duminică, octombrie 1, 2023

Extraordinarele beneficii ale fisticului

Fisticul, un membru al familiei caju, este...

Ce trebuie să știi când cumperi cărți vechi

Din cauza pandemiei, a restricțiilor, a întregii...

Moinesteanca Joséphine Kohlenberg, profesor si specialist de renume mondial in Telecomunicatii/IT

CoolturaLa trecutMoinesteanca Joséphine Kohlenberg, profesor si specialist de renume mondial in Telecomunicatii/IT
- Advertisement -

LEOLAM (in traducere, eternitate), este numele unei fundatii care a luat nastere la initiativa catorva persoane de origine evreiasca nascute la Moinesti si raspandite in diverse colturi ale lumii: surorile Joséphine si Beatrice Kohlenberg si fratii Hedi si Rinel Enghelberg.

Joséphine traieste în Franta, Beatrice în Canada, Hedi în Statele Unite, iar Rinel în Israel. Intr-un articol postat pe site-ul fundatiei, Beatrice Kohlenberg vorbeste despre iubirea profunda pe care ii leaga pe toti cei patru de locul unde s-au nascut si format, despre dorinta acerba de a continua munca parintilor lor, Raphael Kohlenberg, respectiv Marcel Enghelberg si de a nu lasa prada uitarii, “spriritul a ceea ce a fost cândva una dintre cele mai vibrante comunitatii evreiesti din România”.

Presedintele fundatiei este Dr. Ing. Joséphine Kohlenberg, profesor asociat si Project Manager la Télécom SudParis (cu sediul la Évry, Franta), una dintre cele mai prestigioase si recunoscute institutii de invatamant superior din lume ce pregateste specialisti de varf in domeniul retelelor de Telecomunicatii/IT si Servicii.

In anul 1991 a absolvit Facultatea de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, dupa care au urmat calificarile academice: Master – Informatica si sisteme de telecomunicatii distribuite – Institutul National de Telecomunicatii (acum Télécom SudParis) – Évry, Franta, 1992; Master – Informatica – Universitatea Pierre et Marie Curie – Paris VI, Franta, 1993; Doctorat – Universitatea Pierre et Marie Curie – Paris VI, Franta, 1996.

Joséphine Kohlenberg a fost in 2012, presedintele Programului tehnic a celei de-a doua sesiuni a Conferintei Internationale privind sistemele de minisatelitil, la care au participat tineri ingineri si oameni de stiinta cu experienta in telecomunicatii, electronice si sisteme prin sateliti mici, din intreaga lume; domnia sa este si redactor-sef al publicatiiei trimestriale “Infomed Moinesti – Jurnal al Spitalului Municipal de Urgenta din Moinesti”.

Raphael Kohlenberg, tatal celor doua surori Joséphine si Beatrice, s-a stins din viata anul trecut si a fost ingropat in Cimitirul Evreiesc din Moinesti, acesta fiind ultimul evreu care a trait in localitate.

Fundatia LEOLAM are ca obiectiv principal întretinerea cimitirului evreiesc din Moinesti, precum si organizarea de actiuni culturale care sa fixeze si sa pastreze pentru totdeauna Moinestiul pe lista locurilor de importanta majora în istoria comunitatii evreiesti din România.
Romulus Dan Busnea

Alte titluri