Conducerea Penitenciarului Spital Târgu-Ocna a reusit implementarea unei politici a calitatii si sigurantei alimentelor, ce a avut ca principale obiective cresterea satisfactiei bolnavilor privind calitatea hranei, motivarea personalului, optimizarea resurselor si respectarea obligatiilor legale.
Prioritatea acestui demers a reprezentat-o asigurarea si mentinerea sigurantei alimentului prin calitate, performanta în conditii de eficienta, cu respectarea cerintelor certificarii ISO 22000: 2005.
Realizarea acestei politici se bazeaza pe proiectarea, implementarea, certificarea si mentinerea unui sistem integrat de management al calitatii si sigurantei alimentelor în conformitate cu standardele europene, care sa conduca la atingerea urmatoarelor deziderate: îmbunatatirea continua a calitatii si sigurantei produselor alimentare, cu respectarea cerintelor de mediu; orientarea proceselor si alimentelor catre bolnavi; perfectionarea competentei angajatilor în domeniul profesional, al calitatii si sigurantei alimentare; realizarea obiectivelor stabilite anual in acest domeniu; îmbunatatirea continua a sistemului integrat al calitatii si sigurantei alimentelor.
Raportul de Evaluare, elaborat în urma auditului de diagnoza care s-a desfasurat în luna aprilie a acestui an, confirma faptul ca institutia penitenciara din Targu-Ocna a obtinut certificatul ISO 22000 ( HACCP – „Hazard Analysis. Critical Control Points” – „Analiza riscurilor. Puncte critice de control”).
„La finalul auditului de diagnoza, unitatea a obtinut dovada de certificare prin care se recunoaste faptul ca Penitenciarul Spital-Târgu Ocna a finalizat cu succes auditul de certificare a sistemului de management al sigurantei alimentului conform cerintelor impuse de politicile europene in domeniu, fiind onorati ca suntem prima institutie penitenciara care obtine aceasta certificare.
Aceasta realizare atesta interesul deosebit acordat consolidarii principiilor de lucru în ceea ce priveste respectarea celor mai înalte standarde de calitate si aliniere la tendintele internationale în domeniul managementului sigurantei alimentelor”, a declarat comisar sef de penitenciare dr. Anca Denise-Olar, directorul Penitenciarului Spital Targu-Ocna.
Certificarea pentru standardul referitor la siguranta alimentara demonstreaza ca organizatiile, institutiile si unitatile de profil, sunt in masura sa asigure producerea, procesarea, prepararea si manevrarea produselor alimentare conform celor mai ridicate standarde posibile, fiind in esenta, un program de siguranta a alimentelor, ce acopera totodata, calitatea produsului (la nivelul 3), o caracteristica unica la nivelul unui program de certificare de acest tip.
Romulus Dan Busnea