marți 22 octombrie 2024

.

Ce nu trebuie să...

Tapetul poate transforma total o cameră. Are puterea de a schimba aspectul adăugând...

Cum poți face poze...

O fotografie de 360 de grade înseamnă o imagine care să cuprindă tot...

Câteva lucruri despre dispozitivele...

Dacă ai trecut de faza filmelor cu spioni, știi, fără îndoială, că nu...

Știi cum trebuie să-ți...

Indiferent dacă tocmai ai adoptat un nou cățel sau ai avut câini toată...

ANUL LITERAR 2013, OGLINDIT ÎN REVISTA PLUMB

În ultimul număr al revistei de cultură și atitudine ,,Plumb” pe anul 2013 (nr. 81/decembrie 2013), cititorilor li se oferă spre lectură o paletă largă de subiecte, de la recenzii de carte, atitudini și opinii cu tematică literară dar și socio-politică, la fragmente de proză și poezie din creația scriitorilor și poeților români și străini, cu precădere a celor băcăuani, prima pagină a publicației fiind închinată poetului George Bacovia, scriitorul Victor Mitocaru amintindu-ne de ,,Acel bacovian decembre…”.

Colectivul de redacție ne prezintă un rezumat al anului literar 2013, evocând principalele evenimente din viața literară băcăuană: Festivalul ,,Toamna Bacoviană”, ședințele cenaclului ,,Octavian Voicu”, alegerile U.S.R. – Filiala Bacău, lansări de carte, premiile acordate pentru creație literară, semnalând in final, pe lângă aparițiile promițătoare ale unor prozatori, poeți, epigramiști, și tendința mișcării literare băcăuane de a cuprinde și cenacluri literare din licee, precum și mai mulți oameni de litere din Chișinău și Cernăuți. Referitor la revista ,,Plumb”, se remarcă printre altele colaborările de calitate ale membrilor U.S.R. de la Suceava, Neamț, Bârlad, Botoșani și intrarea în paginile publicației a scriitorilor Maria Pilchin și Vasile Tărâțeanu, trăitori la Chișinău și, respectiv, Cernăuți (,,Anul literar 2013 la Bacău” – Redacția).

Spicuim din cuprinsul revistei și alte titluri: ,,Culiță Ioan Ușurelu și miza actualității în proza de azi” – Grigore Codrescu; ,,Trecutul prin anecdote (26)” – Ioan Mitrea; ,,Sic transit gloria mundi” – Constantin Vorniceasa; ,,Cornel Galben, un lexicograf literar profesionist” – Grigore Ionescu; ,,Bocancii” – Eugen Verman; ,,Un plugușor din secolul trecut” – Gheorghe Drăgan; ,,Un studiu monografic consacrat dramaturgului Ion Luca” – Nicolae Cârlan; ,,Instant story – Măciuca” – Mihai Buznea;,,Familii de muzicieni” – Ozana Kalmuski-Zarea; ,,Povești de viață – Din colecția Casei Regale a României” – RDB; ,,De la un gând… la altul (11) – Dumitru Brăneanu, pagina de lirică universală (,,Mari poeți ai Iubirii – așezați în limba română de Radu Cârneci”) fiind dedicată în acest număr lui Kahlil Gibran, cel mai important și mai cunoscut poet, prozator dar și pictor de anvergură al Libanului.

P.S. Și o scurtă observație: anul literar 2013 la Bacău a aparținut aproape în totalitate scriitorilor și poeților băcăuani și membrilor U.S.R. (care, fie vorba între noi dar să o audă toată lumea, la nivel de reviste și festivaluri s-au întrecut în a se premia între ei), mai puțin și celor din ,,provincie”, publiciști mai puțin notorii, dar care au fost și rămân consecvenți ideii de promovare a valorilor culturale și spirituale locale, readucerii lor în aducerea noastră aminte, unii dintre ei premiați la nivel național și internațional în 2013, din păcate, mai puțin recunoscuți la nivel local. Poate că, unii dintre mai marii literați sau unii dintre cei care ,,încurajează” fenomenul literar și artistic autohton ar trebui să se privească mai des în oglindă: le-au apărut niște pete, de rușine…

Sunt convins că mulți dintre aceștia nu sunt interesați nici pe departe de subiectele, temele, atitudinile și opiniile abordate cu privire la spațiul nostru cultural și spiritual întâlnite tot mai des în acest ziar electronic, sau în alte publicații locale. Dar ăștia suntem, cu ăștia defilăm!

Romulus Dan Busnea

De citit!

Sindromul Marfan și legătura cu epigenetica: O nouă frontieră în înțelegerea bolilor genetice

Sindromul Marfan este o afecțiune genetică rară, dar gravă, care afectează țesutul conjunctiv al organismului. Aceasta poate duce la complicații serioase, inclusiv probleme cardiovasculare, scheletice și oculare. Afecțiunea este cauzată de mutații în gena FBN1 (fibrilina-1), care determină modificări...

Importanța sistemelor de supraveghere în securitatea locuinței și a spațiilor exterioare

Într-o lume tot mai interconectată și cu riscuri în continuă schimbare, securitatea locuințelor și a spațiilor de afaceri a devenit o prioritate pentru mulți dintre noi. Fie că vorbim despre protejarea bunurilor personale, prevenirea infracțiunilor sau monitorizarea activităților în...

INCENDII MISTERIOASE ÎN GURA VĂII! Două case mistuite de flăcări în aceeași noapte, la doar 200 de metri distanță!

A fost o noapte de coșmar pentru localnicii din comuna Gura Văii, unde două case au fost înghițite de flăcări în condiții suspecte, la o distanță de doar câteva sute de metri una de cealaltă! Totul s-a petrecut în...