joi, noiembrie 30, 2023

ŠKODA 1000 MB: schimbarea revoluționară de concept

ŠKODA a construit o linie de producție...

Antreprenoriatul și importanța mentoratului în dezvoltarea profesională

În era modernă, antreprenoriatul a devenit unul...

Bijuterii cu utilizări mai puțin cunoscute

Oamenii au folosit bijuterii din mai multe...

Sase artiști brazilieni vor transforma stațiunea Slănic-Moldova într-un muzeu viu

OrasulSase artiști brazilieni vor transforma stațiunea Slănic-Moldova într-un muzeu viu
- Advertisement -

În cunoscuta stațiune balneoclimaterică Slănic-Moldova, debutează marți, 27 iunie, un proiect artistic de anvergură internațională, intitulat ,,In Context / Rezidență artistică în Slănic-Moldova”, inițiat și coordonat de artista plastică Alina-Georgiana Teodorescu, originară din localitate. Astfel, în perioada 27 iunie – 27 iulie 2017, șase artiști vizuali din Brazilia vor crea lucrări inspirate de istoria, geografia și tradițiile stațiunii de la poalele Nemirei.

Cu studii la București, Milano și Londra, și după o serie de expoziții de succes în Marea Britanie, Liban, Thailanda, China, Brazilia, Israel, Grecia și România, Alina-Georgiana Teodorescu și-a propus să încurajeze creația contemporană și schimbul internațional și acasă, la Slănic-Moldova, prin implicarea publicului în practici artistice ce au ca subiect natura.

Prima ediție a programului de rezidență se numește „Sursa” și are drept motto un citat al biologului marin american Sylvia Earle: ,,No water – no life, No blue – no green; Fără apă nu există viață, fără albastru nu există verde”.

Renumită pentru izvoarele sale minerale, premiate la expozițiile internaționale de la Paris,Viena sau Frankfurt pe Main, stațiunea Slănic-Moldova are o identitate distinctă, definită de Munții ,,Nemira” și pădurile de fagi și brazi care o înconjoară, oferind astfel un cadru natural favorabil artiștilor interesați de concepte precum impactul activităților umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, spirit comunitar, spiritualitate. În același timp, ca și multe alte stațiuni de tratament din România, localitatea are nevoie de investiții economice care să-i revitalizeze potențialul geografic și turistic, să-l redinamizeze social și cultural.

„Programele de rezidență artistică sunt incubatoare pentru experiment, creație, interacțiune și participare colectivă”, a precizat Alina Teodorescu. „Prin inițierea acestui proiect urmăresc să contribui la crearea unui context cultural de durată pentru oraș, prin aşezarea lui pe harta internațională a centrelor creative ale lumii. Totodată, programul are un scop educațional, de suscitare a interesului tinerilor de aici și din întreaga zonă, pentru arta contemporană”, a mai spus artista slăniceană.

Conform programului prezentat de către curatorul și criticul de artă Simona Năstac, pe durata celor patru săptămâni, artiștii brazilieni Felippe Moraes, Gabriela Gusmão, Ricardo Càstro, Renato Maretti, Liana Nigri, Patricia Francisco și curatorul invitat Daniel Kraichete vor lucra în ateliere amenajate în clădirea istorică a Cazinoului din stațiune, folosind materiale locale precum lemn, piatră, sare, apă etc., dar și obiecte reciclate. Atelierele vor fi deschise publicului, iar artiștii vor susține prezentări în care își vor explica practica și procesele creative. Pentru documentare, artiștii vor vizita și Muzeul Național ,,George Enescu” – Secţia „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu” de la Tescani, Tabăra anuală de arte vizuale ,,Colonia 21” de la Tescani, Salina Târgu-Ocna şi orașul Moinești, locul natal al poetului și eseistului Tristan Tzara, cofondator al mișcării culturale dadaiste, care a condus la o revoluție majoră în artele plastice și literatură.

Rezidența se va încheia cu o expoziție desfășurată în mai multe locații, cu deschiderea în data de 22 iulie (o dată cu ,,Zilele orașului Slănic-Moldova”), cuprinzând lucrările create în stațiune, și cu un performance în aer liber, în colaborare cu elevi de la cinci școli gimnaziale din zonă (25 iulie).

Parteneri: Primăria Slanic-Moldova, Institutul Cultural Român, Asociația ,,Prietenii Slănicului”, Dedeman, Agricola Internațional, Cazinoul Slănic-Moldova by Digital Media Print, BDG Import, Chimcomplex SA Borzești, Evian.

Colaboratori: Alexandra Nechita – artist român (Los Angeles, SUA)
,,12am today” – Studio Identitate Vizuală, Londra – București
Simona Năstac – curator și critic de artă (Londra)
,,Orbita Lacustră”, Producție muzicală, București
Parteneri media: Radio ,,Smart FM”, ,,Mișcarea de rezistență”
Pentru detalii vizitați: www.incontext.art

Luni, 26 iunie, cu începere de la ora la 11.20, Alina-Georgiana Teodorescu va fi prezentă la postul de televiziune ,,Antena 3”, la emisiunea ,,Previziuni”, unde va vorbi despre proiectul său, ,,In Context / Rezidență artistică în Slănic-Moldova”.

Vă vom ține la curent cu informații și detalii despre acest eveniment pe toată durata desfășurării lui.

Romulus-Dan BUSNEA

Alte titluri