepreședinte ALDE; Viorel Miron, primarul orașului Comănești; Valentin Vieru, primarul orașului Moinești; Ștefan Șilochi, primarul orașului-stațiune Târgu-Ocna; Elena-Mihaela Anton, viceprimarul orașului-stațiune Slănic-Moldova; Romil Botezatu, director al Serviciului pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, alți reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale și județene, primari ai unor localități din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru înfrățite cu localități de pe Valea Trotușului și Valea Tazlăului, curatori și critici de artă, artiști plastici din România și din străinătate. Invitata specială a manifetării a fost cunoscuta artistă plastică americană de origine română, Alexnadra Nechita, susținător și colaborator al proiectului ,,In Context Slănic-Moldova”.

,,Sunt onorat să fiu contemporan cu acești artiști, am fost încântat de ceea ce am văzut în acest muzeu viu, iar pe această cale doresc să precizez că instituția noastră va susține și în viitor proiecte care contribuie la valorificarea și promovarea elementelor distinctive ale potențialului cultural și turistic specific județului Bacău, pentru a crea astfel, o serie de produse turistice integrate care să devină tot mai competitive pe plan național și internațional”, a declarat Marius Gheorghiță, vicepreședinte al CJ Bacău. După încheierea alocuțiunii, domnia sa a dăruit artiștilor plastici invitați, mape cu materiale de promovare a zonelor și obiectivelor turistice din județ.
,,Planul nostru pe termen lung și speranța noastră pe termen lung se duc în mai multe direcții. Pe plan local și național ne propunem să creăm un context cultural de durată pentru România prin orașul-stațiune Slănic-Moldova, să trezim interesul comunității locale pentru artă, să îmbunătățim patrimoniul cultural local, să asigurăm mediatizarea stațiunii prin intermediul programului și prin aducerea iubitorilor de artă și nu numai, să contribuim la creșterea popularității și interesului pentru stațiune la nivel internațional” a spus Alina-Georgiana Teodorescu. Participanții la eveniment au fost invitați apoi, la spectacolele susținute de interpreții și formațiile de muzică populară pe scena celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Județean de Folclor.

Romulus-Dan BUSNEA

Alte titluri