sâmbătă 20 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaPremieră artistică: Centrala...

Premieră artistică: Centrala care produce energie creativă

Fosta centrală termică a hotelului ,,Venus” din stațiunea Slănic-Moldova a devenit începând de vineri, 6 septembrie, galerie pentru tineri artiști din Islanda și România, care expun aici, în cadrul proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context”, aflat la ediția cu numărul trei, intitulată ,,Compost”.

Aceștia, împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și cu volunatri ai Asociației ,,Prietenii Slănicului” și Asociației de Artă ,,In Context Slănic-Moldova” au transformat pereții jilavi și murdari într-un spațiu perfect pentru artă, mai ales că și mesajul expoziției se potrivește perfect cu ambientul creat. Totul a fost amenajat de la zero, respectiv alimentarea cu electricitate, montarea spoturilor, curățirea și pregătirea spațiului de expunere, ca și realizarea unei terase în aer liber, de unde pot fi admirate lucrările de artă aflate în galeria din centrala dezafectată.

Iar designul și dimensiunile ferestrelor ce dau spre inima munților, oferă un plus de inspirație și motivație pentru desăvârșirea actului de creație.

Timp de câteva ore, vizitatorii au putut admira lucrările artiștilor expuse în centrala care acum produce idei creative și inovatoare pentru un Antropocen mai bun, concept ce simbolizează influențele tot mai nefaste ale omenirii asupra planetei și, în primul rând, asupra climei, care se încălzește mult mai rapid față de ritmul avut în timpul ultimei interglaciații. În explorarea acestui spațiu, aceștia au fost ghidați de artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului ,,In Context Slănic-Moldova” și de curatorul expoziției și criticul de artă, Simona Nastac.

,,Prin lucările prezentate în cadrul vernisajului, artiștii invitați și-au propus să atragă atenția asupra acțiunilor umane care pereclitează mediul natural, să experimenteze noi modalități de reconsiderare a impactului omului asupra pământului, în fapt, o continuare prin interpretare a mediului natural și cultural al zonei, ce capătă noi valențe de la o ediție la alta”, a spus Alina-Georgiana Teodorescu.

,,Insuficiența sinelui”, ,,Planul secret al plantelor urbane”, ,,O altă lume este încă posibilă”, ,,Fără roz, nici verde”, ,,Întâlnire probabilă cu urșii: de la apus la răsărit”, performance-ul ,,Măr după măr după măr” sunt câteva dintre realizările artiștilor islandezi și români care vor completa galeria de artă contemporană a stațiunii Slănic-Moldova.

Expoziția a inclus și lucrările câștigătoare ale concursului ,,Compost”, semnate de elevi ai Colegiului Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău: Călin Vizante (desen), Diana-Denisia Acatrinii (lucrare în tehnică mixtă), Ioana Culacou și Sabrina-Ioana Dâscă (fotografie).

Ediția din acest an (10 august – 8 septembrie) s-a încheiat cu o serie de concerte de muzică experimentală, proiecții de film, Dj-seturi și workshop-uri susținute de artiști români, vestici și islandezi.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Reținut de polițiști după ce a condus din nou un autoturism fără permis

La data de 26 martie a.c., polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Răcăciuni au depistat în localitatea Parava un autoturism, iar la efectuarea semnalelor regulamentare de oprire acesta a accelerat continuându-și deplasarea.               Polițiștii au procedat la urmărirea autoturismului în trafic, dar...

Demersuri importante pentru înființarea unei subunități de pompieri în comuna Hemeiuș

Într-un pas crucial spre asigurarea siguranței comunității locale, astăzi, 29 martie, a avut loc un moment semnificativ în demersul de construire a unei noi subunități de pompieri în comuna Hemeiuș.Prin predarea-primirea unui teren din domeniul public al statului, administrat...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...